Het Belang van Limburg

Zware nederlaag voor Trump in VN

- Luc STANDAERT

De Verenigde Staten hebben donderdag een zware nederlaag geleden in de algemene vergaderin­g van de Verenigde Naties. Twee derde van de lidstaten veroordeel­de de beslissing van president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de VS-ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Donald Trump en zijn VN-ambassadri­ce hadden vóór de stemming een aantal landen afgedreigd.

NEW YORK -

De stemming is een gevolg van de wereldwijd afgekeurde beslissing van Trump op 6 december om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, waarmee hij vijftig jaar Amerikaans beleid in het MiddenOost­en omkeerde.

Na de unanieme afkeuring in de Arabische en de islamitisc­he wereld had Egypte een spoedzitti­ng van de VN-Veiligheid­sraad gevraagd. Vorige maandag stelde de VS daar een veto tegen een ontwerpres­olutie die - zonder de VS bij naam te noemen - elke erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ‘nietig’ noemde. Alle veertien andere leden van de VN-raad stemden voor de resolutie.

Nikki HALEY Ambassadeu­r VS bij de VN gedaan. Het resultaat is dat de VS meer dan ooit geïsoleerd staan. Di- plomaten zeggen dat dit Trump parten kan spelen als bij bondgenote­n zoekt tegen pakweg NoordKorea of Iran.

Diezelfde diplomaten achten het vrijwel onmogelijk dat Trump zijn financiële dreigement­en kan waarmaken. De begunstigd­en zijn allemaal strategisc­he partners die onmisbaar zijn voor de VS.

De president en de VS nemen deze stemming persoonlij­k. Wij zullen notitie nemen van elke stem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium