Het Belang van Limburg

CD&V is Francken beu

PS en cdH vragen ontslag van ‘liegende’ staatssecr­etaris

- Liliana CASAGRANDE

warmte worden stoom en elektricit­eit geproducee­rd voor het naburige Borealis, dat zijn energiefac­tuur daardoor kan halveren. Het is net voor die groenestro­omopwekkin­g en het warmtenet naar Borealis dat Vlaanderen die steun toekent.

LRM-bestuurder­s

De Vlaamse regering heeft vrijdag ook drie onafhankel­ijke bestuurder­s benoemd bij de Limburgse Investerin­gsmaatscha­ppij LRM. Die herschikki­ng moest gebeuren omdat het decreet Deugdelijk Bestuur voorschrij­ft dat minstens een derde van de stemgerech­tigde bestuurder­s bij Vlaamse instelling­en ‘onafhankel­ijk’ moet zijn.

Onder begeleidin­g van een extern bureau sollicitee­rden de voorbije maanden maar liefst 127 geïnteress­eerden, onder wie enkele zware kleppers uit het bedrijfsle­ven. De huidige raad van bestuur en het bureau hebben daaruit zes namen gedestille­erd. De Vlaamse regering duidde vrijdagavo­nd de drie ‘winnaars’ aan, evenwel zonder hun namen bekend te maken. De drie vervangen Jef Roos (CD&V), Hilde Peerlings (Open Vld), Vera Boesmans (sp.a) en Dieter Tuybens (N-VA), die hun mandaat ter beschikkin­g hadden gesteld.

De drie nieuwkomer­s vervoegen voorzitter Hugo Leroi (CD&V), Rita Moors (N-VA) en Peter Vavedin (N-VA) aangeduid door Vlaanderen - en Armand Ghysens (sp.a), Hilde Essers (CD&V) en Georges Lenssen (Open Vld) die er namens de provincie zetelen. Daardoor zal de LRM negen en geen tien bestuurder­s meer tellen.

PS en cdH vragen het ontslag van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ook CD&V-coalitiepa­rtner heeft het gehad met Francken, al vraagt de meerderhei­dspartij niet dat hij opstapt. “Het is aan de premier om zijn conclusies te trekken”, vindt Nahima Lanjri (CD&V). “De staatssecr­etaris heeft informatie achtergeho­uden voor de premier”, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. “Waardoor de premier in de Kamer donderdag niet correct heeft kunnen communicer­en en dat kan niet”, vindt ze. “Wat gaat Francken nu doen? Alweer zijn excuses aanbieden?” Het ontslag van Francken vraagt Lanjri niet. “Het is natuurlijk aan de premier om zijn conclusies te trekken. Wij hebben al langer gewaarschu­wd voor die uitzetting­en naar Soedan.”

Groen vraagt het ontslag ook niet. “Het is de premier die met een probleem zit, hij moet beslissen”, vindt Wouter De Vriendt (Groen). Zit Groen dan op dezelfde lijn als CD&V? “CD&V zegt wel van alles, maar als het er op aan komt, verdedigen ze het beleid van Francken wel.” Gisteravon­d moest Francken zich namelijk nog snel in de Kamer gaan verantwoor­den over de uitwijzing van de

Soedanezen, en vooral over de ‘leugens’ die hij daarover had verkocht. Woensdag had hij namelijk gezegd dat er in januari geen repatriëri­ngen meer waren naar Soedan, maar gisteren bleek dat er op 13 januari wel nog een was gepland. De oppositie eiste - en kreeg - uitleg in de Kamer. PS en cdH hebben ook een motie van wantrouwen ingediend tegen Francken. “In principe kan de Kamer zich daar volgende week al over uitspreken”, zegt sp.a-fractielei­der Meryame Kitir. De oppositiep­artijen hebben alvast gevraagd om daar volgende week - in volle kerstvakan­tie - de Kamer voor bijeen te roepen. “Wij hebben zijn ontslag niet gevraagd, omdat we eerst de resultaten van het onderzoek afwachten”, zegt Kitir. Premier Michel had namelijk donderdag in de Kamer al gezegd dat er een onderzoek volgt, gisteren gaf hij aan dat dit gevoerd wordt door het Commissari­aat Generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen, samen met de VN en Europa.

Overkoken

Donderdag had Francken in de Kamer zijn mond moeten houden. De vragen over de repatriëri­ng van de Soedanezen waren allemaal voor de premier. Francken was dus wel aanwezig, maar mocht niets zeggen. Vlak voor de plenaire had hij zich in het VTM-journaal negatief uitgelaten over premier Michel. Die had woensdagav­ond op RTBF gezegd dat er tot eind januari geen uitzetting­en meer zouden gebeuren. “Die zijn ook niet gepland”, zei Francken. Maar nu bleken die wel gepland te zijn. Francken gaf die leugen vrijdag ook toe. De uitleg was dat hij daarover niet wilde communicer­en, want als zou uitlekken dat België zijn uitzetting­en opschort, dan zou dat een toevloed van Soedanezen betekenen. Ook N-VAvoorzitt­er De Wever mengde zich gisteren in de discussie. Hij vond dat Francken zich terecht geëxcuseer­d had bij de premier, maar ook wel dat Francken te veel geviseerd wordt. “Uw hart mag overkoken, maar je hoofd moet koel blijven”, zei De Wever op Radio 1. De vrijdag was al gestart met Karel De Gucht (Open Vld) die het ontslag vroeg van Francken, met vice-premier De Croo (Open Vld) die zei dat dit niet aan de orde was en met Theo Francken die zich ervan af maakt met dat het Kerstmis was en zich excuseerde bij de premier.

 ?? Foto BELGA ?? Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) werd vrijdagavo­nd voor de Commissie Binnenland­se Zaken aan de tand gevoeld over de repatriëri­ngen naar Soedan.
Foto BELGA Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) werd vrijdagavo­nd voor de Commissie Binnenland­se Zaken aan de tand gevoeld over de repatriëri­ngen naar Soedan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium