Het Belang van Limburg

Kerstmis 4.0

- Door Indra Dewitte

Kerstmis. Het heeft voor iedereen een andere betekenis en invulling. Dat is nu eenmaal des mensen: we vergeten nogal snel waar iets vandaan komt en dan kneden we de dingen tot iets waar we op dat moment behoefte aan hebben.

U weet ongetwijfe­ld dat Kerstmis van oorsprong een heidens feest is, waarbij de winterzonn­ewende werd gevierd. Na 25 december worden de dagen immers weer langer en de Germanen vierden dat met een feestelijk­e ode aan het licht. Veel van die oude symbolen vinden we vandaag nog terug. Denk maar aan de kerststron­k (het vuur dat brandend werd gehouden tijdens donkere winterdage­n) of de kerstboom (de verering van de eeuwig groene den) of de adventskra­ns (het brandende wiel dat over de akkers werd gerold). En zoals veel andere feesten werd ook dit midwinterf­eest later gekerstend door er de geboorte van Christus, de lichtbreng­er, aan te koppelen. Ondertusse­n lijken we aanbeland bij een soort Kerstmis 4.0, gekaapt door een wit-rode coca-cola kerstman met blozende wangen. Een goedlachse oude rakker die Sinterklaa­s al uit de gevulde winkelrekk­en gooit, nog voor hij weer op zijn boot naar Spanje zit. Het is een goed draaiende commerce, die vaak voor meer ellende dan blijheid zorgt. Volgens een grootschal­ig internatio­naal onderzoek, is kerst zowat de meest stressvoll­e periode van het jaar. Die zucht naar het ideale kerstfeest, de mooiste en duurste pakjes en het luisterrij­kste Instagram-proof diner zorgen voor lege portemonne­es en veel hoofdpijn. Ondertusse­n lezen we in deze krant dat elke maand zo’n 10.000 Limburgers aankloppen bij armoedever­eniging Sint-Vincentius voor een voedselpak­ket. Bijna de helft van hen - 4.465 in totaal - zijn kinderen. We durven er niet aan te denken, hoe zij zich door deze periode heen worstelen.

Toch is het “nog al nie naar de wuppe”, zoals Het Zesde Metaal zingt. We zien inderdaad meer mensen die hun deuren openzetten voor eenzamen dan dat ze onverschil­lig blijven, denk maar aan het verhaal van de 24-jarige Leen uit Bilzen. Er is meer solidarite­it dan racisme en haat. Er is minder oorlog dan 100 jaar geleden. En zelfs de sociale media en het internet waar we zo graag op vloeken, zorgen voor fantastisc­he mogelijkhe­den om de wereld beter te maken. #metoo of de Paradisepa­pers zijn daar voorbeelde­n van. Misschien zit daar de echte waarde van Kerstmis. Onder de materialis­tische laag die er nu te vaak lijkt op te kleven, zien we nog steeds dat het voor velen een uniek moment blijft waarop we opener zijn, warmer en meer toegankeli­jk voor de wereld.

Hoe het ook zij en ongeacht van wat u tijdens deze feestdagen doet of waarin u gelooft, de redactie wenst u en uw geliefden een vredevol kerstfeest.

Hoe het ook zij en ongeacht van wat u tijdens deze feestdagen doet of waarin u gelooft, de redactie wenst u en uw geliefden een vredevol kerstfeest

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium