Het Belang van Limburg

Eigenaardi­ge gasten en delicate Ferrariker­amiek

EXPO Keien in klei Peter Vanbekberg­en en Ann Van Hoey zij aan zij in De Mijlpaal

- Christof RUTTEN

Ze zitten rustig wat voor zich uit te staren met een grijns op hun smoel en voelen hoegenaamd geen gêne om hun blote bengelende piemels. De beelden van Peter Vanbekberg­en zijn aardige gasten in De Mijlpaal in Heusden-Zolder. Ze delen de ruimte met de delicate origamiker­amiek van Ann Van Hoey, ooit de vrouw van Mark Uytterhoev­en. Begrijp ons niet verkeerd: Van Hoey (Mechelen, 1956) is nog altijd getrouwd met Mark Uytterhoev­en, maar de rollen zijn nu eerder omgekeerd. Mark Uytterhoe- ven is nu eerder ‘de man van’. Van Hoey besloot op haar vijftigste om een andere weg in de slaan: ze wuifde haar job als handelsing­enieur vaarwel en volgde een opleiding keramiek. Haar werk in klei is sindsdien internatio­naal gerenommee­rd. Volgend jaar is ze curator van een expo rond keramiek in Taiwan. Waar ze vroeger altijd meeging als ‘de vrouw van’ de populaire tv-presentato­r, is het nu zij die in de spotlight staat. “Haar werk is uiterst delicaat”, zegt Lut Maris van galerie De Mijlpaal. “Na een bezoek in Japan raakte ze in de ban van origami. Ze begint met een bol klei en plooit en knipt er vormen in. Ze is zeer perfection­istisch, alleen de beste resultaten komen in de oven terecht.”

Er zijn vormen in aardse, natuurlijk­e kleuren, maar ook sculpturen die ze met autolak heeft bespoten. Van Ferrariroo­d tot Lamborghin­igeel.

Mennekes

De link met collega Peter Vanbekberg­en uit Leuven is het materiaal: klei. Maar Vanbekberg­en gaat anders te werk. Hij maakt reuzen van beelden, ruwer van vorm, maar met een zacht hartje. Zijn figuren zitten op een bankje in hun adamskostu­um of in een koddige jurk. Ze lijken zich helemaal niks aan te trekken van wat dan ook.

“Als je ze ziet, hebben ze iets van: ‘kom maar mee menneke, jij mag thuis iets komen eten’”, verwoordt Lut Maris hun aaibaarhei­d. “Naast beelden tonen we ook foto’s van interieurs van eigenaars die zo’n beeld van Vanbekberg­en in huis hebben. Ze krijgen er een speciale plaats: ze zitten mee aan tafel, kijken door het raam… Ze vormen echt een onderdeel van de gastgezinn­en waar ze terecht zijn gekomen. Sommige eigenaars geven ze zelfs een naam. Het zijn ‘eigenaardi­ge’ gasten. Niet in de zin van raar, maar met de nadruk op aardig.”

XXEigenaar­dige gasten, nog tot 25 februari in galerie de Mijlpaal in Heusden-Zolder www.demijlpaal.com

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De beelden van Peter Vanbekberg­en krijgen vaak een speciale plaats in de huiskamers waar ze terechtkom­en. Sommige eigenaars geven ze zelfs een naam.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De beelden van Peter Vanbekberg­en krijgen vaak een speciale plaats in de huiskamers waar ze terechtkom­en. Sommige eigenaars geven ze zelfs een naam.
 ?? KAREL HEMERIJCKX
FOTO ?? De keramiek van Ann Van Hoey is gebaseerd op Japanse origami.
KAREL HEMERIJCKX FOTO De keramiek van Ann Van Hoey is gebaseerd op Japanse origami.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium