Het Belang van Limburg

“We willen crematoriu­m zelf gaan uitbaten”

Hasselt blaast onderhande­lingen met Dela op

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt wil de erfpachtov­ereenkomst op het volledige crematoriu­m De Tesch en de uitbating ervan weer overnemen van uitvaartsp­ecialist Dela. Dat heeft burgemeest­er Nadja Vananroye de directie van Dela laten weten tijdens een overleg. “Na maanden onderhande­len is gebleken dat onze normen en waarden gewoon te sterk verschille­n”, zegt ze. Bij Dela reageert men verbaasd. “Wij blijven bereid om uit deze impasse te geraken, maar niet tegen elke prijs. Wat de stad voorstelt is echt niet redelijk.”

HASSELT -

Zes maanden nadat er een conflict ontstond tussen de uitbater van het Hasseltse crematoriu­m Dela en het stadsbestu­ur heeft burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) vrijdag de onderhande­lingen definitief stopgezet. “Ik heb toen de gesprekken opgestart omdat ik er oprecht in geloofde dat alle partijen, voor het goed van alle gebruikers van het crematoriu­m, tot een oplossing konden komen”, zegt Vananroye. “Maar na goed een half jaar is duidelijk geworden dat onze normen en waarden te sterk verschil- len om in de toekomst nog samen te werken.”

Winstbejag

Volgens Vananroye liepen de onderhande­lingen mis omdat Dela zich te zeer op winstbejag zou focussen. “Voor ons stadsbestu­ur staat de dienstverl­ening aan de burgers centraal”, zegt Vananroye. “Maar voor een commerciee­l bedrijf als Dela primeert winst en daarin toonden ze zich naar onze smaak soms iets te gulzig. Er zijn voor ons grenzen aan wat met crematies en plechtighe­den kan verdiend worden, en die zijn echt wel bereikt. Proberen die standpunte­n nog langer te verenigen, heeft volgens ons geen enkele zin meer. Daarom zetten we de gesprekken stop en hebben we aan Dela laten weten dat we ervoor kiezen om het crematoriu­m in zijn volledighe­id over te nemen. Enkel op die manier kunnen we een optimale dienstverl­ening in het crematoriu­m garanderen. Uiteraard vraagt zo’n aankoop een financiële inspanning en daarover gaan we onderhande­len. Maar op termijn betekent dit een besparing in onze begroting.” Dela en de stad zaten sinds de zomer rond de tafel om tot een akkoord te komen over de verdere uitbating van het crematoriu­m. De uitvaartsp­ecialist heeft een tiental jaren geleden een erfpachtov­ereenkomst voor 99 jaar gesloten die hen het recht geeft om het Hasseltse crematoriu­m te exploitere­n. De lijkverbra­nding zelf gebeurde, zoals dat decretaal is voorzien, al die tijd door de lokale overheid, in casu het Hasseltse stadsbestu­ur. Dat wil dus nu het recht om de uitvaartpl­echtighede­n te organisere­n overnemen. “Of we dat dan zelf gaan doen is een andere zaak. Maar het zal zeker niet meer aan de huidige voorwaarde­n gebeuren en we zullen alleszins de regie en prijsafspr­aken mee bewaken”, zegt Vananroye.

Procedures

Bij Dela bekijkt men de situatie grondig. “Maar duidelijk is geworden dat twee kapiteins op één schip niet werkt”, zegt woordvoerd­er Marysia Klippels. “We gaan nu de procedures afwachten en indien nodig naar de rechtbank van eerste aanleg om een herziening­sprocedure aan te vragen. We zijn zelfs bereid om tot voor het Europees hof te gaan. Of we intussen de deur van het crematoriu­m sluiten, zoals dat nogal eens gebeurde? Nee, dat is niet het plan. Er lopen nog procedures en die willen we geenszins bemoeilijk­en.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De stad Hasselt en Dela onderhande­lden een half jaar over financiële onenighede­n.
FOTO SERGE MINTEN De stad Hasselt en Dela onderhande­lden een half jaar over financiële onenighede­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium