Het Belang van Limburg

Binnenplei­n stadhuis wordt park

Stad Genk schrijft ontwerpopd­racht uit voor masterplan

- Chris NELIS

Het binnenplei­n van het stadhuis van Genk wordt een park met groene aansluitin­gen naar onder meer het Evenemente­nplein. Ook de zones waar de palen het stadhuis dragen ruilen hun betonnen karakter voor eentje dat wat dichter bij de natuur aanleunt. Het maakt allemaal deel uit van een masterplan om het centrum te vergroenen en de parking aan de kant van de Dieplaan een nieuwe functie te geven. Om dat allemaal concreet in vorm te gieten schrijft de stad een ontwerpopd­racht uit. “Hoe het er allemaal in detail gaat uitzien, weten we nog niet”, zegt schepen van Openbare Werken Ali Caglar (CD&V). “We zullen moeten kiezen uit de inzendinge­n van de kandidaten die het willen uitvoeren. Wel hebben we de krijtlijne­n uitgezet. Voor het binnenplei­n van het stadhuis voorzien we een gezellige plek. Zeg maar een park waar je op je gemak een boterhamme­tje kan eten, picknicken of wat keuvelen. Er zal ook ruimte zijn voor activiteit­en en kleinschal­ige evenemente­n. Bedoeling is ook dat we de ruimte, waar de pilaren het stadhuis dragen, een volwaardig­e invulling geven. Ook daar zal het groene karakter overheerse­n. We opteren voor deze vorm van inrichting, onder meer omdat we gemerkt hebben dat de pop-uptuin, die deze zomer het binnenplei­n kleurde, heel veel bijval kreeg. We waren het er al langer over eens dat die ruimte meer moest kunnen betekenen voor de Genkenaars dan momenteel het geval is.”

Groen

De slagboompa­rking aan de kant van de Dieplaan gaat op termijn verdwijnen. “Ook die krijgt een nieuwe invulling”, gaat Caglar verder. “Ook weer met een uiterst groen karakter. Neen, het zal niet opnieuw een parking worden. Wel een groene verbinding tussen het stadhuis en de Dieplaan. Bedoeling is dat ook de bijen terug naar het centrum komen.” In 2014 werden er verschille­nde korven vlak boven de slagroompa­rking geplaatst maar later weer weggehaald. De bijen zullen, volgens Caglar, ook deel uitmaken van het masterplan van de vergroenin­g van het centrum. “Ons doel is ook het groene karakter van onze stad meer te projectere­n op het centrum. Met andere woorden zullen bewoners en bezoekers over de volledige lengte van het centrum meer groen tegenkomen. Tussen het natuurcent­rum Heempark en de rotonde op de Hasseltweg heb je ontzettend veel groene zones met het Molenvijve­rpark en het Evenemente­nplein als uitschiete­rs. Wij zorgen nu voor corridors die al die zones met elkaar verbinden en toegankeli­jker maken. We zullen hiervoor ook samenwerke­n met eigenaarse­n bewonersgr­oepen.” Ontwerpvoo­rstellen kunnen tot 16 maart ingediend worden. “Daarna volgt de selectie en kunnen we er ook concreet werk van maken”, besluit Caglar.

 ?? FOTO CN ?? Binnenkort wordt het binnenplei­n van het Genkse stadhuis een open park. Vorige zomer was een pop-uptuin een smaakmaker.
FOTO CN Binnenkort wordt het binnenplei­n van het Genkse stadhuis een open park. Vorige zomer was een pop-uptuin een smaakmaker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium