Het Belang van Limburg

Vier Limburgse bedrijven krijgen 13 miljoen euro Vlaamse steun

- Yves LAMBRIX / Liliana CASAGRANDE

Na een hele dag doorvergad­eren had de Vlaamse regering vrijdagavo­nd laat (bij het ter perse gaan van deze krant) nog altijd geen globaal akkoord over de 138 dossiers die op deze superminis­terraad op tafel lagen. Tegen middernach­t bleek het water nog te diep in gevoelige dossiers zoals de hervorming van de registrati­erechten (koopbelast­ing), het jeugdsanct­ierecht en het instrument­endecreet. Over vier steundossi­ers voor Limburgse bedrijven en de herschikki­ng van de raad van bestuur van de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM was er wel snel eensgezind­heid. op een vrijstelli­ng op de eerste aankoopsch­ijf zodat ook jongeren een huis kunnen blijven kopen.

Nog twistpunte­n

Een ander gevoelig dossier is het zogenaamde ‘Instrument­endecreet’. Dat is erg belangrijk want zonder dit decreet zitten ook het Beleidspla­n Ruimte Vlaanderen (de ‘betonstop’) én de boskaart vast. Over hoeveel compensati­e je krijgt als je onteigend wordt of als je grond aan waarde verliest, is er geen discussie. Dat wordt 100 procent. De meerwaarde is wel een twistpunt. N-VA wil een veel hogere heffing op de meerwaarde dan CD&V en Open Vld. Daarnaast zou het hertimmerd­e Jeugdsanct­ierecht van minister Jo Vandeurzen (CD&V) ook voor fricties zorgen. Het ‘elektronis­ch monitoren’ van jongeren is een erg gevoelig punt, zeker nadat N-VA dat deze zomer interprete­erde als ‘een enkelband’, iets wat CD&V dan weer niet zag zitten.

13 miljoen voor Limburg

Over de 13 miljoen euro steun voor vier Limburgse bedrijven was er wel snel eensgezind­heid: Punch Powertrain in Sint-Truiden: de versnellin­gsbakken producent krijgt 2 miljoen euro ‘Vlaamse Transforma­tiesteun’ voor de opleiding van medewerker­s om de transforma­tie van convention­ele naar elektrisch­e en hybride aandrijvin­gen voor wagens te ondersteun­en. Momenteel investeert het bedrijf in een New Technology Center en een bijkomend onderzoeks­gebouw in Sint-Truiden. De investerin­g van 22 miljoen euro moet op termijn 600 jobs opleveren. Nike in Laakdal/Ham: Op de huidige site bouwt de Amerikaans­e multinatio­nal zijn zesde distributi­ecentrum (400 miljoen euro en 600 nieuwe jobs). De Vlaamse regering voorziet nu 2 miljoen om die mensen op te leiden. De Europese logistieke campus van Nike is al 250.000 m2 groot. Er werken momenteel 3.500 mensen. Spaas in Hamont-Achel: de kaarsenpro­ducent staat aan de vooravond van een stevige transforma­tie en wil zijn theelichtj­es persen in de plaats van gieten, en dat op een flexibele, gedigitali­seerde productiek­eten waarbij op maat van de klant kan worden gewerkt. Dit innovatiep­roject gaat gepaard met een investerin­g van 9 miljoen euro. De Vlaamse regering maakt voor dit transforma­tieproject alvast 659.000 euro steun vrij. Bionerga in Beringen: de nieuw te bouwen biostoomce­ntrale op industriet­errein Ravenshout in Beringen krijgt een investerin­gssubsidie van 8,5 miljoen. Daar willen de Limburgse gemeenten als aandeelhou­ders jaarlijks 200.000 ton huishoudel­ijk afval verbranden. Met de

 ?? FOTO BELGA ?? Een akkoord over de nieuwe koopbelast­ing kreeg Vlaams minister Bart Tommelein (links) vrijdagavo­nd nog niet.
FOTO BELGA Een akkoord over de nieuwe koopbelast­ing kreeg Vlaams minister Bart Tommelein (links) vrijdagavo­nd nog niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium