Het Belang van Limburg

“Rechter zal gebruik onrechtmat­ige opname soms toelaten in rechtszaak”

-

“Zonder toestemmin­g beelden gebruiken die je van iemand hebt gemaakt, is strafbaar. Toch zijn de schadeclai­ms die de benadeelde bij de burgerlijk­e rechtbank kan vragen, bijzonder laag.” Dat zegt Nele Somers, de advocate die bij het grote advocatenk­antoor MonardLaw gespeciali­seerd is in privacy- en camerawetg­eving. “Meer nog, in een rechtbank mag je die beelden zelfs gebruiken als ze het recht op een eerlijk proces niet aantasten.” Als het in dit land tot een dispuut komt over het gebruik van beelden (foto of film) zijn twee soorten wetten van toepassing. “Vooreerst is dat de privacywet. Het vertrekpun­t daarin is erg duidelijk: als je iemand herkenbaar fotografee­rt of filmt, heb je daar de toestemmin­g van de persoon in kwestie voor nodig. Dat geldt ook als je die beelden gebruikt bij publicatie­s of op het internet”, zegt meester Nele Somers. “Dit geldt evenwel niet als het om publieke personen gaat.” Daarnaast is er de camerawet. “Die bepaalt dat bijvoorbee­ld winkels en tankstatio­ns camera’s mogen hangen. Ze moeten dit wel aan de privacycom­missie melden en met een pictogram duidelijk maken zodat bezoekers weten dat ze worden gefilmd.”

Als rusthuispe­rsoneel zonder medeweten wordt gefilmd en die beelden nadien worden gebruikt, is dat volgens meester Somers onwettig. “De benadeelde­n kunnen hiervoor een zaak aanspannen bij de burgerlijk­e rechtbank. Als die al een schadeclai­m toekent, is die vandaag vaak bijzonder laag hoogstens een paar duizend euro’s. De nieuwe privacyver­ordening zal daar in mei volgend jaar veranderin­g in brengen. Dan zal er wel zwaarder gestraft kunnen worden.”

Afweging maken

Een leek zou verwachten dat onrechtmat­ig verkregen beelden niet in een rechtbank kunnen worden gebruikt. “Klopt niet. De rechter zal altijd een afweging maken. Als die beelden het recht op een eerlijk proces niet in het gedrang brengen, zal dat wel mogelijk zijn”, zegt Nele Somers, die toegeeft dat deze discussie zich in een grijze zone afspeelt. Maar wat als ik mijn poetsvrouw verdenk van diefstal en thuis camera’s hang terwijl ze aan het werk is? “In je eigen huis mag je dat doen, op voorwaarde dat je die poetsvrouw daar vooraf over informeert”, besluit Somers.

 ?? Foto HBVL ?? Nele Somers: De schadeclai­ms die een benadeelde kan vragen, zijn bijzonder laag.
Foto HBVL Nele Somers: De schadeclai­ms die een benadeelde kan vragen, zijn bijzonder laag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium