Het Belang van Limburg

“Dit moet nu, meer tijd heb ik niet”

Palliatiev­e Diepenbeke­naar Yves Thomis zet wandel- en fietstocht op voor vzw Jan Degraenfon­ds

- Dirk JACOBS

Doodziek is hij, maar toch klinkt Yves Thomis (53) uit Diepenbeek nog ambitieus. De leukemiepa­tiënt organiseer­t komende zaterdag de eerste ‘Christmas Ride Run Walk’, een wandel- en fietstocht ten voordele van het Jan Degraenfon­ds. “Als leukemiepa­tiënt in Gasthuisbe­rg kwam dagelijks de snoepkar langs”, zegt Thomis. “Telkens was ik kinderlijk blij. Ik wilde weten hoe die kar altijd weer gevuld raakte, en waar de hometraine­r of die bedfiets in mijn kamer toch maar vandaan kwamen. Toen ik hoorde over het Jan Degraenfon­ds, genoemd naar iemand die ook aan leukemie overleed, wist ik meteen: daar wilde ik iets voor doen.”

DIEPENBEEK -

“Het moet nu. Meer tijd heb ik gewoonweg niet.” In de huiskamer wordt het muisstil. Vrouw Rina, zoon Dylan en Annemie Panis van het Jan Degraenfon­ds luisteren hoe de doodzieke Yves Thomis zijn laatste doel omschrijft. Thomis’ fysieke toestand valt te omschrijve­n als vel over been, maar zijn hoofd en motor draaien nog op volle toeren. Voorlopig nog, want Yves wordt palliatief verzorgd. Hij is bezig aan zijn laatste rechte lijn.

“Nog een paar weken, hooguit een maand”, klonk de mokerslag die Yves even geleden te verwerken kreeg. Hij heeft de hele zwik aan behandelin­gen en stamceltra­nsplantati­es achter de rug. “Met goede en minder goede dagen”, legt hij uit. “Met lange weken in de isolatieka­mers. Waar de bedfiets, de snoepkar, de hometraine­r en de tablet voor de nodige afwisselin­g zorgden. Mijn Bounty, wat keek ik er telkens naar uit. Ik was een gelukzak en kreeg dagelijks bezoek. Maar veel mensen op de gang zagen haast niemand. Kan je nagaan wat die dingen voor hen betekenden. Een initiatief dat klein lijkt, maar zo enorm belangrijk is. En nooit werd ons voor al die dingen één cent gevraagd. Zodra ik wist dat het Jan Degraenfon­ds hiervoor zorgde, stond mijn besluit vast. Hier moest en zou ik nog geld voor inzamelen.”

En dus kwam Yves op het idee om een fiets- en wandeltoch­t te orga-

Yves THOMIS Kankerpati­ënt en organisato­r niseren ten voordele van het fonds. Daarvoor trommelde hij naast Rina en Dylan ook zijn beste vrienden Ingrid Vanheusden, Benny Noten en Patrick Surinx op. “Zelf kan ik het niet meer, maar zij belopen alles. Zoals ik het zou willen. Er was maar één vereiste: de eerste editie wil ik nog meemaken. En dus moest het vooruit gaan. Op twee weken tijd moest alles klaar zijn. Ik reken niet meer op extra tijd.”

Verkoudhei­d

Concreet nodigt Yves iedereen uit om te komen fietsen, wandelen of lopen. De start van de benefietto­cht ligt aan café Den Alver Diepenbeek-centrum, maar alle deenemers passeren ook het huis van Thomis. “Daar zal ik ze van achter het venster begroeten en naar hen wuiven. Eigenlijk had ik graag naar buiten gewild, maar dat mag ik niet. Eén verkoudhei­d en ik ben weg. Dat besef ik heel goed. Als geen ander weet ik dat zaterdag een heel zware dag gaat worden. Een rollercoas­ter van emoties en een parade van vrienden en kennissen. Voor velen zal het de laatste keer zijn dat ik hen zal zien.”

“Op wat ik hoop?”, vraagt Yves. “Ik mik op een zo hoog mogelijke opbrengst. Om niet van nul te beginnen, stort ik de eerste duizend euro zelf. We hebben al wat sponsors, de mensen rondom mij zijn er heel erg mee bezig. Dit was in een-twee-drie geregeld, maar volgend jaar hebben ze veel meer tijd. Want als ik er niet meer ben moeten Rina, Dylan en mijn vrienden dit verder zetten. Elk jaar. Dan is de zorg voor mij ook weg, al hoop ik toch een beetje dat ze aan mij denken als ze er mee bezig zijn. Dan mag het echt iets groots worden. Maar eerst de zaterdag. Ik hoop echt dat ze met honderden gaan zijn.”

Er was voor mij maar één vereiste: de eerste editie wil ik nog meemaken. En dus moest het vooruit gaan. In twee weken moest alles klaar zijn. Ik reken niet meer op extra tijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium