Het Belang van Limburg

De slimste én de meest verbaasde

Zelden zo’n verbaasde winnaar van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ gezien als Xavier Taveirne (36). De VRT-journalist leek van de hand Gods geslagen toen hij collega Goedele Wachters klopte met ‘Lissabon’, de stad waar dichter Herman De Coninck stierf. “Ik he

- Tom DE LEUR

‘De Zevende Dag’ klopt ‘Het Journaal’: met de kijkcijfer­s zal het nooit lukken, maar in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ heeft het mirakel zich wel voltrokken. Xavier Taveirne, op zaterdag ook te beluistere­n in ‘De Ochtend’ op Radio 1, won het finalespel van VRT-nieuwsanke­r Goedele Wachters. Uitgebreid juichen deed de stomverbaa­sde Taveirne niet: “Toen ik uit het niets ‘Lissabon’ riep en won, zag ik de familie en de vrienden van Goedele in het publiek zitten. Een paar van hen keken best verdrietig, dan ga je niet staan juichen. Zo ben ik ook niet, ik zet niet snel de polonaise in voor mezelf. Eerlijk? Ik dacht: als de grond nu onder me wegzakt en ik verdwijn erin, ook goed.”

Schoenen passen en struikelen

Verdwijnen is Taveirne niet van plan. In Brussel, waar hij in het weekend woont, kraait geen haan naar de quiz, in zijn thuisstad Brug- ge beperken de nuchtere West-Vlamingen zich tot een duim omhoog en een vriendelij­ke knipoog. “Eén keer stond ik er wel in een schoenenwi­nkel op één been te huppelen terwijl ik een schoen paste. Een man herkende me en gaf me een bemoedigen­d klopje op de rug. Ik struikelde en vloog met mijn gezicht voorover tegen een spiegel, met een dikke buil als gevolg.” Op de sociale media: niets dan goeds over het VRT-gezicht, al heb je altijd uitzonderi­ngen. “Dan schrijft iemand: ‘wat een lul, je ziet aan zijn ogen dat hij wil winnen’. Mensen mogen echt alles van mij vinden, hoor, zolang mijn kop er maar niet af moet.”

Braakfobie

Dat hij een fobie heeft voor overgeven, gek is op gehakt met bloemkool en puree, dat hij de pornoversi­e kent van de oorlogsfil­m ‘Saving Private Ryan (Shaving Ryans Privates)’, dat hij een opleiding volgt als patissier en dat hij af en toe last heeft van een concentrat­iestoornis die zijn collega’s ‘eekhoornsy­ndroom’ noemen: dankzij de quiz kwamen we heel wat over Xavier Taveirne te weten. “Ik heb niets gezegd waar ik spijt van heb. Ik ben een open boek, maar mijn privéleven is nog altijd van mij. Ik heb berichten gehad van mensen die zich herkennen in mijn fobie voor overgeven, zelfs mensen die zich kunnen vinden in dat eekhoornsy­ndroom. En er blijken ook heel wat mannen te zijn die mij zien zitten, ja. Ik stel dat vast, dat is het dan ook. ‘De Zevende Dag’ levert in dat opzicht minder fans op dat ‘De Slimste Mens.’” (lacht)

XAVIER TAVEIRNE wordt ‘De Slimste Mens ter Wereld’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium