Het Belang van Limburg

Merkwaardi­g: hypotheekr­ente daalt

Rente woonkredie­t op laagste peil van dit jaar

- Ruben MOOIJMAN

De rente op hypotheekl­eningen staat momenteel op haar laagste punt van dit jaar. Daarmee is de hypotheekr­ente nog maar een fractie verwijderd van het dieptereco­rd. Dat blijkt uit cijfers van Immotheker Finotheker. En dat lijkt merkwaardi­g: de financiële marktwatch­ers zijn immers al een tijdje in de ban van een nakende rentestijg­ing. Voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar vragen de banken nu gemiddeld een bodemrente van 1,99 procent, op voorwaarde dat de huizenkope­r niet meer leent dan de koopsom. Dat cijfer is dit jaar nog niet lager geweest. Ook ander formules flirten met laagtereco­rds. Voor een lening van 10 jaar wordt nu een gemiddelde bodemrente van 1,47 procent gevraagd.

De cijfers komen uit de database van Immotheker Finotheker, een adviesbure­au dat dagelijks 1.500 kredietfor­mules bij zestien banken vergelijkt. Klanten kunnen er terecht voor de formule die voor hen het gunstigst is. De tarieven in de rentebarom­eter van Immotheker Finotheker zijn bodemrente­s:

John ROMAIN, Immotheker Finotheker ze houden al rekening met de kortingen die banken aanbieden op basis van individuel­e dossiers. Ze wijken dus af van de officiële tarieven die de banken hanteren. Wie zelf minstens 20 procent van de koopsom op tafel legt, kan nog goedkoper lenen. Voor 20 jaar kost een lening in dat geval 1,94 procent, voor 10 jaar 1,34 procent. De beginrente voor variabele tarieven is nog lager.

Merkwaardi­g

De hypotheekr­entes lagen het grootste deel van dit jaar hoger dan een jaar geleden, maar begonnen eind oktober aan een neerwaarts­e beweging. Dat de woonkredie­ten opnieuw goedkoper aan het worden zijn, lijkt merkwaardi­g. De financiële marktwatch­ers zijn immers al een tijdje in de ban van een nakende rentestijg­ing. Dat de rente omhoog zal gaan, lijkt onvermijde­lijk sinds de Europese Centrale Bank de afbouw van haar stimulerin­gspro-

Banken willen graag de beste hypotheekd­ossiers. De rente wordt aantrekkel­ijker naarmate je zelf meer geld op tafel kan leggen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium