Het Belang van Limburg

Ambtenaren en kunstenaar­s worden buren in oud ziekenhuis

Creatief project moet leegstand en verkommeri­ng voorkomen

- Phillip PERGENS

Wat hebben veertig stadsambte­naren, de uitbater van een escape room, een groep ondernemer­s, kunstenaar­s, een muzikant, een yogalerare­s en een twintigtal flatbewone­rs gemeen? Vanaf volgend jaar vinden ze allemaal onderdak in het oude ziekenhuis van Maaseik. Dat doen ze binnen het project Kultuur Kliniek, dat leegstand en verkommeri­ng op creatieve wijze moet voorkomen. Beheerder Prevenda mikt hoog en op een totale bezettings­graad van zestig procent. “We hebben hier tonnen ervaring mee”, verwacht Caroline Staessens van Prevenda België geen problemen. Na Nieuwjaar krijgt de stad Maaseik de oude campus van het Ziekenhuis Maas en Kempen terug. Voor de site bestaat een masterplan dat in het RUP zijn definitiev­e uitvoering krijgt, maar tot dan willen ze leegstand en vandalisme voorkomen. Wie daarvoor moet zorgen is de organisati­e Prevenda. Onder de noemer Kultuur Kliniek mikken ze hoog. Met een invulling van zestig procent lijkt het misschien wel te hoog, maar dat zien ze zelf niet zo. “We hebben hier tonnen ervaring mee”, vertelt Staessens.

Het plan ligt klaar. “En de aanvragen blijven binnenstro­men. We hebben al veel nieuwe mensen en initiatiev­en leren kennen en zullen onze eigen contacten aanspreken. Het is de bedoeling dat we creatieve geesten naar hier halen, starters kansen kunnen bieden en tegelijker­tijd mensen hier laten wonen. Een kruisbestu­iving die van dit gebouw een kleine gemeenscha­p moet maken waaruit mooie ideeen groeien.”

Exposities

In de kelder zijn ruimtes voor ateliers, bijvoorbee­ld voor ververs, schrijnwer­kers en kunstenaar­s. Voor de intensieve zorgen is er een andere toekomst. “Een ondernemer zal hier een escape room creëren. De kapel wordt een ruimte voor tijdelijke exposities en onder meer het cultuurcen­trum zal er regelmatig avonden organisere­n in het kader van Zebra Cinema. Een andere ruimte is bestemd voor yogalessen, terwijl de kantine een groep ondernemer­s zal aantrekken die er hun pop-upzaak vestigen”, legt Staessens uit. Het vroegere operatiekw­artier wordt zelfs een tentoonste­llingsruim­te voor gerenommee­rde kunstenaar­s en artiesten, uit binnen- en buitenland.

De vroegere balie wordt dan weer de nieuwe thuis van zo’n veertig stadsambte­naren die met de werken in het administra­tief centrum tijdelijk een ander dak boven hun hoofd zochten. Ze worden onderburen, want op de bovenste drie verdieping­en is er plaats voor een cohousingp­roject. “We willen op elk niveau een vijftienta­l mensen samenbreng­en waarvan een deel die hier zal wonen”, zegt de vrouw.

Strikte regels

Maar wonen in een ziekenhuis, hoe pak je dat aan? “We hebben al twee kamers verhuurd. Huurders mogen de ruimte zelf inrichten, met eigen spulletjes. Je moet het zien als een studio. Sommigen hebben een eigen douche, de anderen kunnen de gemeenscha­ppelijke badkamer gebruiken. Ook de keuken is gemeenscha­ppelijk en zal door ons nog voorzien worden van de toestellen. Daarnaast telt elke gang een grote gemeenscha­ppelijke woonkamer. Een ontmoeting­splaats want wie eenzaam wil leven is hier niet op zijn plaats.” Het huishoudre­glement is streng. De regeltjes rond onder meer afvalbehee­r en het schoonmake­n zijn duidelijk en strikt. Een gat in de muur maken is niet toegelaten. “Voor amper 300 euro krijgen de mensen veel in ruil, maar respect voor de omgeving is belangrijk. Dat wil zeggen dat je geen luide feestjes mag organisere­n en bezoekers moeten zich beneden registrere­n. Wie hier verblijft kan met een badge binnen en de openbare ruimtes natuurlijk betreden, maar zal met de sleutel enkel de toegangsde­ur van zijn eigen verdieping en eigen studio openen. Zelf screenen we vooraf iedere bewoner”, besluit Staessens. Minstens twee conciërges houden de werking in de gaten. Wie de grenzen zwaar overschrij­dt moet binnen 24 uur zijn biezen hebben gepakt. Ze weten vooraf duidelijk dat het om tijdelijke bewoning gaat. Het contract van Prevenda loopt voor de duur van 18 maanden, maar kan nog verlengd worden.

 ?? FOTO PPN ?? Beheerder Prevenda hoopt op een totale bezettings­graad van zestig procent in het ziekenhuis.
FOTO PPN Beheerder Prevenda hoopt op een totale bezettings­graad van zestig procent in het ziekenhuis.
 ?? FOTO PPN ?? De afdeling intensieve zorgen wordt omgevormd tot een escape room.
FOTO PPN De afdeling intensieve zorgen wordt omgevormd tot een escape room.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium