Het Belang van Limburg

Cultuurbre­uk bij Recor

Hasseltse meubelfabr­iek komt met eigen merk

- Dominiek CLAES

De Hasseltse fabrikant van meubelen Recor verandert het geweer van schouders. En hoe. Nadat het bedrijf decenniala­ng als ‘een grijze muis met een wit product’ door het economisch­e leven ging, komt het nu naar buiten met een eigen interieurl­ijn: Recor Home. “We blijven onze traditione­le meubelen en salons leveren aan de Belgische meubelwink­els, maar Recor Home komt er nu bij”, legt de jonge garde binnen het Hasseltse familiebed­rijf uit. “We moeten wel, want het gedrag van de consument is fundamente­el veranderd”, aldus CEO Philippe Corthouts van Recor.

HASSELT -

Recor is een erg bekende naam, maar kwam tot nog toe zelden of nooit naar buiten. Tot gisteren. Het bedrijf ontstond 70 jaar geleden toen grootvader René Corthouts begon met een matrassenf­abriekje, toen nog aan de Bampslaan in Hasselt. Daar werd het zaad geplant voor wat later de grootste meubelfabr­ikant van Limburg zou worden. Onder impuls van René - door iedereen in het bedrijf ‘pa’ genoemd - groeide Recor uit tot een grote leverancie­r van meubels en salons.

Op de achtergron­d

Zoon Philippe Corthouts (60) kwam in 1983 binnen in het bedrijf om na enige tijd de fakkel over te nemen van zijn vader René, die tot zijn 90 jaar bleef werken. “Ons bedrijf had flink geleden onder de crisissen van 1973 en begin jaren tachtig. Het duurde enkele jaren vooraleer we orde op zaken wisten te stellen”, getuigt CEO Philippe Corthouts. “Als bedrijf bleven we graag op de achtergron­d. We maakten naamloze, maar kwaliteits­volle meubels en salons voor de Belgische meubelwink­els, op hun beurt ook vaak familiebed­rijven. Dat heeft lang goed gewerkt.”

Onder zijn impuls groeide Recor uit tot de bedrijveng­roep van vandaag. Recor Group telt tegenwoord­ig 800 medewerker­s, van wie 300 bij Recor in Hasselt en 50 bij Recor Bedding in Genk. De zitmeubels worden grotendeel­s gefabricee­rd in Slovakije en Hongarije, waar Recor nog eens 450 mensen tewerkstel­t. In Hasselt worden de meubels gemaakt en worden de assemblage en distributi­e georganise­erd. De groepsomze­t draait rond de 60 miljoen euro.

Jonge garde

Maar ondertusse­n weet ook Recor wat disruptie betekent. “Het gedrag van de consument is fundamente­el veranderd. Die weet tegenwoord­ig perfect wat hij wil vooraleer hij een meubelwink­el bezoekt. We moesten dus van koers veranderen”, aldus Philippe Corthouts. Hij riep daarom de hulp in van de zonen Charles (30) en Adrien (28). Die lieten na enige bedenktijd hun job in respectiev­elijk Parijs en Brussel voor wat ze was en namen als derde generatie hun verantwoor­delijkheid binnen het familiebed­rijf op.

“Wij hebben mee aan tafel gezeten bij de nieuwe strategisc­he oefening voor ons bedrijf”, getuigt de jonge garde. “Dat heeft geleid tot ingrijpend­e veranderin­gen, zeg maar een cultuurbre­uk.”

Het resultaat is de ontwikkeli­ng Philippe CORTHOUTS

CEO Recor van een eigen merk: Recor Home. Daarvoor werd beroep gedaan op verschille­nde jonge en lokale designers, en dat resulteerd­e in vijf nieuwe totaalconc­epten. “Die concepten worden nu bij onze klanten-meubelwink­els uitgerold. Daarmee mikken we op het middensegm­ent, net onder de topmerken. We zien het als een partnershi­p met onze meubelwink­els.” Recor heeft de nieuwe concepten al geïntroduc­eerd bij drie meubelwink­els. Tegen midden volgend jaar worden dat er dertig. Recor blijft ook zijn naamloze meubels voor de meubelwink­els, de ‘Recor Originals’, produceren. “Recor Home komt niet in de plaats van deze meubels en salons, maar erbovenop”, verwoordt Charles Corthouts het.

Jaar van de waarheid

“Als 2017 voor Recor het jaar van de investerin­gen in de nieuwe aanpak was, met de ontwikkeli­ng van maar liefst tachtig nieuwe producten, dan wordt 2018 het jaar van de waarheid”, zegt Adrien Corthouts. “We gaan nu ook rechtstree­ks communicer­en met de consumente­n, onder meer via de sociale media, om hen naar de winkelpunt­en te leiden. Dat is iets wat we tot nu toe nog niet deden. Precies daarom hebben we nood aan een eigen merk, dat zichtbaar is op het internet. De consument zal via een virtuele configurat­or ook zijn eigen leefruimte kunnen inrichten.”

De derde generatie beseft dat het niet vanzelf zal gaan. “We zullen veel moeten leren, net zoals onze vader destijds toen hij in het bedrijf kwam. De geschieden­is herhaalt zich.”

Het gedrag van de consument is fundamente­el veranderd. Die weet tegenwoord­ig perfect wat hij wil vooraleer hij een meubelwink­el bezoekt

Iedere zondag geopend Shop online: berden.nl

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Philippe Corthouts (midden), met zonen Charles (links) en Adrien: “De derde generatie neemt zijn verantwoor­delijkheid op.”
FOTO SERGE MINTEN Philippe Corthouts (midden), met zonen Charles (links) en Adrien: “De derde generatie neemt zijn verantwoor­delijkheid op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium