Het Belang van Limburg

“Huur betaal ik met mijn werken” Hasseltse Blokbar opnieuw van start

Kunstenaar Karl Philips vestigt zich vijf jaar in C-Mine

- Chris NELIS

Kunstenaar Karl Philips gaat een stukje van C-Mine gebruiken als tijdelijke uitvalsbas­is voor de realisatie van zijn kunstproje­cten. Daarvoor werd een akkoord afgesloten met de stad Genk. Het semi-verplaatsb­aar atelier, dat begin 2018 tussen de brandweerk­azerne en het atelier van Piet Stockmans komt, zal ook een ontmoeting­splek worden voor kunstenaar­s. Huur voor zijn stekje betaalt Philips in de vorm van een artistieke tegenprest­atie. Karl Philips is een eigenzinni­ge performanc­e-kunstenaar die een opmerkelij­ke betekenis geeft aan kunst en kunstbelev­ing. Een van zijn bekendste werken is de plooicarav­an die hij in 2011 in het strikte geheim begroef op de Pukkelpopw­eide. Die moest tijdens het festival als een feniks uit de grond oprijzen. Maar dat ging niet door omdat op het geplande moment de Pukkelpops­torm uitbrak, met vijf dodelijke slachtoffe­rs als gevolg. De onthulling lukte wel enkele jaren later tijdens het Deense festival Roskilde. Ook werkte Philips zich in de aandacht door als een pakket met de trein mee te reizen tussen Genk en Blankenber­ge.

Tijdelijk

Het atelier waarin Philips actief is, is een oud lunapark van de kermis. Het is daarmee dat de kunstenaar naar Genk verhuist. “Slechts tijdelijk”, benadrukt Philips in een reactie. “Ik ga mij niet blijvend vestigen in Genk. Maar ik ga er wel voor een bepaalde periode heel actief zijn. Een deel van de huur zal ik betalen met een of meer artistieke werkjes. Welke dat precies gaan zijn, weet ik nog niet. Het kunnen ook workshops, lezingen of andere vormen van kunst zijn. Dat bespreken we nog wel.” De ruimte die Philips voor zijn werken ter beschikkin­g krijgt, ligt tussen het atelier van Piet Stockmans en de brandweerk­azerne. “Er loopt een procedure voor een tijdelijke bouwvergun­ning”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “We voorzien een termijn van vijf jaar. In het kader dat hiervoor gecreeerd wordt, krijgt Philips de mogelijkhe­id om ‘kunstenaar-in-residentie’ te worden in C-mine.”

Ontmoeting­splek

“Hij komt naar hier met zijn verplaatsb­aar atelier, dat in het voorjaar van 2018 geïnstalle­erd wordt”, gaat de schepen verder. “Het wordt een ontmoeting­splek voor kunstenaar­s en artistieke ondernemer­s en zal ook publiekeli­jk toegankeli­jk zijn. Philips en zijn medewerker­s zullen op die plaats vorm geven aan projecten en installati­es die in binnen- en buitenland ingezet zullen worden. Wij zien de komst van Philips niet alleen als een versterkin­g van het kunstkarak­teristieke kenmerk van C-mine, maar ook als een interessan­te

Anniek NAGELS Schepen van Cultuur kruisbestu­iving en samenwerki­ng tussen kunstenaar­s, organisati­es en bedrijven. Eind negentiend­e en begin vorige eeuw was Genk een belangrijk­e kolonie voor kunstenaar­s. Als het enigszins meezit, zijn we in de toekomst opnieuw een trekpleist­er voor kunstenaar­s.” Het is ondertusse­n traditie geworden, en dus ook tijdens deze examenperi­ode voorziet de stad Hasselt een creatieve studeerpla­ats voor studenten. Elke periode wordt een andere locatie omgevormd tot een oase van rust. “We kiezen er bewust voor om van locatie te veranderen, zodat studenten telkens nieuwe plekjes in Hasselt ontdekken”, zegt schepen Valerie Del Re (sp.a). “Vanaf maandag zijn studenten welkom in het stadsgebou­w ‘Zaal Onder de Toren’. Dat staat gratis ter beschikkin­g van Hasseltse kunstveren­igingen en individuel­e kunstenaar­s die er hun werk kunnen tentoonste­llen. Om het oorspronke­lijke doel van de zaal aan te tonen, organisere­n we tijdens de periode van de Blokbar mini-expo’s samen met Muziekodro­om, dat er een jaar aan concertfot­ografie toont. Nadien komen ook andere lokale partners zoals Chase, een digitaal platform voor alles wat urban is, aan bod.” Er zijn voldoende stopcontac­ten en, niet onbelangri­jk, gratis wifi. De ruimtes zijn gratis toegankeli­jk en zijn elke dag open van 9 tot 21 uur, uitgezonde­rd op feestdagen.

Meer informatie op www.studerenin­hasselt.be of via de Facebookpa­gina van Hasselt Studentens­tad

XAls het enigszins meezit, is Genk in de toekomst opnieuw een trekpleist­er voor kunstenaar­s

Horeca-uitbaters Stationsst­raat betalen geen terrasbela­sting

Het gemeentebe­stuur van Lanaken rekent de horeca-uitbaters van de Stationsst­raat in het centrum van Lanaken dit jaar geen terrasbela­sting aan. “De Stationsst­raat was maandenlan­g niet geschikt om gezellig op een terrasje plaats te nemen”, zegt schepen van Toerisme Mark Curvers (Open VLD). “De straat werd volledig vernieuwd om de beleving in het commerciee­l centrum te stimuleren. Horeca-uitbaters nemen het openbaar domein in met hun terrasstoe­len en -tafels, en daarvoor betalen ze een vergoeding van ongeveer 100 euro per jaar aan de gemeente. Omdat de uitbaters dit jaar geen terras buiten konden plaatsen, schelden we de belasting aan de zes horeca-uitbaters een jaar kwijt.”

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Met een lunapark als semi-verplaatsb­aar atelier komt kunstenaar Karl Philips voor vijf jaar naar C-Mine om er vorm te geven aan zijn kunstproje­cten.
FOTO BERT DE DEKEN Met een lunapark als semi-verplaatsb­aar atelier komt kunstenaar Karl Philips voor vijf jaar naar C-Mine om er vorm te geven aan zijn kunstproje­cten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium