Het Belang van Limburg

“Hier maak je het verschil voor de slachtoffe­rs”

MAGISTRATE VEERLE CIELEN, HOOFD JEUGD EN GEZIN BIJ LIMBURGS PARKET

- Door Nancy Vandebroek

HASSELT - Bij het parket van Limburg lopen jaarlijks om en bij de 42.000 pv’s binnen, exclusief verkeersdo­ssiers. Een groot gedeelte van die pv’s komt terecht op de bureaus van de acht magistrate­n van de afdeling Jeugd en Gezin. Hun vaststelli­ngen? Er worden minder misdrijven door jongeren gepleegd, maar het aantal kinderen in verontrust­ende opvoedings­situaties stijgt. Terwijl er niet altijd dadelijk hulp kan geboden worden. “In Limburg is er, net als elders, een schrijnend tekort aan plaatsen voor hulpverlen­ing”, zegt Veerle Cielen, hoofd van de afdeling Jeugd en Gezin. “Er zijn vaak wachtlijst­en van meerdere maanden tot langer dan een jaar.”

Klachten van partnergew­eld, geweld binnen het gezin en sibling-geweld - geweld tussen (stief)broers en (stief)zussen - komen bij de afdeling Jeugd en Gezin terecht. Dat kan gaan over pesten, beledigen, opsluiten, verwonden, betasten of seks afdwingen. Maar ook zedendelic­ten buiten de familie, hoewel die veel minder voorkomen.

Om hoeveel dossiers gaat het?

“In 2016 werden 724 dossiers behandeld over ontucht, aanranding­en, verkrachti­ngen, openbare zedenschen­nis en strafbaar grensovers­chrijdend gedrag . Zeker tussen minderjari­gen gaat het meestal over klachten rond sexting. Het aantal dossiers gerelateer­d aan sociale media blijft nog altijd stijgen. De meeste klachten gaan over het delen van compromitt­erende foto’s zonder toestemmin­g.”

Voorlichti­ng lijkt belangrijk?

“Wij kunnen alleen maar toejuichen dat scholen en andere instanties jongeren en ouders meer en beter voorlichte­n. Onze ervaring is dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen, al van in de lagere school. Ouders moeten hun kinderen leren grenzen te stellen, hun kinderen leren om weerbaar te zijn. De impact van de sociale media is immens. Kinderen moeten snel leren welke handelinge­n door anderen grensovers­chrijdend zijn. Ik vind het Ketnetprog­ramma Dokter Bea dan ook prima televisie voor kinderen. Moeten jongeren dat allemaal al zo vroeg weten? Ja dus. Wij zien in zedendossi­ers heel vaak dat minderjari­gen pas als meerderjar­ige beseffen dat wat hen als kind overkomen is, niet normaal was. Ze konden de handelinge­n als kind niet plaatsen omdat ze niet beter wisten. Peter De Waele, de woordvoerd­er van de federale politie, heeft overschot van gelijk: kinderen praten niet over onaangenam­e seks als er geen ruimte is om over gewone seks te praten.”

Binnen uw sectie wordt een onderschei­d gemaakt tussen jongeren die ‘als misdrijf omschreven feiten plegen’ of in een ‘moeilijke opvoedings­situatie zitten’.

“Het is de wet die dit onderschei­d maakt. Maar vaak is dit een artificiël­e indeling, want de opvoeding en thuissitua­tie vormen niet zelden een voedingsbo­dem voor crimineel gedrag.”

Hoe pakt het parket de jongeren aan?

“Wij geven opdrachten aan de politie en we bekijken hoe we best op de feiten reageren. We kunnen de jongeren een waarschuwi­ng geven, roepen hen samen met hun ouders op en confronter­en hen met hun daden en wat de wet daarover zegt.”

“We kunnen ook vragen aan de jeugdrecht­er om maatregele­n op te leggen, bijvoorbee­ld de uitvoering van een gemeenscha­psdienst, het volgen van een leerprojec­t of eventueel een huisarrest. Jongeren die zware feiten hebben gepleegd, leiden we voor bij de jeugdrecht­er met het oog op een plaatsing in een gesloten instelling. Soms moeten we als parket niet reageren en wordt de zaak zonder gevolg geklasseer­d.” “Wanneer er schade werd veroorzaak­t, stellen wij ook altijd herstelbem­iddeling voor aan alle betrokkene­n. BAAL Limburg (Bureau Alternatie­ve Afhandelin­g) voert die gesprekken. Het aantal jongeren dat misdrijven pleegt, daalt overigens. Maar er is een stijging van het aantal kinderen dat in een verontrust­ende opvoedings­situatie zit.”

Belanden die in een instelling?

“Ouders worden in de eerste plaats gesensibil­iseerd om hun eigen verantwoor­delijkheid op te nemen, er wordt vertrokken vanuit de eigen kracht van het gezin en ze worden daarin ondersteun­d. Jeugdrecht­ers doen alles om een plaatsing van een kind te vermijden. Men zoekt naar de minst ingrijpend­e maatregel, zoals bijvoorbee­ld een begeleidin­g aan huis. Maar daar worden we geconfront­eerd met wachtlijst­en. En wanneer een plaatsing onvermijde­lijk is , door een onveilig thuismilie­u of ernstige emotionele verwaarloz­ing , is het soms lang zoeken naar gepaste en stabiele opvang.” “Door het rechtstree­ks toegankeli­jk maken van veel jeugdhulp, door het inzetten op preventie, is het de bedoeling om een onder toezichtst­elling van de jeugdrecht­er te vermijden. Dat is een heel nobele doelstelli­ng natuurlijk. Maar in realiteit is dat niet voor alle gezinnen haalbaar en blijft opvang de enige oplossing.”

De politie is vaak op zoek naar jongeren die verdwijnen. Hoe groot is dat aantal?

“Twee magistrate­n houden zich binnen het parket bezig met het opvolgen van de verdwijnin­gsdossiers. Zij bepalen samen met de politie welke verdwijnin­g onrustwekk­end is en geven de nodige onderzoeks­opdrachten aan de politie. Als we bijvoorbee­ld vermoeden dat iemand in een levensbedr­eigende situatie verkeert of als iemand noodzakeli­jke medicatie nodige heeft, dan bestempele­n we de verdwijnin­g als onrustwekk­end. In deze dossiers wordt contact opgenomen met de cel vermiste personen. In 2016 werden in Limburg 670 dossiers opgestart. Ongeveer de helft van alle verdwijnin­gsdossiers betreft minderjari­gen. Meestal gaat het over weggelopen jongeren.”

Geweld binnen het gezin en zedendelic­ten komen alsmaar meer voor?

“Daar ben ik nog niet zo zeker van, maar het aantal aangiftes is wel stijgend. Zedenmisbr­uik binnen het gezin, incest, komt veel meer voor dan een verkrachti­ng door een onbekende. Ook ander geweld binnen het gezin leidt vaak tot verontrust­ende situaties voor de kinderen. Onze bedoeling is

Onze ervaring is dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met het voorlichte­n van kinderen. Dokter Bea, ik vind dat prima televisie

om in deze gezinnen op een effectieve manier tussen te komen en zorgen voor veiligheid van slachtoffe­rs en kinderen.”

“Wij maken in Limburg optimaal gebruik van de wettelijke mogelijkhe­den die we hebben, onder andere het tijdelijk huisverbod. Wanneer de aanwezighe­id van een persoon in een gezin een onmiddelli­jke en ernstige dreiging vormt, kunnen wij een huisverbod en contactver­bod opleggen aan de veroorzake­r van de agressie. Vroeger gebeurde het vaak dat het slachtoffe­r geen andere optie had dan zelf tijdelijk een ander onderkomen te zoeken of naar een vluchthuis te gaan. Je zal het maar meemaken dat je ’s nachts met je kinderen moet vertrekken uit je woning. Als het huisverbod is opgelegd, beslist de familierec­hter binnen de 10 dagen verder over de zaak. Die is zeer goed geplaatst om hierin beslissing­en te nemen. Alle partijen worden gehoord: niet alleen de verdachte - zoals bij de onderzoeks­rechter - maar ook het slachtoffe­r en de meerderjar­ige kinderen hebben dan een stem. Dat is een grote meerwaarde.”

“Vanaf januari start een project waarin hulpverlen­ers onmiddelli­jk na het opleggen van het huisverbod met het gezin aan de slag gaan. Wij hechten enorm veel belang aan die multidisci­plinaire aanpak. Zelf zijn wij namelijk erg beperkt in onze mogelijkhe­den.”

Het pas opgerichte Family Justice Center moet soelaas bieden.

“We zien vaak dat alleen hulpverlen­ing of alleen een justitiële tussenkoms­t het geweld niet doen stoppen. Binnen het centrum worden sinds oktober alle meldingen van geweld binnen het gezin uit de politiezon­es Limburg Regio Hoofdstad en Carma bekeken door een vaste afvaardigi­ng van de politie en parket. Op basis van een risicotaxa­tie wordt een onderschei­d gemaakt tussen zaken waarvan we dat de kans op herhaling klein of groot inschatten. Wanneer de feiten ernstig zijn of we vrezen recidive, wordt de zaak multidisci­plinair besproken en worden zo snel mogelijk onthaalges­prekken met de gezinslede­n georganise­erd.”

Gevangenis lost niets op?

“Wij stellen vast dat het soms een jaar tot anderhalf jaar duurt voordat een zaak voor de rechtbank komt. De uitkomst is vaak een gevangenis­straf onder de drie jaar. Wat betekent dat dan concreet? Meestal krijgt de veroordeel­de een enkelband. Als het koppel in kwestie dan nog samen is, wordt dat een enkelband binnen de gezinswoni­ng. Dan kan je je afvragen wie daarmee gediend is. Vaak zorgt het voor meer frustratie­s en spanningen binnen het gezin.”

“Als parket geven wij een sterk signaal en bieden wij alternatie­ven. Zo kunnen wij bijvoorbee­ld via bemiddelin­g in strafzaken bepaalde voorstelle­n aan de verdachte doen: een cursus sociale vaardighed­en volgen, in behandelin­g gaan voor agressie of voor het alcohol- en/of drugproble­em… Stemt de verdachte daarmee in en doet hij zijn best, dan vervalt de strafvorde­ring en moet hij of zij bijgevolg niet voor de rechtbank verschijne­n. In het andere geval gebeurt dat uiteraard wel.”

Komt eergerelat­eerd geweld ook vaak voor in Limburg?

“Wij nemen die problemati­ek alvast heel ernstig en zijn heel alert. Het gaat dan om gedwongen huwelijken, genitale verminking van meisjes. Maar eergerelat­eerd geweld gaat ook ruimer. Het kan gaan over een continuüm van geweldsvor­men waarbij de familiale eer het hoofdmotie­f vormt. Ook hier : dat vraagt dat de hele omgeving, scholen en CLB’s ook alert zijn voor deze problemati­ek. Er zijn culturen die soms ook een totaal andere kijk hebben op het straffen van kinderen. Dergelijke zaken komen almaar meer aan het licht omdat de slachtoffe­rs ermee naar buiten komen. Door de sociale media staan ze iets meer in de wereld. ”

De sectie jeugd en gezin houdt zich ook bezig met collocatie­s.

“Het gaat altijd om mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden. In een crisissitu­atie heb je nood aan een snelle psychiatri­sche beoordelin­g. Probleem is dat wij slechts een beroep kunnen doen op vijf huisartsen die bereid zijn om overdag en ’s nachts de hele provincie te doorkruise­n. Dan moet je een persoon in nood soms uren in een politiecel laten. Dat is bijna onmenselij­k. Het gebrek aan geschikte hulp ’s nachts verklaart zeker grotendeel­s waarom Limburg in Vlaanderen zo goed als koploper is.”

Slaapt u zelf ’s nachts nog?

“Ik doe mijn job ontzettend graag. Met passie, voor de rechten van het kind, voor de rechten van alle kwetsbare mensen. Al zijn er nog veel knelpunten, in deze sectie kan je voor slachtoffe­rs echt het verschil maken.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LUC DAELEMANS ?? Bij het Limburgs parket is Veerle Cielen hoofd van de afdeling Jeugd en Gezin. “Incest komt veel meer voor dan een verkrachti­ng door een onbekende.”
FOTO: LUC DAELEMANS Bij het Limburgs parket is Veerle Cielen hoofd van de afdeling Jeugd en Gezin. “Incest komt veel meer voor dan een verkrachti­ng door een onbekende.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium