Het Belang van Limburg

“Humor is beste medicijn”

Jos Roofthooft bundelt leukste moppen in boek

- Johnny GEURTS

Al ruim 50 jaar schudt Bilzenaar Jos Roofthooft (70) de ondertusse­n ontelbare moppen moeiteloos uit zijn mouw. “Humor is mijn leven. Als ik dood ben, wil ik dat iedereen alleen maar grappen maakt tijdens de uitvaartdi­enst. Leven en sterven met een glimlach, dat is mijn wens”, zegt de geboren entertaine­r terwijl hij zijn nieuwe boek vol hilarische moppen boven de doopvont houdt. “Een bundeling van een 100-tal moppen, veelal bedacht in het kleinste kamertje”, lacht Jos, die de opbrengst doneert aan het goede doel. “Ik was 16 toen ik voor het eerst een micro in de hand nam bij de KAJ in Werm, waar ik opgroeide. Die drang om te entertaine­n zat er altijd al in. Ik heb veel miserie gekend en een harde jeugd gehad. Humor heeft me gesterkt en door veel moeilijke momenten geholpen. Een tijd geleden kwam nog een oud vrouwtje met een rollator naar me toe gestapt na een optreden. Ze zei dat mijn grappen beter waren dan al haar medicijnen. Daarom treed ik ook zo graag op voor zieken en gehandicap­ten. Om ze even alle pijn te laten vergeten.”

Waar blijven die duizenden moppen vandaan komen? “Hier en daar pik ik al eens een mop op die ik dan naar mijn hand zet. Maar de meeste grappen bedenk ik zelf. Dat doe ik op de plaats waar ik niet gestoord word en in alle rust kan brainstorm­en: op het toilet.”, lacht Jos. “Daarna test ik de mop een viertal keer uit op vrienden, familie en natuurlijk op de plaats waar moppen thuishoren: in het stamcafé.”

Zelfspot

“Bij een mop moet alles kloppen: het gebaar, de fantasie, de voordracht en de timing. Meestal is mijn vrouw kop van Jut, maar dat vindt ze niet erg. En uiteraard durf ik ook de spot met mezelf te drijven.” Na het succes van de wekelijkse mop in onze krant werd een grote verzamelin­g nu gebundeld in het boek ‘De mop van Jos’. “Veel mensen knippen de moppen uit de Buurtkrant en bewaren ze in een schriftje. De opbrengst van het boek gaat naar het Huis Erika Thijs, een open huis dat ondersteun­ing biedt voor mensen met kanker en hun naasten. Ik heb de ziekte in mijn familiekri­ng al meegemaakt en dit soort initiatiev­en zijn belangrijk.”

In mijn moppen is mijn vrouw meestal kop van Jut. Maar dat vindt ze niet erg Jos ROOFTHOOFT Moppentapp­er

X ’De mop van Jos’ kun je bestellen aan 15 euro. Stuur een mailtje naar jos.roofthooft@skynet.be

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Jos Roofthooft: “Bij een mop moet alles kloppen.”
FOTO JOHNNY GEURTS Jos Roofthooft: “Bij een mop moet alles kloppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium