Het Belang van Limburg

“Bijkluswet dwingt ons al naar 18.000 deeljobber­s te zoeken”

Luc Jeurissen van Trixxo wacht niet op de politiek

- Yves LAMBRIX / Dominiek CLAES

“Wij wachten niet op de politiek en starten nu al onze zoektocht naar 18.000 klussers die iets willen bijverdien­en.” Dat zegt CEO Luc Jeurissen van Trixxo, het grootste Belgische dienstench­equebedrij­f met hoofdzetel in Hoeselt. Jeurissen wil klaar zijn als de Kamer de regeringsm­aatregel over 500 euro per maand onbelast bijklussen begin volgend jaar goedkeurt. In tegenstell­ing tot de verlaagde vennootsch­apsbelasti­ng zullen de stemmingen over de effectenta­ks en het onbelast bijverdien­en (tot 500 euro per maand) worden uitgesteld tot na nieuwjaar. Bovendien krijgt de zogenaamde bijkluswet die Open Vld graag wil, nog extra tegenstand van minister-president Rudy Demotte (PS) van de Franse Gemeenscha­p. Die vindt dat de federale regering op zijn terrein komt en dreigt met een belangenco­nflict. In het beste geval is de bijkluswet op 20 februari klaar voor uitvoering.

“Gigantisch­e vraag”

Als oprichter en CEO van Trixxo wil Luc Jeurissen hier niet op wachten. “Vanaf volgend jaar wordt bijklussen in de vrijetijds- en non-profitsect­or lucratieve­r dan ooit”, zegt de Hoeselaar. “Gebaseerd op een bevraging bij de 55.000 gezinnen waarvoor we werken, lanceren we nu al 18.000 klussen voor deze bijverdien­ers. Dat is een recordaant­al.”

De bevraging leert het bedrijf dat heel wat jonge gezinnen en ouderen die zelfstandi­g thuis willen blijven wonen, nood hebben aan extra hulp. “Het gaat om huishoudel­ijke klussen, koken, het scheren van de hagen, het blijven overnachte­n bij een hulpbehoev­ende oudere of hem/haar ergens naartoe brengen, enzovoort. Wettelijk gezien konden we daar lange tijd niet op inspelen. Met de bijkluswet waarbij mensen tot maximum 6.000 euro per jaar onbelast mogen bijverdien­en, verandert dat.”

De verloning voor die klusjes ligt tussen 10 en 15 euro per uur. “Voor een overnachti­ng bij een oudere is dat 25 euro. Voor een student is dat toch mooi meegenomen”, zegt Jeurissen.

Klusplatfo­rm

Om aan die enorme vraag te voldoen krijgt Trixxo als thuiszorgp­artner nu al heel wat aanmelding­en van geïnteress­eerde klussers. “Er is een grote behoefte aan een totaalconc­ept met één aanspreekp­unt voor alle ondersteun­ingstaken. Daarom zetten we een online klusplatfo­rm op dat actieve bijklusser­s, gezinnen en ouderen die ondersteun­ing zoeken voor kleine klussen of diensten met elkaar in verbinding brengt. Op het platform moeten beide partijen het type dienstverl­ening en de vergoeding op voorhand afspreken en vastleggen. Trixxo begeleidt dit hele proces en zorgt ervoor dat de bijklusser verzekerd is”, zegt Jeurissen. “En ja, de bevraging wees ook uit dat zelfs 65-plussers deze moderne communicat­iekanalen boven de traditione­le verkiezen.”

Met 98 vestiginge­n in heel België start Trixxo maandag een nationale radiocampa­gne waarin het iedere geïnteress­eerde bijklusser oproept om zich te melden.

 ?? Foto LD ?? Luc Jeurissen.
Foto LD Luc Jeurissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium