Het Belang van Limburg

“Brusselse daklozen in Armani en Hugo Boss”

Versuz schenkt 800 kledingstu­kken aan Brusselse daklozen en kansarmen

- Dirk JACOBS

De Hasseltse discotheek Versuz schonk voor het tweede jaar op rij hun achtergela­ten kledij aan de Brusselse vzw Solidarité Grands Froids, die de spullen uitdeelt via verschille­nde opvangcent­ra. “In totaal ging het om meer dan 800 stuks, waarvan drie vierde jassen waren”, zegt Yves Smolders, general manager van Versuz. Zo zullen enkele Brusselse daklozen straks ook in jasjes van Armani, Hugo Boss, Lacoste en Moncler rondlopen. “Maar ruim 90 procent van de kleding komt van Zara of H&M. Onze bezoekers zijn jonge mensen

hé.”

Voor de tweede keer al verhuist de achtergebl­even kledij vanuit de Hasseltse discotheek naar het Brusselse. “Niet dat we het de Limburgse hulpvereni­gingen niet gunnen, maar er is hier gewoon geen vraag naar”, klinkt het bij Versuz. “We hebben enkele organisati­es gecontacte­erd, maar zij zijn naar andere dingen op zoek. Bovendien is het doelpublie­k in Brussel veel groter en kunnen we daar alles in één keer kwijt.”

Perfecte staat

Net als vorige winter ging het om een gift van ruim 800 kledingstu­kken, allemaal in perfecte staat. “Vaak krijgen de mensen afgedragen stukken. Dat is bij onze actie helemaal niet zo. We verschiete­n zelf soms van wat er allemaal in onze vestiaires of gebouwen achterblij­ft. Deze 800 stukken zijn het resultaat van amper één jaar aan vergeten kledij door de bezoekers van Versuz. Elk weekend opnieuw vergeten er wel klanten hun jas, trui sjaal of andere kledingstu­kken in de club. We houden die voor minstens drie maanden bij, zodat iedereen de kans krijgt om zijn spullen terug te halen. Maar dat gebeurt niet altijd, en dus puilen onze voorraadka­sten na een tijdje helemaal uit. Het is voor ons een evidente keuze dat we al die vergeten kledij niet zomaar weggooien, maar een goede bestemming geven. Doordat we de kledij aan de vzw Solidarité Grands Froids schenken, weten we dat we ook effectief mensen helpen”, zegt Yves Smolders van Versuz.

Jongeren

Dat er deze winter opnieuw wordt samengewer­kt met de vzw Solidarité Grands Froids is geen toeval. De vzw organiseer­t het hele jaar door inzameling­sacties van fondsen en goederen en deelt die dan uit via verschille­nde opvangcent­ra. “Zo helpen we ieder jaar heel wat families met kinderen, maar ook steeds meer jongeren”, vertelt Cynthia Simpson, voorzitter van de vzw Solidarité Grands Froids. “We zijn uiteraard heel blij dat Versuz opnieuw bij ons kwam aankloppen. Met de kledij die we vorige winter ontvingen, konden we het hele jaar door mensen helpen. De nood aan hulp stopt immers niet na de winter. De kledij die de discotheek ons bezorgt, zijn stuk voor stuk mooie en stijlvolle kledingstu­kken in perfecte staat. Vooral de jongeren die we ondersteun­en, kunnen deze kledij erg waarderen.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Al voor het tweede jaar op rij schonk Versuz zo’n 800 kledingstu­kken, waarvan drie vierde jassen, aan de vzw Solidarité Grands Froids.
Foto HBVL Al voor het tweede jaar op rij schonk Versuz zo’n 800 kledingstu­kken, waarvan drie vierde jassen, aan de vzw Solidarité Grands Froids.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium