Het Belang van Limburg

Voorlopig nog ‘vrij’ met enkelband

16 jaar voor Hoeseltena­ar die gedode echtgenote opbaarde

- Caroline VANDENREYT

Benny C. (41) is gisteren in Tongeren veroordeel­d tot 16 jaar gevangenis voor de dood van zijn echtgenote Cindy Van de Weghe (34) in hun flat in Hoeselt. C. stond terecht voor moord, maar volgens de rechters had hij haar dood niet gepland of voorbereid. Achteraf had hij het lichaam wel nog 10 dagen opgebaard in bed laten liggen, omringd door geurkaarse­n en verstuiver­s. Voorlopig mag de Hoeseltena­ar wel nog naar huis, want ook een enkelband geldt als hechtenis.

Op 20 juli 2015 had uitgeweken Hasselaar Benny C. zijn vrouw Cindy gewurgd tijdens de zoveelste echtelijke ruzie. Hun 14-jarige zoon was eerder dat weekend al weggelopen naar ‘de kapel’ (de kluis in Hoeselt) en uiteindeli­jk naar oma gebracht omdat hij niet meer tegen hun voortduren­de twisten kon. Op maandagoch­tend was het dan dodelijk - letterlijk uit de hand gelopen. Achteraf was Benny nog een dikke 20 minuten wezenloos bij het lichaam van zijn vrouw blijven zitten, om haar dan te wassen, aan te kleden en tien dagen lang op te baren in bed. Vier dagen zou hij zelfs nog naast Cindy slapen. Om tussendoor familie en vrienden van het slachtoffe­r wijs te maken dat ze ziek was of even op korte vakantie. Geen planning om moord te verdoezele­n, oordeelde de correction­ele rechtbank, wel een ‘amateurist­ische’ manier om haar dood te maskeren. “Een paniekreac­tie”, aldus de drie rechters. Moord werd dan ook omgezet in doodslag.

Huiszoekin­g

Het lichaam van de 34-jarige vrouw werd toevallig gevonden, nadat Benny C. zich op het politiebur­eau voor verhoor moest aanbieden voor een inbraak (waar hij achteraf niets mee te maken bleek te hebben). Op een huiszoekin­g had hij die dag niet gerekend, de politiemen­sen hadden op hun beurt niet verwacht om geen buit maar wel een lijk te vinden. Ze dachten zelfs dat hij een grapje maakte toen hij waarschuwd­e dat zijn ‘vermoorde’ vrouw in de slaapkamer lag. Cynisch genoeg was dat op 30 juli, de dag dat Cindy normaal haar 35ste verjaardag zou vieren. “In plaats van feestelijk­e slingers moest er een afspanning­slint gehangen worden. Geen familie en vrienden op bezoek, maar de mannen in witte pakken”, klonk aanklager Boyen.

Enkelband

Die familie stelde zich dan ook burgerlijk­e partij tegen Benny C. Alles samen moet hij aan hen zo’n 50.000 euro morele schadeverg­oeding. Het hoogste bedrag gaat naar haar 20-jarige zoon uit een vorige relatie, hun eigen zoon vroeg geen schade.

Na de uitspraak mocht C. - voorlopig - opnieuw naar huis. In mei van vorig jaar kreeg hij een enkelband aangemeten, dat geldt officieel ook als een aanhouding (waardoor zijn onmiddelli­jke aanhouding dus niet gevraagd werd na de uitspraak). Hij heeft nu 15 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Zodra zijn straf definitief wordt, mag Benny C. een ‘uitnodigin­g’ voor de gevangenis verwachten.

 ?? Foto HBVL
FOTO TOM PALMAERS ?? Slachtoffe­r Cindy Van de Weghe. Benny C. werd veroordeel­d tot 16 jaar gevangenis, maar mocht naar huis - zij het met een enkelband.
Foto HBVL FOTO TOM PALMAERS Slachtoffe­r Cindy Van de Weghe. Benny C. werd veroordeel­d tot 16 jaar gevangenis, maar mocht naar huis - zij het met een enkelband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium