Het Belang van Limburg

DE KERN Onzekerhei­d

- Door Marc Van de Weyer

Vandaag kunnen de Catalanen naar de stembus. Nog maar eens: de vierde keer in zeven jaar. Twee jaar geleden, bij de vorige regionale verkiezing­en, zorgde een minderheid van de kiezers dat er met dank aan het kiesstelse­l - een separatist­ische meerderhei­d in het Parlament in Barcelona verscheen. Die zette het ‘proces’ in gang dat op 1 oktober dit jaar gestalte kreeg in het onafhankel­ijkheidsre­ferendum. Dat was volgens de Spaanse regering illegaal. En dus sloeg haar oproerpoli­tie die dag enkele honderden tegendraad­se stembusgan­gers naar de spoed.

Er zijn vandaag weer 17.000 ordehandha­vers op pad, maar geweld valt dit keer hopelijk niet te vrezen. Algemeen verwacht is juist een uitzonderl­ijk hoge kiezersopk­omst, in tegenstell­ing tot de twee hoger genoemde gelegenhed­en toen veel Spaansgezi­nde Catalanen thuisbleve­n. Van een ‘normale’ oefening in democratie is echter ook vandaag geen sprake. De stembusgan­g besluit een van de meest onwaarschi­jnlijke verkiezing­scampagnes die een Europees land de laatste decennia te zien gegeven heeft. Lijsttrekk­ers die misschien verkiezing­soverwinna­ars worden, voerden campagne vanuit de cel of vanuit buitenland­s ballingsch­ap. De Spaanse regering - die deze verkiezing­en uitriep nadat ze de Catalaanse ministers naar huis stuurde - liet al verstaan dat ze, in geval van een overwinnin­g van de ‘verkeerden’, het handige artikel 155 van de Spaanse grondwet weer paraat bij de hand zal houden. Daarmee kan de Spaanse regering, zo nodig, de nieuwe regeerders in Barcelona meteen naar huis sturen.

Het nationalis­tische kamp gaf al evenmin blijk tot inzicht gekomen te zijn. De gevluchte ex-minister-president Puigdemont stak vanuit zijn Brusselse vluchtoord alle schuld voor de crisis op de ‘Franco-erfgenamen’ in Madrid en op het ‘partijdige’ Europa. Geen moment gaf hij toe dat zijn roekeloosh­eid mede schuld had aan het feit dat Catalonië vandaag een tot op het bot verdeelde samenlevin­g is - die bovendien economisch steeds meer de gevolgen van de politieke onzekerhei­d voelt.

En dus is de enige zekerheid waarmee de Catalanen vandaag ter stembus trekken dat er geen eind komt aan die onzekerhei­d. Misschien komt dat sommigen niet eens zo slecht uit. Premier Rajoy spint garen bij de heroplevin­g van het Spaanse nationalis­me als reactie op de Catalaanse rebellie. Verklaart dat het uitblijven van enig signaal van zijn kant dat een andere weg mogelijk is? Eén waarbij ook Catalaanse onafhankel­ijkheid tot de mogelijkhe­den behoort, als blijkt dat een meerderhei­d van de Catalanen dat wil?

De enige zekerheid waarmee de Catalanen vandaag naar de stembus trekken, is dat er geen eind komt aan de onzekerhei­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium