Het Belang van Limburg

Grote talenten in 1997, maar hebben ze het ook gemaakt?

-

Het was een bont gezelschap, twintig jaar geleden in deze krant. De toen 17-jarige judoka Ann Simons, balletdans­er Wim Vanlessen (toen 22) of de 23-jarige tuinarchit­ect Jan Nickmans uit Stevoort, om er maar een paar te noemen. Maar ook een helikopter­piloot, cafébaas, adjunct-politiecom­missaris en priester kleurden de selectie. Stijn Meuris was een van de journalist­en die de reeks toen op de rails zette en is ook twintig jaar later van de partij. “Het waren allemaal jonge Limburgers van wie we een ernstig vermoeden hadden dat ze een bijzonder talent hadden en bij wie we polsten naar hun dromen en toekomstve­rwachtinge­n”, zegt Meuris. “Ondanks hun jonge leeftijd was er meestal een indicatie dat ze het wel eens ver konden schoppen. Van Nathalie Basteyns herinner ik me bijvoorbee­ld dat ze pas een prijs had gekregen voor haar kortfilm ‘De kus’. Je voelde toen al: daar zit méér in.”

Kevin De Bruyne

Van Basteyns hebben we zeker nog gehoord. “Als scenarist en regisseur heeft ze succesvoll­e fictie als ‘Beau Séjour’ en ‘Tabula Rasa’ op haar palmares. En nu dus haar allereerst­e langspeelf­ilm, ‘Façades’. Maar zij is niet de enige. Van minstens de helft zou je kunnen zeggen dat ze er echt iets van gemaakt hebben. Met als absolute uitschiete­r modeontwer­per Raf Simons uit Neerpelt, die nu aan het hoofd staat bij Calvin Klein. Vertaald naar voetbalter­men is dat alsof je er twintig jaar geleden Messi of Kevin De Bruyne uitgepikt zou hebben”, zegt Meuris. “Anderen hebben het evenzeer gemaakt maar deden dat minder in de focus van de media. Lommelaar Wim Vanduffel is bijvoorbee­ld uitgegroei­d tot een wereldauto­riteit in de neurofysio­logie.” Conclusie van het experiment? “Blijkbaar is het geen toeval dat ze toen zijn komen bovendrijv­en. Het zijn geen mensen met een steriele carrièredr­ang die binnen de lijntjes wilden kleuren, maar ze wisten wel al op jonge leeftijd waar ze naartoe wilden en hadden bovendien het talent en de entourage.”

Fijn weerzien

Vandaag blikken we terug met judoka Ann Simons, en nog tien anderen zochten we op voor een boeiend gesprek. Die presentere­n we u de komende twee weken. “Het was een fijn weerzien. Ze bewaren ook allemaal goede herinnerin­gen aan de reeks. Jeroen Berwaerts uit Alken reist nu bijvoorbee­ld de wereld rond als trompettis­t bij de beste Europese klassieke orkesten, maar hij wist nog exact welk hemd hij droeg bij ons vorige interview, twintig jaar geleden”, lacht Meuris. Ook van de 39 anderen komt u de komende twee weken te weten hoe het hen is vergaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium