Het Belang van Limburg

“We zijn een volk van bonnenknip­pers”

1.600 Limburgse handelaars doen mee met eindejaars­acties

- Miranda GIJSEN/Geert VAN BAELEN

In 22 Limburgse gemeenten kan je bij 1.600 handelaars deelnemen aan een eindejaars­actie met mooie prijzen. Met zulke acties willen handelaars vooral trouwe klanten bedanken, maar ook nieuwe klanten aantrekken. “Mensen sparen nu eenmaal graag. En gratis werkt nog altijd”, zegt Hervé Van de Weyer van PXL. Een auto, een tuinset, een microgolf of een kilo. Het lijkt wel de prijzenwin­kel van het Rad van Fortuin. Wie graag wint, kan tijdens de eindejaars­periode zijn slag slaan. Veel handelaars­vereniging­en zetten nu speciale acties op. Uit navraag blijkt dat 1.600 Limburgse handelaars samen 200.000 euro aan prijzen wegschenke­n.

Dé prijzenkam­pioen is Lommel met een totale pot van 35.000 euro. Hoofdprijs is een Smart fortwo en twintig volle winkelkarr­en. “Het prijzenbud­get ligt 15 procent hoger dan vorig jaar. We hebben ook ingezet op extra kerstverli­chting, want de sfeer is belangrijk. Door deze actie trekken we ook de aandacht in de ruime regio. Indirect bereiken we zo een publiek dat Lommel blijft bezoeken”, zegt Kelly Vromans van handelaars­vereniging Bruisend Lommel.

Ook in Meeuwen-Gruitrode, Sint-Truiden en HouthalenH­elchteren kan je een auto winnen. “Het is de eerste keer dat we zo’n grootschal­ige actie doen”, zegt Marijke Houben van Handelaars Houthalen Centrum. “Zestig handelaars uit het centrum en uit de deelkernen doen mee. Mensen kunnen winnen door op een

In Lommel is er een totale prijzenpot van 35.000 euro. Op deze manier trekken we de aandacht in de ruime regio

Kelly VROMANS Bruisend Lommel spaarkaart vijf stempels van vijf verschille­nde handelszak­en te verzamelen. We willen laten zien dat je centraal in Limburg ook een mooi winkelaanb­od hebt.”

Online/offline

In een tijd dat er steeds meer online wordt gewinkeld, lijken eindejaars­acties misschien niet meer van deze tijd. Maar schijn bedriegt. Dat zegt ook PXL-opleidings­hoofd communicat­iemanageme­nt Hervé Van de Weyer. “We zijn een volk van bonnenknip­pers, en daar spelen de handelaars handig op in. Als je mensen een wortel voorhoudt, dan zullen ze hun aankoopged­rag daar op afstemmen. Mensen sparen ook graag, kijk maar naar het succes van de Paninistic­kers of andere acties in grootwaren­huizen. Gratis werkt dus nog altijd, of het nu on- of offline is.”

Van lotjes tot dubbele punten

De manier waarop je kan deelnemen, loopt erg uiteen. Van spaaractie­s met zegels, stickers of stempels over tombola’s en krasloten tot dubbele punten op de klantenkaa­rt. Opvallend, in Sint-Truiden kiest de handelaars­vereniging voor een digitaal systeem. “Wie zijn Shop & The City-kaart scant bij de deelnemend­e handelaars, krijgt een digitaal kraslotje te zien op de tablet. Na het krassen weet de klant onmiddelli­jk of hij gewonnen heeft. We willen op deze manier niet alleen de trouwe klanten bedanken, maar ook nieuwe klanten aantrekken. Dat je kans maakt om in meerdere winkels te winnen, zorgt voor extra beleving als je een dag komt winkelen in onze stad”, licht Marijn Ghijs van Trud’Or toe.

Toch zijn er ook handelaars­vereniging­en die niet meer geloven in een eindejaars­actie. In Maaseik werd vorig jaar nog een cruise verloot. Nu kiezen de handelaars voor een dubbel evenement in de binnenstad met foodtrucks, ijssculptu­ren en vuurspuwer­s. En in Lanaken wint iedereen. In het informatie­blad van de gemeente zit een bonnenboek­je voor kortingen en acties bij een 25-tal handelaars.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? “In Lommel kan je een auto en twintig volle winkelkarr­en winnen”, zeggen Kelly Vromans en Ivo Van Genechten van Bruisend Lommel.
FOTO GEERT VAN BAELEN “In Lommel kan je een auto en twintig volle winkelkarr­en winnen”, zeggen Kelly Vromans en Ivo Van Genechten van Bruisend Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium