Het Belang van Limburg

Calimero junior

-

Heeft Francken nu alweer een tik gekregen van de premier? Zelf zegt Francken van niet, want hij heeft gedaan wat de premier hem heeft gevraagd: ervoor zorgen dat het Maximiliaa­npark in Brussel geen Calais Bis werd. Dus heeft hij Soedanezen die geen asiel willen vragen, teruggestu­urd. Alleen blijken die eens weer thuis – volgens het Tahrir Institute gefolterd te zijn. Terwijl de premier op zijn eigenste verjaardag de ene na de andere vraag – ook van meerderhei­dspartij CD&V – moest beantwoord­en over die uitwijzing­en, zat Francken erbij als een gestraft kind op een schoolbank. Hij mocht zich ook niet verdedigen, want ook al gingen de vragen over hem, ze waren allemaal voor de premier. “Het lijkt erop alsof u het risico op foltering proefonder­vindelijk heeft uitgetest”, beet Monica De Coninck (sp.a) hem toe. Partijgeno­te Sarah Smeyers wilde de staatssecr­etaris rechtstree­ks aanspreken en hem zo de kans geven om zelf te reageren, maar ook haar vraag belandde bij de premier. Dus kon Francken niet anders dan zich van alles laten zeggen. En zich laten uitschelde­n is nu net iets wat Francken anders nooit laat gebeuren.

Francken roerde intussen nog eens in zijn koffie en deed wat hij tientallen keren per dag doet: hij twitterde ‘nog eens gewonnen’. De klacht van de Franstalig­e Liga voor de Mensenrech­ten tegen de uitwijzing van Soedanezen door de Belgische staat is namelijk afgewezen door het hof van beroep van Luik. Het hof draaide daarmee een eerder verbod op de uitwijzing­en terug.

Die hele discussie over Soedan was woensdagav­ond gestart, toen Michel op RTBF had gezegd dat er tot eind januari geen repatriëri­ngen meer zouden gebeuren. “Hij moet niet zeggen dat er geen repatriëri­ngen zullen zijn, want er zijn er geen gepland”, reageerde Francken ’s middags op VTM. Waarop Michel dan in de Kamer uitlegde dat hij een onderzoek heeft gevraagd en dat tot dan alles is opgeschort.

Maar het was vooral uitkijken naar wat CD&V vond van die repatriëri­ngen. Want die partij zit altijd wat gewrongen als het over de franke Francken gaat. Ze zouden hem het liefst frontaal aanvallen, maar dat gaat niet als je samen in een regering zit. Bovendien is er altijd wel het risico op een of ander boemerange­ffect. Nahima Lanjri (CD&V) gaf Francken een zo groot mogelijke veeg uit de pan, zonder buiten de lijnen te kleuren. “Uiteraard zijn we voor een terugkeerb­eleid, maar we mogen geen enkel risico nemen op foltering”, zei Lanjri, wat haar veel applaus opleverde.

Kristof Calvo (Groen) was niet opgezet met het feit dat de premier eerst nog een onderzoek afwacht. “Alsof het feit dat ze daar de mensenrech­ten schenden een gerucht is.” Hij wilde intussen ook nog via een motie weten wie de premier is in dit land: Charles Michel of Theo Francken. “Want calimero junior (Francken, red) is boos op de premier.” Wel, Francken was gisteren in elk geval duidelijk geen baas. Toch niet in het halfrond.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium