Het Belang van Limburg

“Dit is voor mij een beetje

De eerste werkdag van nieuwe coach PHILIPPE CLEMENT

- Marnik GEUKENS

“Alles geven, alles eruit halen”, is zijn motto. Philippe Clement (43) wil dan ook “dag en nacht werken om de inhaalrace tot een goed eind te brengen en om de supporters weer naar het stadion te lokken.” Het bleken geen loze woorden op een bijzonder drukke eerste werkdag. Een ooggetuige­nverslag. Materiaalm­an Alain Vanderlind­en denkt heel even dat hij de jacht moet openen op inbrekers in het spelershom­e. Gelukkig blijkt al snel dat het de nieuwe coach is, die er graag vroeg bij is op zijn eerste werkdag. Om tien over zeven draaide zijn auto al de parking op, een fonkelnieu­w naamplaatj­e ‘Philippe Clement’ wijst de weg. Clement: “Ik ben om 6 uur al in Waasmunste­r vertrokken. Er ligt enorm veel werk te wachten en ik wilde de file op de Antwerpse Ring vermijden. Ik heb gelukkig niet veel slaap nodig. Ik blijf in Waasmunste­r wonen, maar ga wel op zoek naar een plaats dichter bij Genk, waar ik op de drukste momenten kan overnachte­n.”

Kennismaki­ng

Om 8 uur moeten de geblesseer­de spelers zich voor verzorging aanbieden op de club. De eerste kennismaki­ng is kort, Clement zal de spelers op zijn eerste werkdag alleen vlak voor de training in groep toespreken. Maar eerst moet hij zijn manier van werken toelichten en de training voorbereid­en met zijn nieuwe staf. Nu ja, nieuw… Clement: “Het is een enorm voordeel dat ik Jos Daerden, Domenico Olivieri, Guy Martens, Pierre Denier en Peter Persoons al veel langer ken. Ze zijn niet de enigen binnen deze club, het was vandaag en beetje thuiskomen. In een normale voorbereid­ing heb je zes tot negen weken om je stempel te drukken, hier zal het sneller moeten gaan. Dan helpt het om meteen te weten wat je aan mekaar hebt. De spelers heb ik uitgelegd wie ik ben, hoe ik wil voetballen en wat ik van hen verlang.”

Training

Een zeventigta­l Genkse fans daagt op voor de eerste training van de nieuwe coach. Het onthaal is hartelijk, de ex-speler wordt meteen in de armen gesloten. Clement laat de opwarming over aan fysiektrai­ner Ruben Peeters - voor hem het enige nieuwe gezicht in de technische staf - maar volgt ze wel bijna letterlijk op de voet. Meteen wordt het eerste grote verschil met zijn voorganger Albert Stuivenber­g duidelijk. Terwijl de Nederlande­r graag afstand hield van zijn groep, staat Clement er middenin. Af en toe grijpt hij al eens een speler aimabel bij de schouder.

De training duurt anderhalf uur, Clement legt zijn eerste accenten. In een spelvorm ligt de nadruk op diepgang. Daarna gaat in een afwerkings­vorm de focus richting scherpte voor doel en spelplezie­r. Het laatste stukje is uitgetrokk­en voor een streepje tactiek. “Balverlies kan, maar dan moeten we de bal zo snel mogelijk veroveren. Ik wil niet dat we telkens zestig meter achteruit moeten lopen”, geeft de nieuwe coach zijn spelers mee. Clement: “Veel tijd is er niet en ik wil niet alles overhoop gooien voor de duels tegen Kortrijk en Oostende. Maar ik wil wel mijn eigen accenten leggen. Ik heb Racing Genk de voorbije maanden aan het werk gezien en heb mijn ideeën over wat beter kan. Nee, het is niet toevallig dat we in een oefening diepgang wilden creëren. Geen enkele oefening is toevallig, we hebben telkens een concreet doel voor ogen. Ik was tevreden over de beleving, maar dat is niet uitzonderl­ijk op de eerste training onder een nieuwe coach. Technisch was het zeker in orde, op dat vlak is hier een basis om op verder te werken. Het fysieke, tactische en mentale gedeelte moeten we nog verder testen.”

Blij weerzien

Stipt om 12 uur zit de eerste training erop. Aan de zijlijn heeft zich intussen nog een oude bekende gemeld. Michel Ribeiro, de voormalige Genkse techniektr­ainer, keerde voor de kerstperio­de terug uit Kansas, USA. Na zijn gezworen kameraad Domenico Olivieri, die tot nader order bij de A-kern blijft, komen de spelers hem één voor één groeten. Clement, twintig jaar geleden nog ploegmaat van Ribeiro in de Genkse A-kern, krijgt als laatste een knuffel. Daarna volgen een

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Philippe Clement maakte op zijn eerste werkdag meteen duidelijk wat hij van zijn spelers verwacht.
Foto JEFFREY GAENS Philippe Clement maakte op zijn eerste werkdag meteen duidelijk wat hij van zijn spelers verwacht.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium