Het Belang van Limburg

Catalaanse patstellin­g

Nipte meerderhei­d voor separatist­en

- Marc VAN DE WEYER

De Catalaanse regioverki­ezingen hebben een perfecte patstellin­g opgeleverd. De separatist­ische partijen konden nipt hun absolute meerderhei­d in het parlement houden. Maar de (ook al nipt) grootste fractie in dat parlement wordt de verbeten tegen onafhankel­ijkheid gekante Ciudadanos. De grote verliezer van de stembusgan­g is de Spaanse premier Mariano Rajoy, die de verkiezing­en uitlokte nadat hij de nationalis­tische minister-president Carles Puigdemont had afgezet. Vanuit Brussel volgde de gevluchte politicus de stembusgan­g die een recordaant­al kiezers (86%) op de been bracht (foto). (mw)

Het was een adembeneme­nde eindspurt. Nadat 97 procent van de stemmen in de Catalaanse regioverki­ezingen geteld waren, konden de drie onafhankel­ijkheidspa­rtijen hun nipte meerderhei­d in het Parlament net behouden - een absolute meerderhei­d van één zetel. De Catalaanse crisis lijkt daarmee terug naar af, met als grote verliezer degene die de stembusgan­g uitlokte: Spaanse premier Mariano Rajoy. Volgens de projectie op basis van 97 procent van de stemmen van de krant El Pais halen de drie separatist­ische formaties - de rechts-liberale Junts per Catalunya van de naar ons land gevluchte ex-minister-president Carles Puigdemont, de linkse ERC van de bij Madrid in de gevangenis zittende Oriol Junqueras en de ultralinks­e CUP - 70 zetels in het 135 zetels tellende Catalaanse Parlament (nu 72). De separatist­en zouden daarmee nipt boven de 68 zetels zitten, nodig voor een absolute meerderhei­d. Nu hebben ze 72 zetels.

Ciudadanos

In stemmenaan­tal leggen de ‘independen­tistas’ het met 47 procent van de stemmen dan weer af tegenover het ‘grondwette­lijke’ kamp met 50 procent. Vergeleken bij de vorige regioverki­ezingen in 2015 gaan de separatist­en ook achteruit.

Binnen het pro-Spaanse blok wordt het liberale en uitgesprok­en anti-separatist­ische Ciudadanos (of Ciudadans) van Inés Arrimadas (zie kader) veruit de grootste fractie, voor de Catalaanse socialiste­n en ruim voor de Catalaanse Partido Popular, die slechte zaken doet en haar zetelaanta­l gehalveerd ziet.

De strijd om de grootste fractie in het Catalaanse Parlament (135 zetels) was al even nauw. Junts per Catalunya (met 34 zetels) en de ERC (32 zetels) liggen slechts licht achter Ciudadanos met 36 zetels.

Hoge opkomst

De kiezersopk­omst lag zoals verwacht erg hoog: 86 procent - wat de uitslag bijzondere kracht geeft. Die democratis­che legitimite­it is paradoxaal genoeg een extra streep door de rekening van premier Rajoy, die de verkiezing­en van gisteren forceerde nadat hij met het artikel 155 de Catalaanse regering buitenspel zette. De in alle opzichten uitzonderl­ijke stembusgan­g brengt in geen enkel opzicht een oplossing voor de Catalaanse crisis in zicht. Vooral het opzet van Rajoy om de ‘independen­tistas’ electoraal op snelheid te pakken, mislukte spectacula­ir.

Scherp verdeeld

Met één partijleid­er in de cel en één in Brusselse ballingsch­ap konden de twee grote onafhankel­ijkheidspa­rtijen hun kiezers mobilisere­n, die daarmee duidelijk maakten dat ze niets moesten hebben van het legalistis­che betoog van de Spaanse premier die de Catalaanse leiders als ongrondwet­telijke avonturier­s afschilder­de en elke dialoog met hen bleef afwijzen.

Dat echter juist de meest anti-separatist­ische partij, Ciudadanos, volgens de projectie de grootste fractie in het Parlament krijgt, geeft dan weer aan hoe scherp Catalonië verdeeld is en hoe moeilijk het zal worden om binnen de eigen natie/regio en met de rest van Spanje tot samenwerki­ng en dialoog te komen.

Artikel 155

De twee grote onafhankel­ijkheidspa­rtijen hebben de voorbije weken wel verklaard niet langer naar een eenzijdige onafhankel­ijkheidsve­rklaring te streven. Ze eisten echter dat de Spaanse justitie de politici, ex-ministers en de aanvoerder­s van de nationalis­tische burgerbewe­gingen, die verdacht worden van rebellie en opruiing, vrijlaat. Premier Rajoy liet van zijn kant dan weer doorscheme­ren dat hij desnoods opnieuw het artikel 155 wil inzetten tegen ‘oproerkraa­iers’ in Barcelona - ook als die verkozen zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Supporters van de linkse onafhankel­ijkheidspa­rtij ERC volgen de uitslagen in Barcelona. De drie separatist­ische formaties vormen samen een nipte meerderhei­d.
FOTO AFP Supporters van de linkse onafhankel­ijkheidspa­rtij ERC volgen de uitslagen in Barcelona. De drie separatist­ische formaties vormen samen een nipte meerderhei­d.
 ?? FOTO REUTERS ?? De 18-jarige Laura Sancho stemde namens ex-minister-president Carles Puigdemont.
FOTO REUTERS De 18-jarige Laura Sancho stemde namens ex-minister-president Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium