Het Belang van Limburg

Ed Sheeran triomfeert in de Ultratop 2017

- Raymond DE CONDE

2017 was het jaar van Ed Sheeran. De 26-jarige Britse singer-songwriter is met vier singles vertegenwo­ordigd in de Ultratop 100 van het jaar. Hij staat ook eerste in het albumoverz­icht van het jaar en is eerste in de mid price-chart. Het is de eerste keer dat een artiest zegeviert in de drie categorieë­n.

BRUSSEL -

Sheerans Hit van het Jaar ‘Shape of You’ stond vijftien weken op nummer 1. Dat is een eeuwigheid. Met ‘Perfect’ voerde hij de singles chart dan ook nog zeven weken aan. Zo verbrak hij het record van wijlen Demis Roussos, die in 1973 met vier singles samen twintig weken op 1 stond. Omdat de Brit zo lang op 1 kampeerde, waren er niet zoveel andere nummer 1-hits. Blanche stond drie weken op kop met ‘City Lights’, het langst genoteerde nummer van het Songfestiv­al ooit. Dimitri Vegas & Like Mike stonden één week bovenaan en scoorden zo hun derde nummer 1-hit. Nog beter deed Regi, die na dertien top 10-hits met Milk Inc. nu voor het eerst onder eigen naam zijn eerste nummer 1-hit scoorde.

Nederlands­talig

De grootste Vlaamse Nederlands­talige hit was ’Ziet em duun’ van Van Echelpoel. Samen met Bazart en Niels & Wiels tellen we drie Vlaamse nummers in de lijst. Het zijn ook deze artiesten die met hun andere nummers een heel jaar de Vlaamse Ultratop 50 domineerde­n. Van Echelpoel stond er zelfs met vier nummers bovenaan. Andere successen waren er nog voor Clouseau en Stan Van Samang. Opvallend in de jaarlijst is de opmars van de urban muziek. In 2016 telden we 18 titels in de jaarlijst, in 2017 is het aantal opgelopen tot 25, een absoluut record.

Albums

Na Ed Sheeran vinden we in het albumoverz­icht het album van ‘Liefde voor Muziek’, dat acht weken de chart aanvoerde en Niels

Top 20 singles Vlaanderen

Destadsbad­er, die drie weken bovenaan stond. Er staan zeven Belgische titels in de Top 10 van de albums en 43 in de Top 100. Daarvan zijn er 21 Nederlands­talig. 1. Ed Sheeran – Shape of You (48 weken)

2. Luis Fonsi feat. Daddy yankee – Despacito (37 weken)

3. Chainsmoke­rs & Coldplay – Something Just Like This (36 weken) 4. Ed Sheeran – Galway Girl (28 weken)

5. Shawn Mendes – There’s Nothing Holding Me Back (31 weken)

6. Blanche – City Lights (25 weken)

7. Jax Jones feat. Raye – You Don’t Know Me (27 weken)

8. Clean Bandit feat. Zara Larsson – Symphony (29 weken)

9. Jonas Blue feat. William Singe – Mama (28 weken)

10.Boef – Habiba (23 weken)

Sheerans Hit van het Jaar is ‘Shape of You’ en stond vijftien weken op 1

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ed Sheeran (26) staat met vier nummers in de Ultratop 100.
FOTO PHOTO NEWS Ed Sheeran (26) staat met vier nummers in de Ultratop 100.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium