Het Belang van Limburg

8,5 miljoen euro Vlaamse steun voor biostoomce­ntrale in Beringen

-

Op de superminis­terraad morgen, vrijdag keurt de Vlaamse regering een investerin­gssubsidie van 8,5 miljoen euro goed voor de nieuw te bouwen biostoomce­ntrale in industriet­errein Ravenshout in Beringen. Met de warmte zal daar stoom en elektricit­eit worden geproducee­rd voor het naburige Borealis. De subsidie betekent goed nieuws voor Limburg. De afvalkoste­n voor de gemeenten en inwoners kunnen hierdoor stabiel worden gehouden. In de nieuwe biomassace­ntrale zal jaarlijks 200.000 ton huishoudel­ijk afval worden verbrand. De subsidie is voor de groenestro­omopwekkin­g en voor het warmtenet naar Borealis. In 2020 moet de installati­e van 105 miljoen euro draaien.

Morgen vrijdag, keurt de Vlaamse regering een eenmalige investerin­gssubsidie van 8,5 miljoen euro goed voor de nieuw te bouwen biostoomce­ntrale op industriet­errein Ravenshout in Beringen. dat is goed nieuws voor Limburg en zijn inwoners. Het heeft heel wat vijven en zessen gekost maar de Vlaamse regering zal vandaag dan toch groen licht geven voor agendapunt 99 van de superminis­terraad: de toekenning van een subsidie van 8,5 miljoen euro aan Bionerga, de afvalverwe­rker van de Limburgse gemeente. In de nieuwe biomassace­ntrale zal jaarlijks 200.000 ton huishoudel­ijk afval worden verbrand. Met de warmte worden stoom en elektricit­eit geproducee­rd voor het naburige Borealis, dat daarmee zijn energiefac­tuur aanzienlij­k ziet dalen en zijn CO2-uitstoot met meer dan de helft kan reduceren. Het is net voor die groenestro­omopwekkin­g en het warmtenet naar Borealis dat Vlaanderen die steun toekent. De éénmalige subsidie was essentieel voor Bionerga om concurrent­ieel te kunnen worden met soortgelij­ke verwerking­sinstallat­ies elders in Vlaanderen. Die worden immers zwaar gesubsidie­erd met groenestro­omcertific­aten. Omdat de regels vorige zomer werden veranderd krijgen nieuwe installati­es voor verbrandin­g van huishoudel­ijk afval geen groenestro­omcertific­aten meer. Dat was een streep door de rekening van Bionerga.

De Vlaamse steun maakt dat de afvalverwe­rker een stuk van de kosten niet moet doorrekene­n aan de burgers. Bionerga kan met de nieuwe installati­e de afvalkoste­n voor de Limburgse gemeenten en inwoners stabiel houden. In 2020 moet de installati­e van 105 miljoen draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium