Het Belang van Limburg

Kwart Belgen is bereid om geld te lenen voor vakantie

-

gramma heeft aangekondi­gd. Maar het programma gaat tot eind dit jaar nog op volle kracht door, en ook op de obligatiem­arkten is de rente recent weer gedaald. De Belgische rente op 20 jaar, die richtingge­vend is voor de hypotheken met eenzelfde looptijd, dook recent opnieuw onder 1 procent. Maandag werd het laagste punt van dit jaar bereikt: 0,966 procent. Hypotheken blijven voordelig, omdat het voor banken een erg aantrekkel­ijke activiteit blijft. Er zijn weinig andere manieren om de massa bijna gratis spaargeld zinvol en rendabel aan te wenden. De ECB rekent nog altijd een negatieve rente aan banken met overtollig geld aan, en staatsobli­gaties brengen minder op dan woonkredie­ten. “Banken willen graag de beste hypotheekd­ossiers”, legt John Romain van Immotheker Finotheker uit. “Vandaar dat de rente aantrekkel­ijker wordt naarmate je zelf meer geld op tafel kan leggen. Er is meer segmenteri­ng.”

Risicovoll­e hypotheken

Voor meer risicovoll­e hypotheken moeten de banken extra kapitaalre­serves aanleggen. Die zijn minder aantrekkel­ijk en dus wat duurder. De recente daling van de tarieven kan er volgens Romain ook mee te maken hebben dat de banken tot nu toe minder hypotheken verkocht hebben dan verhoopt. Het aantal verstrekte woonkredie­ten ligt duidelijk onder dat van vorig jaar, blijkt uit statistiek­en van de Nationale Bank. Romain denkt dat de hypotheekr­ente nog wel een tijdje laag zal blijven. Het is dus niet nodig om nu snel van de gunstige rente te profiteren. Ook Steven Trypsteen van ING verwacht “geen grote schokken” op de rentemarkt. “Bovendien vertaalt een stijging van de rente zich normaal in een daling van de woningprij­zen. De betaalbaar­heid blijft dan gelijk.”

Geld lenen kost ook geld. Toch is ruim een kwart van de Belgen (28 procent) bereid geld te lenen om op reis te gaan. Eén op vijf (19 procent) twijfelt nog. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘European Consumer Payment Report’ bij meer dan 1.000 Belgen. De enquête is een initiatief van Intrum Justitia, dat diensten verleent in verband met schuldvord­eringen. Verschille­nde grootbanke­n bieden leningen voor een vakantie aan in de vorm van persoonlij­ke leningen. “Het is duidelijk dat deze lening vaak niet de eerste lening is van het gezin. Daarom is voorzichti­gheid geboden”, waarschuwt Intrum Justitia. Een ander cijfer illustreer­t dat: één op de vijf Belgen leent voor de aankoop van een tv of een (duur) audiosyste­em. “Een gespreide betaling is nuttig, maar zorgt voor een druk op de maandlaste­n van steeds terugkeren­de facturen (zoals telefonie, scholen en energie) bij mogelijk financieel kwetsbare groepen”, is de commentaar van Intrum Justitia. Volgens de resultaten van de enquête leent men daarvoor (in verschille­nde mogelijke combinatie­s) bij familie (37 procent), de eigen bank (31 procent), via de kredietkaa­rt (24 procent), bij vrienden (17 procent) of online via een andere bank of kredietmak­elaar (13 procent). Sparen? Bijna de helft van de respondent­en (47 procent) zegt niet aan sparen toe te komen.

 ?? Foto JK ?? De hypotheekr­entes begonnen eind oktober aan een neerwaarts­e beweging.
Foto JK De hypotheekr­entes begonnen eind oktober aan een neerwaarts­e beweging.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium