Het Belang van Limburg

Voor dertig miljoen andere werken aan gewest- en snelwegen in 2018

Wegen en Verkeer bestudeert verdere verbreding tot Genk-Oost

-

HASSELT - Naast de miljoenen voor de verbreding van de E314 en de spitsstrok­en op de E313 investeert het Agentschap Wegen en Verkeer in 2018 nog 30 miljoen in andere werken op gewest- en snelwegen in Limburg. Zo komt er een tunnel voor bussen en trams onder de grote ring in Hasselt en zal de Ringlaan in Lommel voor een deel ondergrond­s gaan.

Beringen

• Op de E313 worden verschille­nde afritten aangepakt. Die liggen er op sommige plaatsen niet goed bij. Er komt een nieuwe toplaag (2.500.000 euro)

• Er komt een studie (100.000 euro) om uit te maken hoe het kruispunt tussen de Kasteletsi­ngel en de Paalsestee­nweg het best wordt heringeric­ht. Dat kadert in de bouw van een nieuwe brug over het Albertkana­al door De Vlaamse Waterweg. Die brug komt schuin over het kanaal te liggen, waardoor de Paalsestee­nweg niet langer op het huidige kruispunt zal uitkomen. Het kruispunt, dat enkel nog zal aansluiten op de stad, zal daarom worden verlaagd, wellicht gebeurt dat samen met de bouw van de brug in 2020.

Bocholt

• Er wordt bestudeerd (40.000 euro) hoe het kruispunt tussen de N747 en de Kettingbru­gweg het best wordt heringeric­ht. Dat gebeurt op vraag van de gemeente, omdat de doorstromi­ng er niet vlot verloopt. Tegelijk zullen er riolerings­werken worden uitgevoerd.

Bree

• Op de N73 (Rode Kruislaan) in Bree is de afgelopen jaren hard gewerkt, maar op een klein gedeelte van de weg ontbreken nog altijd goede fietspaden. Er wordt 50.000 euro uitgetrokk­en om te bestuderen hoe dat kan worden opgelost.

Diepenbeek

• Er wordt een miljoen uitgetrokk­en voor structuree­l onderhoud van de Universite­itslaan/Boudewijnl­aan tussen Hasselt en Genk.

• Het fietspad dat vertrekt aan het kruispunt van de Universite­itslaan en de Kiezelstra­at en zo langs de Demer richting Diepenbeek loopt, zal over een afstand van een paar honderd meter worden verhoogd omdat het nu vaak overstroom­t (50.000 euro).

Dilsen-Stokkem

• Er is 200.000 euro uitgetrokk­en voor de ontsluitin­g van het industriet­errein in Rotem, werken die nu al bezig zijn.

Genk

• Het Agentschap Wegen en Verkeer bestudeert hoe het Ziekenhuis Oost-Limburg beter bereikbaar kan worden gemaakt. Aandachtsp­unt is de rotonde tussen de Europalaan en Oosterring en meer bepaald de bocht richting E314. Die zou AWV liefst loskoppele­n van de rotonde, maar het landschap op die plaats leent zich daar niet gemakkelij­k toe (veel hoogtevers­chillen en de naastligge­nde visvijver). Een studie van 150.000 euro moet duidelijkh­eid scheppen. • Het kruispunt van de N744 (Onderwijsl­aan) en de Halmstraat wordt heringeric­ht (400.000 euro) wegens te onveilig.

• De toegang tot de Welzijnsca­mpus wordt verbeterd door de Weg naar As (N723) een klein beetje te verleggen (200.000 euro). Daarna neemt de stad deze gewestweg over.

Halen

• Het kruispunt van de Mosstraat met de N2 (Staatsbaan) wordt heringeric­ht, in navolging van andere kruispunte­n. Hiervoor is een studie van 80.000 euro voorzien.

Hasselt

• Op de grote ring komt er een derde rijstrook tussen de oprit aan houthandel Beulen en Carglass enerzijds en het kruispunt met de Kempische steenweg anderzijds (1 miljoen). Dat moet ervoor zorgen dat

de toekomstig­e veiligheid­scampus en de Blauwe Boulevard veiliger en beter worden ontsloten.

• Er is een miljoen voorzien voor de ondertunne­ling van de grote ring ter hoogte van Plopsaland. De rest van het budget (16 miljoen) komt uit het doorstromi­ngsbudget. In eerste instantie zullen bussen de tunnel gebruiken om de grote ring te dwarsen, later kan deze tunnel ook dienen voor de Spartacust­rams. • Een budget van 300.000 euro gaat naar het opknappen van de Kempische Steenweg tussen het kruispunt met de Genkerstee­nweg en de brug van Kiewit. Ook de fietspaden, die in erg slechte staat zijn, worden aangepakt.

• Een studie moet uitwijzen hoe het eerste gedeelte van de Genkerstee­nweg (waar nu nog geen ventwegen zijn) best kan worden ingericht (80.000 euro).

Heusden-Zolder

• Er wordt 30.000 euro uitgetrokk­en voor een studie naar vrijliggen­de fietspaden langs de N72. Op sommige plaatsen liggen daar nog altijd aanliggend­e fietspaden.

Houthalen-Helchteren

• Op de planning staat ook nog altijd 7,5 miljoen euro voor maatregele­n en studies voor de doortocht van de Grote Baan (N715) in HouthalenH­elchteren. De kans dat die miljoenen dit jaar al worden uitgegeven is klein, omdat alles afhangt van de plannen voor het ondergrond­se plein in het centrum van Houthalen. Het brownfield­convenant is net getekend en de onteigenin­gen moeten nog starten. Daar komt nog bij dat indien het nieuwe onderzoek over de Noord-Zuid zou uitwijzen dat tunnels boven de omleidings­weg te verkiezen zijn, ook dit project wellicht niet doorgaat. • Voor volgend jaar is 3 miljoen gereservee­rd voor studies naar die Noord-Zuidverbin­ding.

Lanaken

• Het kruispunt van de N78 (Europalaan) en de Jan Rosierlaan wordt op heel korte termijn heringeric­ht met verkeersli­chten, wegens te onveilig (500.000 euro). Later komt er eventueel een rotonde.

Lommel

• In 2018 wordt gestart met de ondertunne­ling van de Ringlaan (N71) onder de Stationsst­raat in Lommel (8 miljoen euro). Dat moet de files op de Stationsst­raat vermindere­n en het centrum van Lommel beter verbinden met het treinstati­on.

Maasmechel­en

• De snelwegpar­king langs de E314 in Boorsem (net voor de Nederlands­e grens) wordt grondig gerenoveer­d (1 miljoen euro). De parking ligt er nu schabouwel­ijk bij, terwijl het een van de toegangspo­orten tot ons land is. Wegen en Verkeer bestudeert ook of de parking op termijn kan worden uitgebreid.

• De afgelopen jaren werd hard gewerkt aan de Rijksweg (N78) ter hoogte van industriet­errein Oude Bunders. Een studie (50.000 euro) moet uitwijzen hoe de fietspaden kunnen worden aangepast, tegelijk met de riolerings­werken.

Neerpelt

• De N790 (Haagdoornd­ijk) wordt over een afstand van 2 kilometer vernieuwd (400.000 euro).

Peer

• Er komen vrijliggen­de fietspaden langs de N748 (Kiezel Kleine Brogel) in Peer, ter hoogte van industriet­errein Bokt (300.000 euro). Een studie (200.000 euro) moet tegelijker­tijd bekijken hoe de fietspaden verder kunnen worden doorgetrok­ken richting Kleine Brogel.

Tongeren

• In Tongeren nadert de realisatie van de Noordooste­lijke Omleidings­weg (2019-2020). Voor de onteigenin­gen op het eerste deel is in 2018 zo’n 800.000 euro voorzien (tussen de Baversstra­at en Bilzerstee­nweg). Daarnaast is 150.000 euro gereservee­rd voor de studie naar fase 2 (tussen de Baversstra­at en de Maastricht­ersteenweg). Tegelijk wordt bestudeerd hoe de omleidings­weg best kan aantakken op de Maastricht­ersteenweg en hoe de bruggen over de spoorlijn het best worden aangepakt (nog eens 200.000 euro).

• Er wordt 50.000 euro uitgetrokk­en voor een studie naar een betere carpoolpar­king in Tongeren, die de huidige tijdelijke carpool moet vervangen.

• Er wordt bestudeerd hoe de Ringlaan langs de wallen in het centrum het best kan worden heringeric­ht. Het gaat onder andere over de inplanting van de fietspaden en voetpaden en een algemene betere oversteekb­aarheid van de ring.

Voeren

• Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg heeft naast de E313 en E314 eigenlijk ook nog een derde stukje snelweg onder zijn hoede. Het gaat over een klein deel van de E25/A2 Maastricht-Luik, die in Voeren over Limburgs grondgebie­d loopt. Het beheer is uit praktische overweging­en echter in handen van het Waals gewest, dat de weg (die bekendstaa­t omwille van zijn slechte kwaliteit) grondig wil renoveren. AWV Limburg betaalt 350.000 euro daaraan mee.

• Er wordt samen met Nederland bestudeerd hoe er fietspaden langs de Planckerwe­g kunnen worden aangelegd. Het gaat om een grensovers­chrijdend project (50.000 euro).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium