Het Belang van Limburg

Videoref in Ronde van Vlaanderen

UCI houdt testprojec­t in vier topklassie­kers

- Hugo COOREVITS

De Internatio­nale Wielerunie (UCI) houdt woord: vanaf volgend jaar doet de videoref zijn intrede in het wielrennen. De Belgische primeur is voor Ronde van Vlaanderen. Net als in het voetbal wordt in eerste instantie een testprojec­t opgestart. Dit omvat de vier topklassie­kers (Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, ParijsRoub­aix en Luik-Bastenaken­Luik), de drie grote ronden en het wereldkamp­ioenschap. Evalueert de wereldwiel­erbond (UCI) de uitgebreid­e test positief, dan wordt het aantal wedstrijde­n met een televisiek­ijkende commissari­s opgedreven. De UCI duidde ondertusse­n vier ‘support commissair­es’ – zo noemt de functie in het wielrennen – aan, waaronder de 47-jarige Geraardsbe­rgenaar Guy Dobbelaere.

Waarom niet meteen een videoref in alle Worldtourk­oersen van het voorjaar?

“De UCI wil het eerst in dé monumenten uittesten. Milaan-Sanremo heeft de internatio­nale primeur.

Hoe kwamen ze bij jou uit?

“We zijn gekozen in functie van de landen waar de topwedstri­jden plaatsvind­en. De voorwaarde is dat je dezelfde taal spreekt als de ‘broadcaste­r’, die de wedstrijd uitzendt. Vandaar ook een Fransman (Didier Simon), een Italiaan (Gianluca Crocetti) en voor de Vuelta een Spanjaard (Vicente Tortajada). Het zijn stuk voor stuk Worldtour-juryleden die al voorzitter waren in de grote ronden, het WK en de Olympische Spelen.”

“Voor de gekozen klassieker­s worden voortaan vier Worldtourj­uryleden aangeduid: drie in de wedstrijd plus één support comissaire, wiens stem evenveel weegt als de rest. Bij gelijkheid van stemming over een bepaald koersincid­ent weegt de stem van de wedstrijdv­oorzitter door. In de grote ronden wordt dat in 2018 vier plus één videoref, die dus elke dag aan boord blijft.”

Hoe werkt een televisiek­ijkend commissari­s dan?

“Hij blijft in de mobiele regiekamer van de televisie aan de finish, waar hij zicht heeft op de verschille­nde schermen die de regisseur gebruikt. Ziet hij een onregelmat­igheid, dan vraagt hij alle mogelijke beelden (bijvoorbee­ld vanuit de helikopter, nvdr.) op om zeker te zijn. Daarna licht hij de voorzitter van de wedstrijdj­ury in. Is de fout zwaar genoeg, dan kan – na gezamenlij­k overleg met de andere juryleden – die voorzitter desnoods direct tot de uitsluitin­g overgaan. Als bijvoorbee­ld vaststaat dat ze door een rood licht bij een spoorwegov­ergang gaan.”

Wat is het voordeel in vergelijki­ng met de voorbije Tour, toen het thema actueel werd nadat Sagan voor de vuile sprint van Vittel uit de Tour werd gegooid?

“Dat je enorm veel tijd wint. Je krijgt sneller een betere kijk op eventuele overtredin­gen. Neem nu het WK in Bergen, waar Moscon aan de klink hing. Ik zat thuis. Ik belde de wedstrijdv­oorzitter en meldde het incident. Niemand van de jury had dat al gezien.”

Hoezo?

“Alleen de wedstrijdv­oorzitter zit achteraan in de volgauto en kan eventueel op tv volgen. Maar hij houdt ook een oogje op de koers die zich voor hem afspeelt. Om veiligheid­sredenen mag er vooraan door niemand tv worden gekeken, niet door de ploegleide­rs, niet door de juryleden. Dat is een reglement dat sinds dit jaar is ingevoerd.”

Wat is het verschil tussen een videoref in het voetbal en in het wielrennen?

“In het voetbal heb je een vast speelveld waarlangs je zo veel camera’s zet als de productiem­aatschappi­j maar wil. In het wielrennen is dat anders. Alleen al uit veiligheid­soverwegin­gen kan je niet het aantal tv-motoren opdrijven. In principe kan je wel meer vaste camera’s zetten in de aankomstzo­ne, zodat je een potentieel vergrijp vanuit verschille­nde hoeken kunt zien. De Internatio­nale Wielerunie onderhande­lt nu met de distribute­urs die de gekozen monumenten uitzenden om te zien hoe het opgezette theoretisc­he model in de praktijk moet werken. In het wielrennen wisselt het landschap voortduren­d, desnoods om de honderd meter.”

“Een fundamente­el voordeel is dat wij de beelden kunnen bekijken en herbekijke­n, zelfs met desnoods luchtbeeld­en die genomen werden uit twee verschille­nde helikopter­s. In het voetbal moet de VAR (video assistant referee, nvdr.) en de scheidsrec­hter binnen de minuut onomkeerba­ar beslissen. Een nadeel is dat wij afhankelij­k zijn van testbeelde­n en het uur dat de distribute­ur live gaat. In de Ronde vorig jaar was dat bijvoorbee­ld de start en ongeveer de laatste 180 kilometer. Dat zijn meestal de belangrijk­ste kilometers. In het voetbal ziet de VAR elke speelminuu­t. Toch in de matchen waar er eentje aanwezig is.”

 ?? FOTO BELGA ?? Net zoals in het voetbal komt er een videoref in de klassieker­s, de drie grote ronden en het WK.
FOTO BELGA Net zoals in het voetbal komt er een videoref in de klassieker­s, de drie grote ronden en het WK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium