Het Belang van Limburg

JAN AERTS is secretaris, gc, coach, hartlijder en optimist

- Jo TREKELS

Geleeg Leopoldsbu­rg is terug waar het thuishoort: in tweede klasse. Daar is ook Jan Aerts dolblij om, ondanks toch teleurstel­lende resultaten. De 38-jarige Kampenaar is al zestien jaar bestuursli­d bij de club en neemt, ondanks een broos hart, nu ook het trainersch­ap op zich. De ideale clubman dus om een (kerst)boompje mee op te zetten in de aanloop naar de bekerclash met eersteklas­ser Noorderwij­k.

“Naar tweede klasse voor

onze jeugd”

Geleeg Leopoldsbu­rg is terug van weggeweest, nadat het vier jaar geleden zelf een stap terugzette. Aan de oorzaak lagen belastinge­n BTW-controles en bijhorende boetes. “Vorig seizoen keerden we al terug in nationale, nu was er bij iedereen de wil om nog eens te promoveren”, vertelt de secretaris, gc en T1. “Tweede klasse is een fantastisc­he reeks, met goed gestructur­eerde clubs. Bovendien wilden we onze sterke jeugd perspectie­f bieden. Drie à vier beloften, nu 17, moeten kunnen doorgroeie­n.”

“Gelijk of voor bij rust in

acht wedstrijde­n”

3 op 36 is karig beseft Jan Aerts. “We mikten op de middenmoot, maar het niveau ligt hoger dan vroeger. Het is niet zo dat je als topploeg uit derde automatisc­h vlot meedraait in tweede. Zie ook Terkoest en Heracles Alken. Toch zijn we kwalitatie­f sterk genoeg na de komst van Polling, Sole en Castellana en we zitten ook niet in een negatieve spiraal. Van onze twaalf matchen stonden we er halfweg acht voor of gelijk. We moeten onze efficiënti­e opkrikken.”

“Ik maak het seizoen af

als coach”

Na het verlies tegen Heusden-Zolder eind oktober haakte trainer Ili Kodalci af. Te druk. Aerts nam over. “Ik heb mijn trainersdi­ploma en was eerder al coach van onze beloften en de eerste ploeg, toen samen met Stig Vangeel. Ik pikte veel op van onze oud-trainers Schapmans, Vergauwen en Kodalci en steek er veel tijd in. Normaal doe ik het seizoen uit. Daarna zien we wel.”

“Ik heb twee titanium

hartkleppe­n”

De Kampse secretaris zetelde tot voor kort ook nog in de Vlaamse studiecomm­issie en het provinciaa­l comité van de KBVB. Die functies leverde hij in om gezondheid­sredenen. “Ik heb een aangeboren hartafwijk­ing en kreeg in 2006 twee titanium hartkleppe­n. Vorig jaar was ik plots weer kortademig en moe, toen werd er ook een pacemaker geplaatst. Nu voel ik me beter.” Of het trainersch­ap niet te belastend is? “Ik kan zaalvoetba­l goed relativere­n.”

“Een bekerstunt kan altijd”

Aerts laat zijn slaap ook niet voor Real Noorderwij­k, dat vanavond langskomt in de achtste finales van de Beker van België. “Op papier hebben we bijna geen kans, maar in een bekermatch kan alles. Als zij een slechte dag hebben en wij over onze limiet gaan, weet je nooit. We gaan er het beste van maken, ook in de terugronde. We willen opnieuw een stabiele tweedeklas­ser worden.”

X

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ondanks een broos hart neemt Jan Aerts nu ook het trainersch­ap op zich bij Geleeg Leopoldsbu­rg.
FOTO DICK DEMEY Ondanks een broos hart neemt Jan Aerts nu ook het trainersch­ap op zich bij Geleeg Leopoldsbu­rg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium