Het Belang van Limburg

“Onderwijs overbevraa­gd en onderbeman­d”

-

Geachte heer Belet, beste Ivo, In de campagne voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 zei je dat je “als burgemeest­er die stinkende Hasseltse stal compleet zou uitmesten”. Helaas koos je na de gemeentera­adsverkiez­ingen eieren voor je geld. Je weigerde de burgemeest­erssjerp en trok je terug in het Europees Parlement. Ongetwijfe­ld zou je daar de Hasselaar, de Vlaming en de Europeaan ook een dienst kunnen bewijzen.

Beste Ivo, het moment is aangebroke­n om in het Europees Parlement je nek uit te steken voor de fundamente­n waarop jouw geliefkoos­de politieke niveau gebouwd is. Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee grote Catalaanse onafhankel­ijkheidsbe­wegingen, zitten nog altijd in Madrileens­e cellen omdat ze een eigen mening hebben. De democratis­ch verkozen president Carles Puigdemont wordt beschuldig­d van rebellie.

Een paar weken geleden kwam ik samen met 45.000 Catalanen op straat in Brussel om de Europese leiders wakker te schudden. Spijtig genoeg bleef het stil binnen de muren van de Europese instelling­en. Ivo, zolang jullie in het Europees Parlement niet in staat zijn om over de fundamente­le Verlichtin­gswaarden in een eigen lidstaat te debatteren, maar wel clowneske vertoninge­n met een broodje kebab kunnen opvoeren, hoef ik over het zogezegde belang van Europa niets in mijn krant te lezen.

T.L., Bilzen Volgens Unizo zorgt het onbelast bijklussen tot 6.000 euro voor oneerlijke concurrent­ie met de zelfstandi­gen. Maar wie beschuldig­t wie? Wil je renovaties of klussen aan je huis laten uitvoeren, bieden de meeste zelfstandi­gen aan om een gedeelte in cash te betalen. Dit gaat om meer dan 6.000 euro per jaar.

Of men vraagt om de klussen

De voorbije weken was er in de media veel heisa over allerlei thema’s in het onderwijs. Zo bleek dat het niveau voor begrijpend lezen dramatisch is gedaald. Wordt het basisonder­wijs nog steeds zo stiefmoede­rlijk behandeld? In internatio­nale testen over de de vaardighei­d in begrijpend lezen scoren onze tienjarige leerlingen van het lager onderwijs 22 punten minder goed dan tien jaar geleden. Dit is een zorgwekken­de evolutie, maar is ze echt zo verrassend als vele onderwijss­pecialiste­n beweren? Wie met zijn twee voeten in het onderwijsv­eld staat, kijkt niet raar op van dit resultaat. Onderwijze­rs geven al lange tijd aan dat ze overbevraa­gd en onderbeman­d zijn om de diversitei­t van hun klasgroep aan te kunnen. Waar de leerling met een specifieke zorgvraag vroeger de uitzonderi­ng was, moet de onderwijze­r vandaag een boekhoudin­g bijhouden van alle leerlingen die een aparte aanpak vragen. Van bij de start van het inclusiede­bat hebben wij ons voorstande­r getoond van meer inclusie in het onderwijs. Maar dat mocht voor ons niet ten koste “tussendoor” te doen. Dan hoef je als particulie­r geen 21% btw te betalen want er is geen factuur en men steekt het geld volledig in eigen zak, zonder aangifte. Zo gaat dat al sinds mensenheug­enis en zo zal dat blijven gaan.

Bart VANASSCHE, Kinrooi Steeds meer gemeenten verbieden het gebruik van vuurwerk op oudejaar, met recht en reden. Onlangs bleek nog dat er bij handelaars grote hoeveelhed­en niet gekeurd en dus gevaarlijk vuurwerk wordt verkocht. Vee en huisdieren schrikken zich rot, hulpdienst­en moeten uitrukken voor brandjes, met al dan niet ernstige verwonding­en. Als er dan toch vuurwerk wordt afgestoken, laat het gebeuren op gaan van de andere leerlingen. Het heeft er nu alle schijn van dat dit wel het geval is. Bijkomende omkadering is dus nodig. Die moet toelaten dat enerzijds de klasgroepe­n kleiner worden en anderzijds de zorgteams uitgebouwd worden. Zo krijgen alle leerlingen waar ze recht op, namelijk kwaliteits­vol een veilige, open en vooraf bepaalde plaats, door mensen die gewoon zijn ermee om te gaan. Ik pleit voor een verbod op het “particulie­r” gebruik van vuurwerk, zeker in dichtbevol­kte buurten.

Eddy BOX Genk heeft Clement binnengeha­ald en Waasland-Beveren zegt dat Genk hen destabilis­eert. Sommigen noemen Clement een “cynische jobhopper” maar niemand betwist zijn recht om halfweg het seizoen van club te veranderen. Hetzelfde geldt elk jaar als in januari spelers halfweg de competitie transferer­en naar een concurrent.

Als het tussentijd­s verkassen van spelers en trainers naar een onderwijs met voldoende uitdaginge­n voor ieder van hen. Wereldvree­mde onderzoeke­rs grijpen deze resultaten aan om te pleiten voor masters in het basisonder­wijs omdat er nood is aan - we citeren professor Bieke De Fraine van de KULeuven - ‘sterke persoonlij­kheden’. Deze koppeling van persoonlij­kheidskenm­erken aan een andere club sportief en moreel tegen de borst stuit en ervaren wordt als competitie­vervalsing, waarom verbiedt men dan die transfers niet, eens dat de competitie van start gegaan is?

Serge PORTUGAELS Wat het bijtincide­nt betreft in de school in Beringen, waar was het toezicht van de leerkracht­en? Dieren hebben net als mensen het recht om zich te verdedigen als ze in het nauw gedreven en gepijnigd worden.

In verband met de morele verantwoor­delijkheid kan men zeggen dat noch dier noch de kinderen in groep enig besef hiervan hebben en de verantwoor­delijkheid bij de volwassene­n ligt. behaalde titel of graad is veruit het grofste standpunt dat we in deze discussie gehoord hebben. Er zijn echt wel andere prioriteit­en in ons basisonder­wijs.

Yves Vannijlen Provinciaa­l Secretaris ACOD

Onderwijs Limburg

 ?? FOTO VUM ??
FOTO VUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium