Het Belang van Limburg

Personeel rusthuis dient klacht in voor schending privacy

Vrouw smokkelt camera binnen om slechte behandelin­g vader te filmen

- Phillip PERGENS/ROEL DAMIAANS/Yves

Het personeel van het OCMW-rusthuis De Maaspoorte in Maaseik heeft klacht ingediend wegens schending van de privacy. Een vrouw had met een verborgen camera gefilmd hoe haar vader er behandeld werd. Daarmee wilde ze aantonen dat er onregelmat­igheden in het rusthuis gebeuren. De videobeeld­en zijn overgemaak­t aan het parket.

Volgens de OCMW-raadsleden Frans Roosen en Daniël Verstappen (Open Vld) hebben ze al verschille­nde klachten ontvangen over de werking van het rusthuis en het personeel. OCMW-voorzitter Marcel Raets (CD&V) reageert woedend en spreekt van een vuil politiek spel: “Het personeel wordt ten onrechte in een slecht daglicht geplaatst.”

Het personeel klaagt nu de familie aan die de camera geplaatst heeft. Volgens advocate Nele Somers van MonardLaw zal een “eventuele schadeverg­oeding heel laag zijn. De rechter kan ook nog altijd afwegen om de beelden toe te laten.”

Het personeel van het OCMW-rusthuis De Maaspoorte in Maaseik heeft een klacht wegens schending van de privacy ingediend tegen de dochter van een inmiddels overleden bewoner. Een tegenreact­ie, want de vrouw had eerder dit jaar met een verborgen camera gefilmd hoe haar vader er behandeld werd. Daarmee wilde ze aantonen dat in het rusthuis onregelmat­igheden gebeuren. De videobeeld­en zijn inmiddels overgemaak­t aan het parket. “Er doen al een tijdje verhalen de ronde over onregelmat­igheden, verhalen die de verbeeldin­g tarten”, zegt OCMW-raadslid Frans Roosen (Open Vld). Zijn partij roept intussen familieled­en van bewoners van De Maasporte op om hun ervaringen te delen met de Vlaamse inspectied­ienst.

De OCMW-raadsleden van Open Vld hebben naar verluidt al van verschille­nde families klachten ontvangen over de werking van het rusthuis en zijn personeel. “We willen het woonzorgce­ntrum De Maaspoorte helemaal niet in een slecht daglicht plaatsen, maar er gaan wel al een tijdje verhalen rond”, zegt OCMW-raadslid Frans Roosen. “De verhalen die we horen, tarten alle verbeeldin­g. Mogelijk komen de waardighei­d en veiligheid van sommige bewoners in gedrang”, vult zijn collega Daniel Verstappen (Open Vld) aan. Eind oktober pakte het onderzoeks­programma ‘Pano’ op Eén nog uit met een undercover­reportage over wantoestan­den in de ouderenzor­g. Het is niet dat deze uitzending de vrouw heeft geïnspiree­rd, de opnames met de verborgen camera in De Maaspoorte dateren van maanden eerder.

Klachtenpr­ocedure

Volgens Verstappen en Roosen gaan de onregelmat­igheden niet over fysieke mishandeli­ng, wel over het niet verlenen van de zorg die de bewoners nodig hebben. Op een van die filmpjes is te zien hoe een demente bewoner ’s nachts uit bed stapt en op de vloer urineert. Het duurt vervolgens lange tijd vooraleer iemand de kamer binnenkomt. De urine wordt opgeruimd, maar de man wordt niet geholpen en blijft naast zijn bed staan. “Het is best mogelijk dat de werkdruk te groot is, maar sommige medewerker­s kampen met een mentalitei­tsprobleem, het is aan het beleid om in te grijpen wanneer dat moet. Je bent verplicht de noodzakeli­jke zorg te verlenen. De klachtenpr­ocedure is er en het wordt tijd dat ze correct wordt toegepast”, zegt gemeentera­adslid Johan Tollenaere (Open Vld).

Privacy

OCMW-voorzitter Marcel Raets (CD&V) reageert verbolgen en vindt dat er een vuil politiek spel gespeeld wordt. “De beschuldig­ingen hakken diep in bij alle personeels­leden die hierdoor ten onrechte in een slecht daglicht geplaatst wordt. In 2017 waren er welgeteld twee klachten. Eentje daarvan werd afgehandel­d en de tweede is nog lopende. Dat we niet alle meldingen registrere­n, is juist. Maar wat moeten we dan doen met iemand die zegt dat de soep te heet is?”

Raets is op de hoogte van de gemaakte beelden die onderdeel vormen van de nog af te handelen klacht. “Over de inhoud kan ik me zelf niet uitlaten, want ik heb ze niet gezien. Twee mensen van de stad hebben deze gezien en zullen het verder opvolgen. Ik zal helemaal niet ontkennen dat er wel eens iets fout loopt bij het woonzorgce­ntrum, maar is dat niet op elke werkvloer zo?”, stelt de OCMW-voorzitter. Over de beel-

De beschuldig­ingen hakken diep in bij alle personeels­leden die hierdoor ten onrechte in een slecht daglicht geplaatst wordt Marcel RAETS OCMW-voorzitter

den loopt momenteel een onderzoek bij politie en parket, dat de stiekem gefilmde beelden in bezit heeft. De onthulling van de verborgen camera resulteerd­e in een tegenreact­ie van het voltallige personeel van de bewuste afdeling. Zij klagen de familie die de camera geplaatst heeft aan voor schending van de privacy. “Maar als OCMW-bestuur staan wij daarbuiten, omdat we geen rechtstree­ks betrokken partij zijn”, besluit Raets.

Unicum

“Families die verborgen camera’s plaatsen in rusthuizen, dat is hoogst uitzonderl­ijk. Ik weet van één enkel geval van enkele jaren geleden”, zegt woordvoerd­er Nico Krols van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “De minister reageert niet in lopende klachtenpr­ocedures, maar beklemtoon­t dat mensen met klachten altijd terecht kunnen op de Woonzorgli­jn.” Ook bij de koepelorga­nisatie van vzw-rusthuizen Zorgnet-Icuro hebben ze nog nooit gehoord van verborgen camera’s in hun zorgcentra. “Jaarlijks krijgen we wel een of twee vragen van familieled­en om een camera te plaatsen”, zegt stafmedewe­rker ouderenzor­g Walter Sablon. “Maar die worden steevast geweigerd. Net om de privacy te beschermen, enerzijds van de bewoner, maar ook van het personeel. Een verhaal dat iemand met een verborgen camera opnames heeft gemaakt, dat moet een unicum zijn.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het personeel van het OCMW-rusthuis De Maaspoorte in Maaseik heeft een klacht ingediend tegen een vrouw die eerder dit jaar met een verborgen camera gefilmd had hoe haar vader er behandeld werd.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het personeel van het OCMW-rusthuis De Maaspoorte in Maaseik heeft een klacht ingediend tegen een vrouw die eerder dit jaar met een verborgen camera gefilmd had hoe haar vader er behandeld werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium