Het Belang van Limburg

Zelfs christenen in Midden-Oosten willen niet meer met VS praten

-

“De Palestijne­n zullen nooit nog een Amerikaans vredesplan voor het Israëlisch-Palestijns conflict aanvaarden.” Dat heeft de Palestijns­e president Mahmoud Abbas gezegd bij een bezoek aan zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron vrijdag in Parijs. Ook volgens Macron hebben de VS zichzelf buitenspel gezet in het conflict. woede in het Midden-Oosten over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaans­e president Donald Trump is nog niet verminderd. Na het affront dat de VS donderdag opliepen in de Verenigde Naties toen 128 van de 193 lidstaten het Amerikaans maneuver rond Jeruzalem veroordeel­den - kwam de Palestijns­e president in Parijs vragen om steun en een nieuw initiatief vanuit Europa.

Hij kwam van een kale reis thuis. Hoewel de Franse president Macron ook van oordeel is dat de Verenigde Staten zich ‘gemarginal­iseerd’ hebben in het Israëlisch-Palestijns conflict, vindt hij het nu niet het geschikte moment voor Frankrijk om een Palestijns­e staat te erkennen, en ziet hij ook geen heil in een Europees initiatief om uit de impasse te geraken. Macron wil wachten op het door Trump al met de nodige bombarie aangekondi­gde Amerikaans­e vredesplan voor het Israëlisch-Palestijns conflict, dat normaal ergens in januari zou moeten worden voorgestel­d.

De vraag is of dat wel gaat gebeusche ren, want de VS vinden op het ogenblik geen gesprekspa­rtners meer in de Arabische wereld. Normaal had vicepresid­ent Mike Pence op dit ogenblik een rondreis in de regio moeten maken om onder meer met Mahmoud Abbas te praten, maar die heeft de ontmoeting afgezegd. Volgens de krant The New York Times hebben ook vrijwel alle christelij­ke religieuze leiders die Pence, zelf een evangeliDe christen, wilde ontmoeten, intussen bedankt voor de eer. Pence had de bedoeling om de belaagde christelij­ke gemeenscha­ppen in de Arabische wereld een hart on der riem te steken, maar moet nu vaststelle­n dat die niet eens met hem willen praten. Hij heeft de trip afgezegd, officieel omdat hij niet gemist kon worden in de Amerikaans­e Senaat bij de stemming over het belastingp­lan van de Republikei­nen. Ondertusse­n heeft het Kremlin gemeld dat de Russische president Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan overeengek­omen zijn om “nog meer te gaan ijveren voor de oprichting van een Palestijns­e staat”. Zowel Poetin als Erdogan zijn volop bezig hun invloed in de regio uit te breiden.

 ?? Foto PHN ?? Palestijns president Abbas kwam bij Macron - vergeefs om steun vragen.
Foto PHN Palestijns president Abbas kwam bij Macron - vergeefs om steun vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium