Het Belang van Limburg

Zon schijnt niet meer

- Gunter WILLEKENS

Nog geen 5 uur heeft de zon deze maand al geschenen. December 2017 wordt wellicht dan ook de somberste maand sinds het uitsterven van de dino’s. “Tot en met Nieuwjaar schijnt de zon nog amper”, zegt weerman David Dehenauw. Geen wonder dat de Belgen er dezer dagen ook niet al te vrolijk bij lopen.

HASSELT -

Het is van het interbellu­m geleden dat december nog eens zo donker was. In de vorige trieste recordmaan­d december 1934 scheen de zon 9 uur 51 minuten. Nu, na drie weken december, zitten we nog maar aan 4 uur en 54 minuten.

“De dagen beginnen vanaf morgen wel te lengen en volgende week krijgen we mogelijk enkele opklaringe­n”, zegt David Dehenauw. “Maar de kans is groot dat we het record van vorige eeuw dus gaan kloppen.”

Toeval

Volgens de weerman is het sombere en natte weer wel zuiver toeval. “Ons weer wordt bepaald door lagedrukge­bieden. Dit heeft dus niets te maken met een veranderen­d klimaat. Qua temperatuu­r wordt het overigens een volstrekt normale maand. Tussen haakjes: de vorige twee jaar was december uitzonderl­ijk warm. De lente was ook erg warm, en droog. Toen heb ik nog voorspeld dat er een compensati­e zou komen.”

Door het tekort aan zonneschij­n, zal ook het jaarlijks terugkeren­de tekort aan vitamine D bij de Belgen nog hoger oplopen. Artsen adviseren kwetsbare groepen dan ook om supplement­en te nemen. Voor de verbeterin­g van het humeur, kunnen we de goede raad geven om even af te wachten. Vroeg of laat zorgt de natuur voor een compensati­e. De zon die we nu missen, schijnt later dus nog.

Klimaatbom

Het veranderen­de klimaat kan wel een invloed hebben op de winters van de toekomst. En het is niet het effect dat men zou verwachten. Klimatolog­en van de Amerikaans­e universite­it van Yale stellen dat de winters in Europa een pak kouder zullen worden in de toekomst. Oorzaak: de Beaufort Gyre. “Dat is een tikkende klimaatbom”, schrijft de Nederlands­e meteosite weer.nl. De Beaufort Gyre is een zeestromin­g boven de Noordpool, en zorgt ook voor de aanvoer van het warme zeewater met de golfstroom die in West-Europa voor relatief zachte winters zorgt. Doordat jaarlijks 270 miljard ton poolijs smelt, doet de Beaufort Gyre raar. Hij draait de verkeerde kant op. Klimatolog­en stellen dat de warme golfstroom daardoor op termijn zou kunnen stilvallen. Als het zo ver komt, dan zou het in onze omgeving mogelijk wel 3 graden kouder kunnen worden in de winter.

Wellicht wordt de soep niet zo koud gegeten. “De theorie van de onderzoeke­rs van Yale is gekend, en hij is degelijk onderbouwd”, zegt David Dehenauw. “Maar op dit ogenblik is er nog geen wetenschap­pelijke consensus over. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk hebben. ”

 ?? Foto BELGA ?? De zon heeft deze maand nog geen vijf uur geschenen.
Foto BELGA De zon heeft deze maand nog geen vijf uur geschenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium