Het Belang van Limburg

Genk pakt clubhuis van motorbende­s aan

-

Wie vanaf 1 januari een clubhuis van een motorclub wil uitbaten, moet daarvoor een vergunning hebben die aan allerlei voorwaarde­n moet voldoen. Gisteren heeft de Genkse gemeentera­ad daarover een nieuwe politiever­ordening goedgekeur­d.

Genk is de eerste gemeente met een motorbende op het grondgebie­d die de verordenin­g invoert. De maatregel kadert in de strijd tegen de georganise­erde misdaad. Of de Hells Angels nu hun clubhuis kwijtraken, zal nog moeten blijken. (vrs)

Wie vanaf 1 januari nog een clubhuis van een motorclub in Genk wil uitbaten, zal daar een vergunning voor moeten hebben. “De maatregel kadert in de strijd tegen de georganise­erde criminalit­eit”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). Of de nieuwe politiever­ordening ervoor kan zorgen dat de Hells Angels hun clubhuis aan de Hasseltweg kwijtraken, zal nog moeten blijken.

De gemeentera­ad keurde donderdag een politiever­ordening goed omtrent de hele materie. “We gaan voor een ontmoedige­nd effect”, zegt Dries. Genk is de eerste gemeente met een motorbende op het grondgebie­d waar de verordenin­g wordt ingevoerd. Volgens de burgemeest­er vormt de aanpak van motorbende­s daarin één van de prioriteit­en.

Een club bij naam noemen doet Dries niet, maar het is een publiek geheim dat de Hells Angels een clubhuis hebben in het voormalige café Rosa op de Hasseltweg. Eind 2016 vond een leger politiemen­sen van MidLim er nog acht verboden wapens. Bovendien is dat clubhuis het enige gekende op Genks grondgebie­d.

Meer slagkracht

De nieuwe politiever­ordening moet nu resulteren in een gerichte aanpak. “De uitbating heeft nu drie maanden om een vergunning aan te vragen. Dan moet men aan een aantal voorwaarde­n voldoen, gaande van brandveili­gheid over milieuwetg­eving tot de financien.” Ook politionel­e en gerechteli­jke antecedent­en worden meegenomen in het onderzoek. “En dan kan ik nog bijkomend advies opvragen bij politie en andere bevoegde diensten”, aldus Dries. Volgens de burgemeest­er geeft de nieuwe verordenin­g de politiedie­nsten meer slagkracht. “Momenteel kunnen we wel een evenement verbieden maar een privézaak zomaar laten sluiten, gaat niet. Terwijl we nu een waaier aan elementen krijgen. Ook een verplichte sluiting is nu een optie.” Ook Frank Mulleners, korpschef van politiezon­e MidLim, reageert opgetogen. “Je kan natuurlijk niet zomaar ergens binnenvall­en. Maar nu is er een bestuurlij­ke aanpak die ervoor kan zorgen dat we een en ander aan banden kunnen leggen.”

 ?? FOTO NEDERLANDS­E FREELANCER­S ??
FOTO NEDERLANDS­E FREELANCER­S

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium