Het Belang van Limburg

Anderlecht gekocht uit wraak

Coucke en vriend-miljonair rekenen af met Ghelamco-baas Paul Gheysens

- Jesse VAN REGENMORTE­L en Frank BUYSE

Marc Coucke trok in zijn jacht op Anderlecht zijn vriend Joris Ide mee in bad. Of die ook niet twintig miljoen op tafel wilde leggen? De West-Vlaamse staalbaron moest er niet lang over nadenken. Graag, als hij er Paul Gheysens een hak mee kon zetten. Ide wilde destijds dertig hectare grond rond zijn hoeve in Knokke bijkopen, Gheysens probeerde ze listig te kapen. En dat is Ide nooit vergeten. Of hoe een ruzie om een lap poldergron­d mee bepaalde wie de nieuwe eigenaar van Anderlecht werd. “Twee van mijn vrienden, Filip Balcaen van IVC en Marc Coucke van Omega Pharma, zijn onlangs miljardair geworden. Daarvoor moet ik toch nog wat werken, hoor. En ik vrees dat ik mijn geld te graag uitgeef om dat ooit te bereiken.” Dat zei Joris Ide (57) in 2015. Niet dat hij nog móét werken. De boerenjong­en uit Zwevezele is 350 miljoen euro waard. Verdiend met zijn metaalbedr­ijf. Hij heeft nu met de glimlach weer wat van zijn miljoenen uitgegeven - twintig naar verluidt. Om het bod van Marc Coucke op Anderlecht te stofferen.

Coucke wilde Anderlecht heel graag. Omdat de chique club uit Brussel hem meer status brengt dan zijn ploegsje aan de zee. Vooral ook omdat hij een economisch­e opportunit­eit ziet. Zeker omdat hij voor de helft eigenaar is van bouwgroep Versluys, die nu een nieuw stadion voor Anderlecht kan bouwen. Daar zit de échte winst voor de medicament­enmiljarda­ir. Dat zou wel willen zeggen dat Paul Gheysens het met zijn Ghelamco niet kan bouwen. En dat is mooi meegenomen voor Coucke. Al minimalise­ert het kamp-Gheysens de troebels in hun relatie, de twee zijn geen vrienden. Toen Coucke zowat alle appartemen­ten opkocht in een deftig pand aan het Albertplei­n in Knokke, kocht Paul Gheysens er ook twee. Hij ging dwarsligge­n en Coucke moest zijn project van 34 appartemen­ten van 1,5 miljoen euro per stuk opgeven. Dat stak.

Tijd voor een afrekening

De Ghelamco-man maakt met zijn listige manier van zakendoen wel meer onvrienden. Zoals dus Joris Ide. Die kocht zich in de polders van Knokke-Heist de statige Kapelhoeve uit de negentiend­e eeuw. Hij heeft ze laten restaurere­n door een vermaarde architect, heeft er zijn collectie oldtimers gestald en hij komt ernaartoe als het hem in Zwevezele te druk wordt.

Zijn overbuurma­n in de polders: Paul Gheysens. Toen Ide rond zijn herenboerd­erij een serieuze lap grond wilde bijkopen, probeerde zijn buurman – die hij nota bene al dertig jaar kent – die voor zijn neus weg te pikken. De man van het staal moest alles uit de kast halen om zijn dertig hectare toch binnen te rijven en bleef achter met een serieuze zak wrok voor Gheysens. Toen Marc Coucke hem wilde meekrijgen in zijn Anderlecht-bod wist hij heel goed welke snaar hij moest raken. Een kleine drie weken geleden vroeg hij zijn vriend of hij zin had om samen Paul Gheysens te “vloeren”. Reactie van Joris Ide: het zal wel zijn. In zijn entourage wisten ze meteen: “Dit is een pure afrekening.” Of hoe revanche een aardige rol speelde in wie de nieuwe eigenaar werd van Anderlecht. Want veel heeft Ide, in tegenstell­ing tot Coucke, niet met voetbal. Hij was ooit wel bestuursli­d van KSKV Zwevezele, maar dat was uit heimatlief­de. Hij is ook sponsor van KV Oostende, maar dat is omdat vriend Coucke het vroeg.

Halfblote danseresse­n

Natuurlijk brengt de aankoop van Royal Sporting Club Anderlecht ook voor Ide flink wat prestige mee. En daar houdt hij nogal van. De West-Vlaming stopt zijn geld graag in trofeeën. Voor zijn eigen 55ste verjaardag kocht hij de Zwitserse maker van zijn exclusieve lievelings­horloges op. “Er zijn wel tien Belgen met een wijngaard in Bordeaux. Maar er is er slechts één die dit heeft.”

Hij kocht ook een Belgische fabrikant van blinkende jachtgewer­en op. Hij heeft fikse kunstcolle­ctie, houdt van goede wijn en dikke sigaren. Toen zijn zoon achttien werd, gaf hij hem een zware Mercedes S-klasse cadeau, en een overdadig feest met alleen maar gasten in het wit, veel champagne en halfblote danseresse­n.

Het steekt af tegen zijn simpele boerenkoma­f. Vader Achiel had hem indertijd de wijsheid bijgebrach­t om nooit zaken te doen in dingen die bederven. Dus begon Joris Ide met iets wat niet kapot kan: staal. Plaatstaal voor daken en wanden, meer bepaald. Hij bouwde zijn naar hemzelf genoemde bedrijf uit tot een wereldspel­er en verkocht het twee jaar geleden aan een Ierse bouwmateri­alenreus. Dan ben je een rijke mens, dan kan je stukken van chique voetbalplo­egen kopen. Al is het maar om wraak te nemen op je buurman-rivaal.

 ??  ??
 ?? FOTO KD ?? Joris Ide in zijn statige Knokse hoeve. Ides ruzie om de omliggende grond met Ghelamco-baas Paul Gheysens bepaalde mee het lot van Anderlecht.
FOTO KD Joris Ide in zijn statige Knokse hoeve. Ides ruzie om de omliggende grond met Ghelamco-baas Paul Gheysens bepaalde mee het lot van Anderlecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium