Het Belang van Limburg

“Wij slapen in de zetel, want de Kerstman ligt in ons bed”

Levensgrot­e pop is pronkstuk in kersthuis van Kozens koppel

- Saul PAULS ASENSIO/Luc ENGELBOS

De woning van Marc en Ria Willems uit Kozen (Nieuwerker­ken) is dezer dagen omgetoverd tot een heus kersthuis. Pronkstuk is een mechanisch­e pop van een slapende Kerstman in hun bed. “Als de mensen weten wat we ervoor betaald hebben, verklaren ze ons zot”, zegt Ria Willems. Dit is het vijfde jaar op rij dat Ria en Marc Willems hun ‘kersthuis’ openen voor het grote publiek. “Elk jaar hebben wij meer bezoekers”, zegt Marc. “Sommige dagen krijgen we hier zelfs 500 á 600 mensen over de vloer.” Zaterdag is het de laatste keer dat bezoekers het kersttafer­eel kunnen bezichtige­n. Een driehonder­dtal kerstmanne­n, enkele kerststall­en, kleurrijke lichtjes en meerdere kerstbomen palmen zowel het huis als de voor- en achtertuin in.

Uit de hand gelopen

“De liefde voor kerst hebben wij beiden van kinds af aan. We hebben altijd wel veel kerstspull­en gehad, maar sinds we de tuin openstelle­n is het een beetje uit de hand

Ria Willems eigenaar kersthuis gelopen”, vertelt Ria al lachend. “Het juiste aantal stukken hebben we nooit geteld, maar het moeten er duizenden zijn.”

Toch zijn ze nog altijd op zoek naar nieuwe en originele stukken. Zo heeft het koppel dit jaar een nieuw pronkstuk in huis gehaald: een levensgrot­e Kerstman slaapt en snurkt in de slaapkamer van Marc en Ria. “In het weekend slapen we beiden in de zetel,” zegt Marc. “Omdat de Kerstman zo delicaat is, sliepen we de eerste week elke nacht in de zetel, maar daar zijn we snel mee gestopt.” De prijs van de slapende Kerstman wil het koppel liever niet kwijt: “Als de mensen weten wat we hiervoor hebben betaald, dan verklaren ze ons zot”, zegt Ria Willems. “Ik denk dat we de enige particulie­ren zijn die zo’n Kerstman in huis hebben, of toch in België.”

Anke

De voorbereid­ing van het kersthuis vergt maanden. “Meestal starten we in augustus met de op- bouw van de versiering. We doen het vooral voor de kinderen”, vertelt Ria. “Hun blije gezichtjes bij het zien van de slapende Kerstman, daar doen we het voor.” Een extra motivatie dit jaar is Anke. Zij is een gehandicap­t meisje dat verderop in de straat woont. “Anke heeft veel zorg nodig en een geleidehon­d zou een grote steun zijn voor haar en haar familie, maar zo een hond is duur. Als mensen ons huis bezoeken, kunnen ze iets eten en drinken en sinds dit jaar muntstukke­n in onze wensput werpen. De opbrengst gaat integraal naar Anke voor het financiere­n van haar geleidehon­d.

Meestal starten we in augustus met de opbouw van de versiering

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Marc Willems heeft zijn bed moeten afstaan aan een snurkende Kerstman.
FOTO TOM PALMAERS Marc Willems heeft zijn bed moeten afstaan aan een snurkende Kerstman.
 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? door een van Marc en Ria zijn ingepalmd Zowel de woning als de tuin leger Kerstmanne­n.
FOTO TOM PALMAERS door een van Marc en Ria zijn ingepalmd Zowel de woning als de tuin leger Kerstmanne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium