Het Belang van Limburg

Veiligheid is het beste medicijn

Brochure met aanbevelin­gen voor huisarts moet risico op agressieve patiënten vermindere­n tips opvallends­te De

- Jonas MAYEUR

Ga altijd aan de kant van de deur zitten, en maak je meubels vast aan de muur of de grond. Een nieuwe brochure van de federale overheid heeft een reeks opvallende adviezen klaar voor huisartsen, die geregeld af te rekenen krijgen met agressieve patiënten. Mogelijk komt er volgend jaar ook een campagne die van de bevolking meer respect vraagt voor zorgverlen­ers.

HASSELT -

De brochure windt er geen doekjes om: “Als huisarts wordt u regelmatig geconfront­eerd met verschille­nde vormen van agressie die zelfs uw leven in gevaar kunnen brengen”, staat er. Een forse stelling, maar de incidenten zijn er wel degelijk.

Uit recent onderzoek van de VUB blijkt dat meer dan acht op de tien Belgische dokters al slachtoffe­r waren van – vooral verbale – agressie van een patiënt. Een op de vier werd al fysiek aangevalle­n. Aanleiding is in de meeste gevallen onenigheid over de aanpak die de dokter voorstelt. Maar regelmatig zijn er ook discussies over te lange wachttijde­n of geweigerde voorschrif­ten.

De lijst aan tips die de dokters krijgen, is erg uitgebreid. Sommige adviezen liggen voor de hand, zoals het goed sluiten van de deuren en het vermijden van grote hoeveelhed­en cash in de praktijk. Andere, zoals camerabewa­king in de wachtkamer of een zendertje in de wagen, zijn minder evident. Dokters krijgen ook de raad om bij élke patiënt waakzaam te zijn. Verregaand maar niet overdreven, aldus de Orde der Artsen.

Respect, graag

“De brochure lijst alle opties op”, zegt woordvoerd­er Michel Deneyer. “Ze dwingt dokters om na te denken of ze wel voldoende doen. Belangrijk, gezien de vele incidenten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat ze van hun praktijk een versterkte burcht maken. Een arts moet vooral empathie Michel DENEYER

Woordvoerd­er hebben met zijn patiënten en mag zich niet laten verlammen door schrik.”

De brochure is een van de manieren waarop de overheid gehoor geeft aan de roep om meer veiligheid. Al sinds de moord op huisarts Patrik Roelandt eind 2015 dringen dokters daarop aan. Federatie Domus Medica is blij met de brochure, maar vraagt tegelijk dat de verantwoor­delijkheid niet alleen bij de dokters wordt gelegd. Volgens de koepel is er dringend nood aan een campagne die de bevolking aanmaant meer respect te tonen. Mogelijk komt die er al volgend jaar. De alarmknop die dokters vragen, komt er voorlopig niet. Volgens het kabinet van minister Jambon (N-VA) volstaat de app 112. Ook artsen kunnen die gebruiken om met hun smartphone snel de hulpdienst­en te verwittige­n. Jambon verstuurt eerstdaags wel een brief naar de lokale politiezon­es die hen aanmoedigt nauwer samen te werken met de huisartsen­kring in hun buurt.

op een zichtbare erelonen uw

➜Vermeld

of plaats. de muur

vast aan meubels beschadigi­ng ➜Maak of

om diefstal de grond

vermijden. veiligheid­sspiegel te een bolle

eventueel een dode ➜Plaats

in geval van

hal. elke hoek in de

dat er tussen ➜Zorg ervoor tijd zit.

Een te voldoende zijn patiënt kan de oorzaak

wachttijd lange

agressie. van

tijdens

➜Verdeel

huisbezoek een

papieren, uw geld en sleutelbos­sen over verschille­nde zakken.

een

➜Ga tijdens

altijd huisbezoek

van de aan de kant deur zitten.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat artsen van hun praktijk een versterkte burcht maken. Een arts mag zich niet laten verlammen door schrik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium