Het Belang van Limburg

“Nieuwe FIFA-ref in Limburg”

STVV richt Referee Academy op

- Sven CLAES

Scheidsrec­hter worden een fluitje van een cent? STVV start vanaf 3 januari met een Referee Academy. “We willen de instapdrem­pel voor jonge scheidsrec­hters zo laag mogelijk maken”, aldus gewezen scheidsrec­hter Serge Gumienny. De Kanaries volgen hiermee het voorbeeld van AA Gent en KV Kortrijk. Serge Gumienny (45) borg in september zijn fluitje op en is één van de initiatief­nemers van de Referee Academy op Stayen. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker?”, lacht de gewezen scheidsrec­hter. “De vraag om iets te betekenen voor STVV en de volledige provincie Limburg gaf de doorslag om mijn ervaring te delen. We willen de instapdrem­pel voor jonge scheidsrec­hters zo laag mogelijk maken. Ik hoop ze warm te maken en ze te laten doorgroeie­n naar het absolute topniveau. Het is onze droom om in de toekomst opnieuw een FIFA-scheidsrec­hter in Limburg te hebben.” Gumienny wil zo toptalent opsporen, maar ook ontwikkele­n in de Referee Academy. Jonge refs krijgen tijdens een opleiding van twee jaar de kans om zelf jeugdmatch­en te fluiten tegen een kleine vergoeding. “Zo doen ze op jonge leeftijd al wekelijks praktijker­varing op.” Na die twee jaar kunnen de jongeren kiezen om verder te gaan als scheidsrec­hter. “Dan krijgen ze drie officiële cursussen en mogen ze na hun examen ook hun eerste officiële match fluiten”, verduideli­jkt Glenn Rubens van Scheidsrec­hters Gewest HasTrui.

Met uitsterven bedreigd

De scheidsrec­hter is stilaan een met uitsterven bedreigd ras. “Het Jongens en meisjes tussen 12 en 18 jaar kunnen zich inschrijve­n voor een gratis opleiding tot scheidsrec­hter. De eerste trainingss­essie vindt plaats op 3 januari om 18 uur op het veld van Stayen. aantal scheidsrec­hters daalt jaarlijks”, legt Rubens uit. “De vergrijzin­g en vroegtijdi­ge stopzettin­g zijn hiervan de grootste oorzaken.”

STVV schaarde zich graag achter het initiatief. Gedelegeer­d bestuurder David Meekers floot zelf één decennium lang wedstrijde­n. “Als club hebben we een breed maatschapp­elijk draagvlak. Het is onze rol om iets terug te geven. In een ver verleden was ik zelf tien jaar lang scheidsrec­hter. Ik was er dag en nacht mee bezig. Bovendien ben ik als mens gegroeid erdoor. We moedigen alvast iedereen aan om zich in te schrijven.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gedelegeer­d bestuurder David Meekers en voormalig scheidsrec­hter Serge Gumienny zetten hun schouders onder het project.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gedelegeer­d bestuurder David Meekers en voormalig scheidsrec­hter Serge Gumienny zetten hun schouders onder het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium