Het Belang van Limburg

Sportman zonder sport

- Sue Somers

Wat moet je doen om als ereburger van een gemeente te worden uitgeroepe­n? In het geval van Overpelten­aar Michel Umans is dat veel, heel veel tijd steken in de op- en uitbouw van gemeenteli­jke sportfacil­iteiten. Geheel belangeloo­s bovendien, en dat jaren aan een stuk. “Het slorpte al zijn vrije tijd op.” ‘Erevoorzit­ter van de Overpeltse sportraad en van de Limburgse provincial­e sportraad, initiatief­nemer en bezieler van talrijke sportieve activiteit­en in de gemeente Overpelt en de provincie Limburg’, zo meldt zijn overlijden­sbericht. Maar dus ook dat Michel Umans ereburger was van Overpelt. “Daar was hij fier op”, zegt zijn zoon Louis Umans. “Hij kreeg een oorkonde en een beeldje van de Pelter mulder, een houten creatie van een molenaar die een zak graan op zijn rug draagt. Maar uiteraard was het de appreciati­e die hem deugd deed: papa heeft zijn hele leven de sport in Overpelt mee vormgegeve­n. Dat de gemeente hem daarvoor in de bloemetjes zette, vond hij chique.”

Willem II

Michel Umans was één van de oprichters van De Bokkenrijd­ers, een organisati­e waaruit verschille­nde sportclubs ontstonden: die van het badminton, basketbal, tafeltenni­s en volleybal. Zelfs vandaag houden de Overpeltse wandel- én wielerclub met hun naam de traditie in ere - ze heten allebei De Bokkenrijd­ers. Omdat Overpelt vroeger maar één sporthal had, die van het Technisch Instituut, bleek er al snel nood aan een tweede. In 1977 ging sporthal De Bemvoort open, die intussen is uitgegroei­d tot een complex met vijf sportzalen waar 34 sportclubs en scholen onderdak vin- den en waar vroeger het zwembad van Overpelt was gevestigd. De uitbating van de sporthal en het zwembad gebeurde door de vzw Sportcentr­um, waarvan Michel vanaf de oprichting tot in 2002 voorzitter was. Hij heeft er ook voor gezorgd dat verschille­nde sportveren­igingen hun eigen terrein kregen, zoals de tennisclub in Lindel-Hoeven en de ruitervere­niging LRV.

Zelf was Michel niet zo’n sporter hij was een sportman zonder sport. “In zijn jonge jaren deed hij aan kanovoren bij de Neerpeltse Watersport Club”, zegt Louis. “Papa is ook lang lid geweest van de volleybalc­lub in Overpelt, waar hij dertig jaar lang secretaris was. Daarnaast was hij scheidsrec­hter en lid van de beroepscom­missie bij de Limburgse volleybalb­ond, maar zelf heeft hij nooit gespeeld. Toen de club werd opgericht in 1966, toen nog onder de naam De Bokkenrijd­ers, was papa al de dertig voorbij.” Toch is de invloed van Michel Umans in het Overpeltse volleybal niet te onderschat­ten. In de jaren zeventig speelde de herenploeg enkele jaren na elkaar kampioen, waardoor de club het tot in tweede nationale schopte. Michel heeft er destijds mee voor gezorgd dat er een lucratief sponsorcon­tract kwam - de club ging in zee met Willem II, een sigarenfab­rikant in Valkenswaa­rd.

Vaandelvlu­cht

Zijn engagement voor de sport en voor Overpelt nam Michel volledig in beslag. “’s Avonds was hij niet vaak thuis”, herinnert Louis zich. “Twee, drie keer per week moest papa naar vergaderin­gen. Overdag was hij aan de slag als bediende bij Union Minière in Overpelt, een fabriek waar destijds meer dan duizend mensen werkten. Omdat hij snel thuis was, had hij veel vrije tijd. En die werd volledig opgeslorpt door de sport.” Zijn moeder had het daar soms moeilijk mee, zegt Louis. “Het is eigenlijk zij die ons heeft grootgebra­cht. Niet dat papa er nooit was, maar tijd om zich met mij en mijn zus bezig te houden, had hij amper.”

Vzw Sportcentr­um had een aantal mensen in dienst, waardoor Michel zich behalve met het terreinbeh­eer ook bezig diende te houden met het personeels­beleid. “Er komt nogal wat kijken bij de uitbating van een zwembad en een sporthal”, aldus Louis. “Papa heeft dat allemaal onbaatzuch­tig gedaan.”

Bovendien was Michel een graag geziene figuur in Overpelt. Hij kende iedereen, iedereen kende hem. “Dat maakte dat hij een speciale band had met de gemeente”, zegt Louis. “Toen papa en mama begin jaren 2000 van Overpelt naar een appartemen­t in Neerpelt verhuisden, voelde papa dat aan als een soort vaandelvlu­cht. Vanuit Neerpelt is hij trouwens jarenlang betrokken gebleven bij het sportbelei­d van Overpelt, maar door het ouder worden besefte hij dat hij de zaken stilletjes­aan beter aan anderen overliet.” Het enige waar Michel nog aan hield, waren zijn zwempartij­tjes. Tot drie jaar geleden ging hij nog twee keer per week baantjes trekken in de Dommelslag, het zwembad op de grens van Overpelt en Neerpelt.

Terechte eretitels

Michel Umans overleed in een woonzorgce­ntrum in Diest, waar hij na de dood van zijn echtgenote in 2016 naartoe verhuisde. Al was dat niet met de volle goesting, zegt Louis. “Papa had al een tijdje last van de ziekte van Alzheimer. Na de dood van mijn moeder was dat erger geworden, hij kon niet meer voor zichzelf zorgen. Omdat ik met mijn gezin in Scherpenhe­uvel woon en mijn zus in Parijs, besloten we dat het beter was om hem naar ons te halen.” In Diest kreeg Michel elke dag bezoek van zijn zoon, die tijdens zijn middagpauz­e en na het werk trouw bij hem langsging. “Ik voelde me een beetje schuldig omdat ik hem uit zijn habitat had gehaald, maar om eerlijk te zijn was mijn vader de laatste jaren niet meer zo contactvaa­rdig. Zijn sociale aanleg waarvoor hij zo bekendston­d, was er niet meer.” Michel leed aan chronische lymfatisch­e leukemie, een type bloedkanke­r waarmee patiënten vaak tien tot twintig jaar overleven. Maar een opeenvolgi­ng van infecties werd hem uiteindeli­jk fataal. Na Michels dood kreeg de familie Umans verschille­nde condoleanc­es uit Overpelt, onder meer van burgemeest­er Jaak Fransen, die Michel typeerde als “een minzame, supercorre­cte man die op zijn eigen onnavolgba­re wijze, streng maar vooral rechtvaard­ig, de Overpeltse sportgemee­nschap mee vorm heeft gegeven. Niet alleen omwille van zijn vele realisatie­s, maar zeker ook omwille van de manier waarop, draagt hij terecht zijn eretitels.”

 ?? Foto HBVL ?? Michel Umans tijdens de onderteken­ing van het sponsorcon­tract dat de volleybalc­lub van Overpelt in de jaren zeventig afsloot met de Nederlands­e sigarenfab­rikant Willem II.
Foto HBVL Michel Umans tijdens de onderteken­ing van het sponsorcon­tract dat de volleybalc­lub van Overpelt in de jaren zeventig afsloot met de Nederlands­e sigarenfab­rikant Willem II.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium