Het Belang van Limburg

Katholiek onderwijs: “Thuistaal kan op school als uitgangspu­nt om Nederlands te leren”

-

Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft een nota klaar over hoe je met vreemde talen omgaat. Nog voor de vijfde klas al beginnen met het ‘formeel’ aanleren van een vreemde taal, raden ze niet aan. Al doet elke school wat ze wil. Taalinitia­tie kan dan weer wel al bij jongere kinderen. “Wij vragen aan elke school een meertalenb­eleid te ontwikkele­n en daar dan ook aan vast te houden”, zegt topman Lieven Boeve. De regels zijn eigenlijk eenvoudig: aan het einde van het basisonder­wijs zijn er eindtermen Frans. Een school is dus in elk geval verplicht om Frans te doceren vanaf het vijfde. Maar een school kan ook Engels en Duits aanbieden en mag ook al vroeger met onderwijs in vreemde talen beginnen. Dat kan best niet op een formele manier. “We vinden geen wetenschap­pelijk bewijs dat deze vorm van vreemdetal­enonderwij­s in het basisonder­wijs meer resultaten oplevert dan taalinitia­tie. Bovendien zijn de vermogens van basisschoo­lleerlinge­n om op een formele manier meerdere talen te leren beperkt”, lezen we in de nota.

Thuistaal

In elk geval start alles met het Nederlands. “Nederlands is het belangrijk­st”, zegt Lieven Boeve. Tegenover thuistaal staan het katholiek onderwijs positief. Mag je dat ook op school spreken? “Ja, als je je Nederlands daarmee kan verbeteren. We moeten leerlingen vooral zin geven om een taal te leren.”

Een maand geleden was er heisa over de nieuwe regels voor meertaligh­eid in Go!, het onderwijs van de Vlaamse gemeenscha­p. Dat besliste ook om niet langer krampachti­g om te gaan met thuistaal. Al bleef ook daar de redenering, dat Nederlands de onderwijst­aal blijft. Katholieke scholen blijven vrij om hun eigen taalbeleid te ontwikkele­n. “We vragen om een plan op te stellen en daar vervolgens aan vast te houden”, zegt Boeve. Een school kan ook zelf kiezen welke taal ze naast het Frans vanaf het vijfde kan aanbieden. “Dat hangt af van de omgeving, ik kan me voorstelle­n dat bepaalde scholen in Limburg bijvoorbee­ld ook Duits willen geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium