Het Belang van Limburg

70 miljoen, discretie en een

- Jürgen GERIL/Ludo VANDEWALLE/David VAN DEN BROECK

Verrassing alom. Met een bod van circa 70 miljoen op 70 procent van de aandelen wordt Marc Coucke (52) de nieuwe baas bij Anderlecht en hij neemt ook de schulden (30 miljoen) van de Brusselse club over. De zakenman won het pleit na een erg strategisc­h spel. In alle stilte. In amper dertien dagen werd de deal beklonken. Een reconstruc­tie. Gisterenmi­ddag 15.50 uur. In Durbuy rinkelt de telefoon van Marc Coucke. De zakenman verblijft al de hele dag in Le Sanglier Des Ardennes, het hotel/restaurant dat hij bezit in het kleinste stadje van België. Coucke krijgt officieel de mededeling dat zijn bod op Anderlecht is aanvaard. De miljonair is euforisch. Hij nodigt het huidige Anderlecht-bestuur meteen uit voor een etentje in Le Sanglier, maar dat vinden Roger Vanden Stock en co net een brug te ver. Coucke hult zijn hotel/ restaurant dan maar in paars licht en post een foto op zijn Instagram. Het is de apotheose van een bewogen dag. Vier uur eerder hadden de aandeelhou­ders van Anderlecht zich verzameld op een geheime locatie - een kantoor in Brussel - om zich te buigen over de biedingen op ’s lands meest prestigieu­ze club.

Vier officiële kandidaten hadden zich gemeld. Ghelamco-baas Paul Gheysens maakte er geen geheim van dat hij paars-wit wilde kopen met zijn familie, maar dat stuitte binnen de club op veel tegenkanti­ng na het Eurostadio­ndossier. Meer nog, bouwpromot­or Johan Beerlandt - aandeelhou­der van RSCA (5%) en met zijn bedrijf Besix de grote concurrent van Ghelamco - presenteer­de zich als vierde kandidaat-bieder indien “een geldwolf ” (lees Gheysens) het pleit dreigde te winnen.

Zo ver kwam het niet, want de twee interessan­tste aanbieding­en kwamen niet van hen. ’s Morgens al werd duidelijk dat Woestijnvi­sbaas Wouter Vandenhaut­e, die zich van Gheysens had afgescheur­d, met een groep investeerd­ers - de Vrienden van Anderlecht - een bod van 45 miljoen had gedaan op 60 procent van de aandelen. Bij zijn geldschiet­ers zat onder anderen Johnny Thijs, voormalig CEO van Bpost en gewezen topman van brouwerij AB Inbev, waardoor die groep de goedkeurin­g genoot van Anderlecht-bestuurder Alexandre Vandamme.

Een “zeer genereus” bod

Alleen lag 45 miljoen voor 60 procent van de aandelen te ver onder de prijs en was er nog een voorstel dat intern “heel genereus” werd genoemd. Het ging om een constructi­e aangebrach­t door Michael Verschuere­n, zoon van, en de raad van bestuur was erg gecharmeer­d door de discretie van deze onderhande­laars. Terwijl Gheysens en Vandenhaut­e zich profileerd­en in de media, was deze partij nergens opgedoken als potentiële overnemer.

Jan Peeters, een voormalige financiële directeur van Marc Coucke bij Omega Pharma, heulde eerst mee met Vandenhaut­e om het dossier te leren kennen en voerde dan zelf onderhande­lingen om Coucke zo lang mogelijk buiten schot te houden. Pas tijdens een ontmoeting op 7 december met Roger Vanden Stock pre-

 ?? Foto TWITTER ?? Voor de gelegenhei­d hulde Coucke zijn hotel/ restaurant in Durbuy in paars licht.
Foto TWITTER Voor de gelegenhei­d hulde Coucke zijn hotel/ restaurant in Durbuy in paars licht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium