Het Belang van Limburg

Gemeente én actiecomit­é dienen bezwaren in tegen uitbreidin­g Hengelhoef

Gemeente wil oude speeltuin Hengelhoef omvormen tot camping

- Toon ROYACKERS

Zowel de gemeente als het actiecomit­é Red Hengelhoef hebben bezwaren ingediend tegen de uitbreidin­g van het recreatiep­ark in Houthalen-Oost. De gemeente vraagt aan de provincie om het bos vlak tegen de woningen niét om te vormen tot camping. Het actiecomit­é hoopt nog dat het kasteel van Hengelhoef met het ‘sterrenple­kje’ gered kan worden. Tot vandaag konden bezwaren ingediend worden tegen het provinciaa­l ruimtelijk uitvoering­splan Hengelhoef. De provincie wil de twee uitbaters Oostappen en Holiday Suites (het vroegere Twin Properties) de mogelijkhe­id geven om het aantal vakantiehu­isjes en de camping uit te breiden. “Al hebben we tijdens het opstellen van het plan al zwaar onze stempel gedrukt”, zeggen burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) en schepen van Ruimtelijk­e Ordening Jef Verpoorten (CD&V). “68,8 procent van het gebied wordt bijvoorbee­ld omgevormd tot natuurgebi­ed, terwijl nu slechts 13,6 procent echt natuur is. Dat wil dus zeggen dat een groot gebied van Hengelhoef in de toekomst definiervo­or tief groen wordt ingekleurd. Uitbreidin­g is wel nog mogelijk binnen een beperkte zone.”

Bijkomende voorwaarde­n

En daar knelde het schoentje nog. De provincie stelde immers voor om een zone vlak tegen de Weg naar Zwartberg en de Tulpenstra­at om te vormen tot camping. Bijna tot in de achtertuin van de buren. “We willen rekening houden met het protest dat ontstaan is, en stellen voor om die zone te schrappen”, zeggen Yzermans en Verpoorten. “Ons voorstel is om de camping uit te breiden op de plaats waar vroeger de bekende speeltuin van Hengelhoef lag.” De gemeente wil bovendien nog bijkomende voorwaarde­n opleggen, zoals brede groene buffers die zorgen dat buren nergens meer op de camping uitkijken. “En ja, we stellen ook voor om expliciet arbeidsmig­ranten niet langer in Hengelhoef te huisvesten. Daar is een recreatiep­ark niet voor bedoeld.”

Sterrenple­kje

Buurtbewon­ers in HouthalenO­ost hadden zich al verenigd in het actiecomit­é Red Hengelhoef. “Ook wij hebben een bezwaar verstuurd”, zegt woordvoerd­er Hans Peschl. “Dat de gemeente geen extra camping meer wil tegen de Tulpenstra­at en de Weg naar Zwartberg vinden we al een goede zaak. Maar we stellen ook voor om zeker het kasteel van Hengelhoef te redden. Nu wil Holiday Suites daar een hotel pal tegenover bouwen. Daardoor dreigt het unieke landschap dat bekend staat als een sterrenple­kje in Houthalen-Helchteren verloren te gaan.”

Buren vragen in hun bezwaar verder om de toegangswe­gen aan te passen, en strenger te zijn voor de afvoer van het afvalwater. “Ten slotte vinden we het vreemd dat bijna heel het recreatiep­ark wordt omgevormd tot natuurgebi­ed. Dat hoeft voor ons echt niet. Wij willen ook dat Hengelhoef groen blijft, maar er moet wel nog voldoende recreatie mogelijk zijn."

 ??  ??
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Het actiecomit­é ‘Red Hengelhoef’ vraagt om ook de omgeving van het kasteel te beschermen.
FOTO TOON ROYACKERS Het actiecomit­é ‘Red Hengelhoef’ vraagt om ook de omgeving van het kasteel te beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium