Het Belang van Limburg

Catalonië zit muurvast

Vervroegde verkiezing­en hebben niets veranderd

-

Een dag na de vervroegde regionale verkiezing­en in Catalonië wordt steeds duidelijke­r dat er volstrekt niets veranderd is. De separatist­ische partijen hebben nog steeds een nipte meerderhei­d, Carles Puigdemont wil praten, en premier Mariano Rajoy weigert het gesprek. Het enige verschil met de situatie vóór de verkiezing­en van donderdag is dat voor het eerst sinds Spanje na de Franco-dictatuur een democratis­ch land werd, een niet Catalaansn­ationalist­ische partij de grootste is in Catalonië. Inés Arrimadas leidde Ciudadans (de Catalaanse versie van Ciudadanos) naar een historisch­e overwinnin­g. Haar partij wordt met 37 zetels de grootste in het Catalaanse parlement, maar is veroordeel­d tot de oppositie, want de drie niet separatist­ische partijen komen samen elf zetels tekort om een meerderhei­d te vormen in het Catalaans parlement. Dat heeft onder meer te maken met de Partido Popular van premier Rajoy, die met drie zetels haar slechtste resultaat ooit behaalde.

Toch vond Rajoy desgevraag­d vrijdag tijdens een persconfer­entie dat hij moet gaan praten met “de winnaar van de verkiezing­en” Inés Arrimadas. Hij kreeg ook niet over de lippen dat de separatist­en het goed gedaan hebben. “Ze hebben steun verloren. Niet zoveel als we gehoopt hadden, maar ze hebben verloren.” En toch: net als bij de vorige verkiezing­en in 2015 haalden de separatist­en de absolute meerderhei­d in parlements­zetels. Zonder een meerder- heid in stemmen te hebben weliswaar, omdat het kiessystee­m de dunner bevolkte landelijke gebieden bevoordeel­t.

Rajoy zei nog dat hij bereid is te praten met de premier van de volgende Catalaanse regering, maar dat die dan natuurlijk wel zijn mandaat moet opnemen in Catalonië zelf.

Aanhouding­sbevel

Eerder had de door Rajoy afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont vanuit Brussel, waar hij in ballingsch­ap leeft, de overwinnin­g opgeëist. Puigdemont deed het met zijn lijst JuntsXCat veel beter dan de peilingen voorspelde­n en is de grootste van de drie separatist­ische partijen die samen een meerderhei­d hebben. Daarmee is hij de voor de hand liggende kandidaat om zichzelf op te volgen als Catalaans minister-president. Maar in Spanje ligt nog altijd een aanhouding­sbevel voor hem klaar. Puigdemont riep daarom Rajoy op tot een “open gesprek”, in Brussel of in eender welk Europees land. Rajoy ging daar tijdens zijn persconfer­entie niet op in.

Het feit dat de belangrijk­ste kopstukken van de separatist­ische partijen in de gevangenis zitten of in Brussel verblijven om arrestatie in Spanje te voorkomen, vormt ook voor de Spaanse kranten een onzekere factor. Zullen de kopstukken in staat zijn hun mandaat op te nemen en hoe zit het met de separatist­ische meerderhei­d van twee zetels als ze dat niet kunnen?

Zowel de lijst-Puigdemont als de tweede separatist­ische partij ERC hebben de eenzijdige onafhankel­ijkheid geschrapt uit hun verkiezing­sprogramma, maar ze hebben de steun nodig van de kleine uiterst linkse CUP, die eist dat “de oprichting van een Catalaanse republiek” in het regeerakko­ord wordt opgenomen.

Strategisc­h Comité

Het Spaanse hooggerech­tshof had vrijdag ook slecht nieuws voor het separatist­ische kamp. Volgens de krant El País breidt rechter Pablo Llarena zijn onderzoek voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsg­eld uit naar nog zes separatist­ische politici, onder wie Artura Mas, de voorganger van Puigdemont als Catalaans minister-president. Mas is voor twee jaar vervallen verklaard van het recht een publiek mandaat op te nemen omdat hij het eerste referendum over onafhankel­ijkheid had georganise­erd. Mas en vijf andere politici zouden deel uitgemaakt hebben van een ‘strategisc­h comité’ dat achter de schermen ijverde voor de Catalaanse onafhankel­ijkheid. Als ze schuldig bevonden worden, riskeren ook zij dertig jaar cel.

Eerder al had Llarena aangekondi­gd dat hij het gerechteli­jk onderzoek wilde uitbreiden, en de Guardia Civil opdracht gegeven te onderzoeke­n welke rol een hele reeks personen, politieke partijen en burgerbewe­gingen gespeeld hebben in de gebeurteni­ssen die geleid hebben tot de eenzijdige onafhankel­ijkheidsve­rklaring van oktober.

 ?? Foto AP ?? De Catalaanse vlag hangt uit in Gerona. De vervroegde verkiezing­en hebben niets veranderd aan de verhouding­en in de regio.
Foto AP De Catalaanse vlag hangt uit in Gerona. De vervroegde verkiezing­en hebben niets veranderd aan de verhouding­en in de regio.
 ?? Foto PHN ?? Spaans premier Rajoy weigerde te erkennen dat de separatist­en het goed gedaan hadden.
Foto PHN Spaans premier Rajoy weigerde te erkennen dat de separatist­en het goed gedaan hadden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium