Het Belang van Limburg

Extase in extra tijd

Yaremchuk kopt Buffalo’s naar vierde plaats

- Michael VAN DAMME

Roman Yaremchuk heeft gerechtigh­eid laten geschieden met een doelpunt in de zevende minuut van de extra tijd. AA Gent was de enige ploeg die wilde voetballen, maar Charleroi leek een hold-up te plegen met een punt als buit. Tot de kopslag van Yaremchuk. De Oekraïener deed de Ghelamco Arena ontploffen met zijn treffer in de 97ste minuut. Het perfecte parcours in eigen huis onder coach Yves Vanderhaeg­he blijft zo overeind. De Buffalo’s wonnen nu al zeven thuiswedst­rijden op rij. Het was een belangrijk­e driepunter, want AA Gent wipt over Antwerp naar de vierde plaats en gaat zeker in de top zes het nieuwe jaar in. Volgende week kunnen de Buffalo’s zonder druk naar Anderlecht en hun ex-coach trekken.

Hoofdwonde

Een schijnbaar onbeduiden­d moment in de wedstrijd bleek cruciaal. Charleroi-doelman Penneteau botste tien minuten ver in de tweede helft met Sylla en moest lang behandeld worden aan een hoofdwonde. Daardoor liet ref Lardot zeven minuten overspelen. De Buffalo’s hadden ze alle zeven nodig om Charleroi te kloppen. Bij Charleroi was Dessoleil tijdens de opwarming uitgevalle­n. Zijn vervanger heette Zajkov. Bij de thuisploeg begon Foket voor het eerst een competitie­match in de basis door de schorsing van Bronn. Vanderhaeg­he had vooraf aangegeven dat het tegen Charleroi cruciaal was om vroeg op voorsprong te komen. De Zebra’s zijn er meesters in om vanuit een egelstelli­ng te loeren op foutjes van de tegenstand­er. Enkel een achterstan­d kan hun geliefde spelletje verstoren.

AA Gent legde een uitstekend­e openingsfa­se op de mat, met goed voetbal én kansen. Dejaegere draaide na een inworp goed weg en raakte de buitenkant van de paal. Simon trapte naar de hoek en Kubo zag een poging gestuit door Penneteau. De beste Gentse kans kwam er na 26 minuten. Esiti opende op Kalu en diens voorzet werd door Sylla aan de kleine rechthoek naast gedevieerd. AA Gent kon het tempo en de kwaliteit niet aanhouden in het tweede gedeelte van de eerste helft, maar Charleroi kwam evenmin in het spel. En dan trapten de Buffalo’s bijna in een hinderlaag. Benavente pakte Esiti de bal af en legde het leer panklaar voor Hendrickx, maar die schoof het net naast. Het was de enige kans van Charleroi voor rust, maar wel meteen de beste van de hele eerste helft.

Gerechtigh­eid

Net als in Luik bleek AA Gent niet bij machte om de sterke eerste helft door te trekken. Het tempo was na rust een stuk minder. Halfweg de tweede helft kreeg Sylla wel weer een uitstekend­e kans na een versnellin­g en een voorzet van Simon. De manier waarop Sylla zich losrukte van zijn verdediger was goed en zijn kopbal had richting, maar miste kracht. Charleroi beperkte zich tot achterover leunen. Uitblinker Dejaegere trapte nog eens rakelings naast, maar de Buffalo’s leken zich te moeten verzoenen met een draw. Tot de ultieme actie van de match: een vrije trap van Milicevic. Mitrovic beroerde de bal maar voor een millimeter, maar Yaremchuk zette zijn knikker er wel goed tegen: 1-0. De Ghelamco Arena in extase. De voetbalgod­en lieten gerechtigh­eid geschieden.