Het Belang van Limburg

4.465 Limburgse kinderen leven van voedselpak­ketten

10.000 Limburgers krijgen elke maand voedselpak­ket, bijna helft zijn kinderen

- Koen SNOEKX/Chris NELIS

Elke maand kloppen zo’n 10.000 Limburgers aan bij armoedever­eniging Sint-Vincentius voor een voedselpak­ket. Bijna de helft van hen - 4.465 in totaal - zijn kinderen. Nog opmerkelij­k: 2.994 van die kinderen zijn zelfs jonger dan twaalf jaar. “Dat een recordaant­al kinderen bij ons komt aankloppen om hulp, heeft te maken met het groeiend aantal eenouderge­zinnen dat zwaar in de problemen zit”, zegt Frans Vanspauwen, voorzitter van Sint-Vincentius Limburg. “Het gaat voornameli­jk om alleenstaa­nde moeders.” Armoedever­eniging Sint-Vincentius, die in Limburg 35 afdelingen telt, schenkt al jaren voedselpak­ketten aan mensen die in armoede leven. Het afgelopen jaar hielp de organisati­e elke maand bijna 10.000 Limburgers, ruim vijf procent meer dan vorig jaar. Een record. “Tragisch is dat bijna de helft van die mensen 4.465 in totaal - kinderen zijn. Ook dat is jammer genoeg een record”, zegt Frans Vanspauwen, voorzitter van Sint-Vincentius Limburg. “Bijna 3.000 van die kinderen zijn zelfs jonger dan twaalf jaar.”

Dat zoveel kinderen bij Sint-Vincentius aankloppen, heeft volgens Vanspauwen te maken met het stijgend aantal alleenstaa­nde ouders die in de problemen zitten. “Elke maand komen bij ons bijna 1.000 eenouderge­zinnen langs voor een voedselpak­ket, voornameli­jk alleenstaa­nde moeders, die een heel laag inkomen hebben, werkloos of ziek zijn.”

Houthalen

In Genk deelt Sint-Vincentius het grootst aantal voedselpak­ketten uit: 1.172 per maand, waarvan er bijna de helft - 551 in totaal - bestemd zijn voor kinderen onder de twaalf jaar. In Hasselt kloppen maandelijk­s 994 mensen in armoede aan bij SintVincen­tius, van wie 221 kinderen jonger dan twaalf jaar. In Houthalen steeg de armoede in 2017 het sterkst. “Het afgelopen jaar deelden we in Houthalen elke maand 465 voedselpak­ketten uit, bijna het dubbel van vorig jaar, toen er dat nog 265 waren”, zegt Frans Vanspauwen.

In Tongeren was er het afgelopen jaar dan weer een verdubbeli­ng van het aantal kinderen onder de twaalf jaar dat maandelijk­s bij Sint-Vincentius over de vloer kwam: 275 ten opzichte van 134 vorig jaar. Bij Sint-Vincentius hebben ze niet meteen een verklaring voor die opmerkelij­ke stijgingen in Houthalen en Tongeren.

Opvangtehu­is

Ook bij de vzw Lucia, een fonds voor kinderen in armoede onder de twaalf jaar, merken ze dat er in Limburg steeds meer jonge kinderen aan de rand van de maatschapp­ij leven. “Ook wij krijgen heel veel dossiers binnen van alleenstaa­nde moeders met een of meerdere kinderen, die zelf niet meer de middelen hebben om hun gezin te onderhoude­n”, zegt Annemie Roppe, voorzitste­r van de vzw Lucia. Die verhalen zijn vaak bijzonder schrijnend. “Een van de mensen die wij helpen, is een alleenstaa­nde moeder die onlangs met haar vier kinderen naar een opvangtehu­is is moeten vluchten omwille van huiselijk geweld”, zegt Roppe. “Die vrouw is er erg aan toe en zit psychisch aan de grond. Ook een van haar kinderen zou opgenomen moeten worden, maar daar heeft ze geen middelen voor. Met haar inkomen kan de vrouw net de kosten van de opvang betalen. En dan heeft ze ook nog schulden openstaan. Voor zo’n mensen is onze hulp levensnood­zakelijk.” Alken

As Beringen

Bree Bilzen Diepenbeek Dilsen Genk Gingelom

Ham Hasselt Herk-de-Stad Heusden

Hoeselt Houthalen Kortessem

Lanaken Leopoldsbu­rg Lommel Lummen Maaseik Maasmechel­en Nieuwerker­ken Overpelt

Peer Sint-Truiden

Tongeren Wellen-Borgloon

Zonhoven

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Deze vrijwillig­ers van Sint Vincentius in Kuringen verzorgen de voedselpak­ketten voor de hulpbehoev­enden.
FOTO CHRIS NELIS Deze vrijwillig­ers van Sint Vincentius in Kuringen verzorgen de voedselpak­ketten voor de hulpbehoev­enden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium