Het Belang van Limburg

Limburgse dierenasie­len houden hoofd boven water dankzij provincial­e steun

210.000 euro aan Limburgse steun houdt situatie leefbaar

- Mireille MAES

Dit jaar heeft de provincie bijna 210.000 euro aan de dierenasie­len van Genk, Lommel en Sint-Truiden doorgestor­t. Geld dat ervoor zorgt dat de drie erkende Limburgse asielen, anders dan de asielen in de rest van Vlaanderen, niet in financiële problemen komen. Veel asielen hebben te weinig middelen omdat de Vlaamse overheid geen geld wil geven. “De overheid is verplicht om een minimum aan voorzienin­gen te treffen voor huisdieren die in de problemen zitten”, reageert gedeputeer­de van Dierenwelz­ijn Ludwig Vandenhove (CD&V) op het nieuws dat Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) niet wil investeren in de dierenasie­len en die dus in financiële ademnood komen te zitten. “De minister laat weten dat hij zijn budget liever besteedt aan het opsporen van dierenmish­andeling dan aan de asielen. Maar die twee dingen hebben niets met elkaar te maken. In 2017 hoort er in elke regio een degelijk dierenasie­l. In Limburg zijn we bijna zover. Misschien kan Weyts hier eens komen kijken.”

Regio’s

Als gedeputeer­de voor Dierenwelz­ijn heeft Vandenhove­s de dienst alleen dit jaar al 209.953 euro aan de drie erkende asielen van Genk, Lommel en Sint-Truiden doorgestor­t. Geld dat afkomstig is van de gemeenten, verbonden aan een van de drie asielen. Zij betalen 0,30 euro per inwoner. De provincie coördineer­t die financieri­ng. “Het Limburgse provincieb­estuur heeft al lang geleden deze materie naar zich toegetrokk­en. Het systeem – uniek in Vlaanderen – is heel simpel. Er werd gekeken naar het geschatte aantal huisdieren en hoeveel er daarvan problemen zouden kunnen krijgen. Aan de hand van die gegevens werd Limburg in vier regio’s opgedeeld. Het plan: in elk van die regio’s een degelijk asiel te hebben waar de aangeslote­n gemeentebe­sturen, politiedie­nsten en de bewoners honden en katten naartoe kunnen brengen. De werkingsmi­ddelen worden via een belasting door elke inwoner gedragen.” Het beleidspla­n is – uitgezonde­rd in de regio Oost waar het asiel nog in een opstartfas­e zit – intussen gerealisee­rd. Lanaken en Maasmechel­en betalen per inwoner wel al 0,30 euro aan Dieren in Nood in Kinrooi, één privé-initiatief. Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Bree, Meeuwen-Gruitrode en Bocholt betalen deze belasting nog niet zolang het asiel er niet is.

Zwerfkatte­n

Maar de provincie doet meer dat de financieri­ng coördinere­n. Zo werd sinds 2007 bijna 1.600.000 euro in de infrastruc­tuur van de asielen geïnvestee­rd. Volgend jaar krijgt het asiel van Sint-Truiden nog 12.500 euro. “Jaarlijks gaat er ook ruim 100.000 euro naar dierenwelz­ijn. Geld dat gebruikt wordt voor de werking van dierenvere­nigingen, de provincial­e aanpak van het zwerfkatte­nprobleem en de opleiding van de vrijwillig­ers in het asiel. Zij worden ook elk jaar door ons in de bloemetjes gezet. Terecht, zij zijn de motors die de asielen draaiende houden”, besluit de gedeputeer­de.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Onder meer het dierenasie­l van Lommel wordt financieel ondersteun­d door de provincie.
Foto DICK DEMEY Onder meer het dierenasie­l van Lommel wordt financieel ondersteun­d door de provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium