Het Belang van Limburg

Vier op de tien chauffeurs tellen glazen voor het rijden

Vias: “Gevaarlijk om zelf in te schatten hoeveel je mag drinken”

- Koen SNOEKX

Ondanks campagnes als ‘Een échte BOB heeft nul op’ nemen nog altijd heel wat bestuurder­s het risico om met alcohol in het bloed achter het stuur te kruipen. Zo telt bijna de helft van de Vlaamse automobili­sten (42 procent) hoeveel glazen ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te duiken. “De helft van de Vlamingen denkt ook dat je als bestuurder twee glazen alcohol mag drinken, maar dat klopt niet voor iedereen”, zegt Stef Willems van Vias. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, het soort drank en aan welk tempo je drinkt.” U kent het tafereel wel. U zit op café of op een feestje, het is gezellig, en u drinkt een glaasje. Het wordt gezelliger en u drinkt nog een glaasje. Enige probleem: u bent met de auto. En dan begint het telwerk. ‘Ik ben drie uur op dit feestje… dan kan ik nog wel een glas drinken’.

Troost u: u bent niet alleen. Uit een enquête van Vias, het instituut voor de verkeersve­iligheid in ons land, blijkt dat bijna de helft (42 procent) van de Vlaamse automobili­sten het aantal glazen telt dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet van 0,5 promille te blijven. Zes procent van de Vlaamse automobili­sten beperkt zijn alcoholgeb­ruik, maar houdt zelfs helemaal geen rekening met de wettelijke limiet.

Alcoholcal­culator

“Zelf inschatten hoeveel glazen je mag drinken als automobili­st, is zeer gevaarlijk”, zegt Stef Willems van Vias. “Bijna de helft (47 pro- cent) van de Vlamingen denkt bijvoorbee­ld dat je met twee glazen alcohol op altijd achter het stuur mag kruipen. Voor sommige mensen kan dat kloppen, maar zeker niet voor iedereen”, zegt Willems. “Veel hangt af van het geslacht en gewicht van de bestuurder, wat je drinkt en op welk tempo en of je op voorhand iets gegeten hebt.”

Dat blijkt ook uit de alcoholcal­culator die het CAD, het Centrum voor Alcohol en andere Drugproble­men, op zijn website ter beschikkin­g stelt. In de calculator kunt u het aantal glazen, uw lichaamsge­wicht, geslacht en het aantal uren sinds het eerste glas ingeven, waarna die automatisc­h uw bloedalcoh­olgehalte berekent.

Gewicht

Uit de calculator blijkt duidelijk dat een vrouwelijk­e bestuurder beduidend minder mag drinken. Een gemiddelde man van 70 kg die twee pinten bier op één uur tijd drinkt, heeft volgens de calculator 0,34 promille alcohol in zijn bloed en is dus safe. Maar een vrouw van 70 kg die twee pinten op één uur drinkt, heeft 0,50 promille in haar bloed en is dus niet safe. Dat vrouwen sneller positief blazen, heeft te maken met hun vetpercent­age. Vrouwen hebben doorgaans meer vet in vergelijki­ng met mannen en omdat alcohol zich langer ophoudt in vet, bereiken zij sneller de limiet. Ook het gewicht

speelt een grote rol. Een man van 80 kg die vijf glazen op drie uur drinkt, heeft volgens de calculator 0,49 promille in zijn bloed en mag dus nog rijden. Maar een man van 75 kg die dezelfde hoeveelhei­d drinkt, blaast met 0,58 promille wel positief. CAD waarschuwt op zijn website wel dat de alcoholcal­culator enkel een schatting geeft.

XDe alcoholcal­culator is terug te vinden op www.alcoholhul­p.be/alcoholcal­culator

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium