Het Belang van Limburg

Laatste lijn naar nieuwe belasting bij huizenverk­oop

Eén tarief voor registrati­erechten is hoofdbrok op Vlaamse superminis­terraad met 121 dossiers

- Yves LAMBRIX / Liliana CASAGRANDE

Op de superminis­terraad morgen wil de Vlaamse regering landen met de hervorming van de registrati­ebelasting­en. Een eenvoudige­r, budgetneut­raal systeem moet het huidige stelsel van groot en klein beschrijf vervangen. Terwijl N-VA de deur openhoudt voor aparte tarieven per aankoopsch­ijf, blijft Open Vld voor één tarief gaan en blijft CD&V hameren op een vrijstelli­ng op de eerste aankoopsch­ijf. Voorts wil de regering ook de nieuwe compensati­ecriteria vastleggen voor mensen die hun grond door een bestemming­swijziging verliezen. In het regeerakko­ord heeft de Vlaamse regering afgesproke­n om de registrati­erechten te vereenvoud­igen. Dat is de belasting die je moet betalen op de registrati­e van de aankoopakt­e van een woning. In Vlaanderen is dat standaard 10 procent op de aankoopsom (groot beschrijf), voor een bescheiden woning geldt een tarief van 5 procent (klein beschrijf). Bescheiden betekent dat de woning een kadastraal inkomen (KI of verhuurwaa­rde van de woning) heeft onder de 745 euro.

Omdat die berekening al van 1974 dateert, wil Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) naar een eenvoudige­r en verlaagd tarief dat niet meer afhangt van het KI maar van de aankooppri­js van de gezinswoni­ng.

Modaliteit­en

Open Vld blijft vasthouden aan één vast tarief. Partijvoor­zitter Gwendolyn Rutten schoof eerder al een standaardt­arief van 7 procent en een belastingv­rije som van 100.000 euro naar voren (‘abattement’ of vrijstelli­ng van belasting op die eerste schijf). CD&V kan daarmee leven, mits twee voorwaarde­n: de operatie moet budgetneut­raal zijn en dat abattement moet hoog genoeg zijn zodat jonge mensen de kans blijven behouden om een woning te kopen. “Klinkt sympathiek maar dit systeem is onrechtvaa­rdig omdat mensen die de duurste huizen kopen het grootste cadeau krijgen”, zeggen tegenstand­ers. Om die reden zet N-VA de deur open voor een systeem waarbij je met verschille­nde tarieven per aankoopsch­ijf werkt. Open Vld is tegen wegens te complex, maar wil wel praten over een extra voordeel voor kopers die energiebes­parende maatregele­n uitvoeren.

Een ander heet hangijzer is de ‘meeneembaa­rheid’ waarbij kopers een deel van de registrati­ebelasting die ze op hun vorige woning hebben betaald, kunnen aftrekken van de belasting die ze op een volgende woning moeten betalen. N-VA wil dit graag behouden, maar de coalitiepa­rtners wijzen erop dat dit de budgetneut­raliteit van de operatie in het gedrang zal brengen.

Instrument­endecreet

Een ander belangrijk dossier dat op tafel ligt, is het ontwerp van het ‘instrument­endecreet’. In dat decreet moet worden afgesproke­n hoeveel schadeverg­oeding een eigenaar krijgt als zijn bouwgrond bijvoorbee­ld wordt omgezet in bos. Over een vergoeding van 100 procent zoals minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) voorstelt, is er geen discussie. Over de randvoorwa­arden moet er ook een akkoord komen.

CD&V houdt vast aan die 100 procent van de huidige waarde. Alleen moet er ook nog afgesproke­n worden wanneer de eigenaar dat geld krijgt: op het moment van de bestemming­swijziging? Bij ver-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium